facebook
twitter

Технологии

Израелски архитект строи хоризонтален небостъргач в Чунцин

986

Китайският проект Raffles City в Чунцин, който мнозина смятат за инженерно чудо, е почти завършен.
Представете си 8 небостъргача, които са свързани с един легнал върху тях "хоризонтален небостъргач" - това е проектът на известния израелски архитект Моше Сафди, който е пред завършване в Чунцин, който пък се намира на река Яндзъ в Китайския югозапад. 
Цялата конструкция има фундаменталните 1,12 милиона квадратни метра.
Самият хоризонтален небостъргач се нарича "Кристал". Той ще обедини останалите небостъргачи под него, ще има галерия за наблюдение, градини, безкраен басейн и много ресторанти. "Кристал" ще има специална нощна функция, т.е. през нощта ще се превърне в гигантски неон, осветяващ небето със светлинно шоу.

В целия комплекс Raffles City ще има търговски център от 230 000 квадратни метра, 1400 апартамента, луксозен хотел и 160 000 квадратни метра луксозно офис пространство.

Наскоро бе завършен покривът на осмия и последен небостъргач на мегаструктурата, която струва 3,8 милиарда долара, което означава, че целият комплекс ще бъде открит в края на тази година.

Архитектът Моше Сафди е правил нещо подобно в много по-малък мащаб, но все така внушително - Marina Bay Sands в Сингапур. Той е автор на сградата на Националната галерия на Канада, планирането на град Модини в Израел, мемориалния център "Халса" в Индия, жилищния комплекс "Хабитат 67" в Монреал и др.

Все още няма коментари

Още

Чистка във Facebook на руски страници

07.05.2019

2169 19
Роувърът "ИнСайт" засне марсиански изгрев и залез

03.05.2019

388 1
Цените на телефонните разговори падат от 15 май

03.05.2019

1176 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×