facebook
twitter

Технологии

В Израел създадоха "фалшива" пластмаса

510

Проблемът с пластмасовото замърсяване се увеличава с годините и намирането на начини за решаване на този проблем се превърна в основен приоритет. Всяка година се произвеждат милиони тонове пластмаса, като половината от тях идват от изделия за еднократна употреба, които се използват само веднъж, но остават в природата стотици години.
Шарън Барак, инженер-химик от Израел, намери начин да намали периода на разлагане на пластмаса - от векове в минути.
Според експерти средното време за разлагане е 200 години за пластмасовите сламки и от 50 до 400 години за пластмасовите бутилки. Шарън Барак си е поставила за цел да създаде продукт, който ще изглежда и функционира като пластмаса, но ще се разлага във вода, без да замърсява природата. Тя твърди, че е успяла - нейният продукт се разтваря във вода за минути. 
"Фалшивата" пластмаса, създадена от Шарън, съдържа 100% екологично чисти материали, които лесно се разтварят във вода и стават част от природата. Продуктът е толкова безопасен и естествен, че дори можете да пиете неговия воден разтвор. Ако чанта от този материал случайно попадне в морето, тя ще се разгради бързо, и то без да представлява заплаха за морските обитатели.
Освен това новото изобретение не изисква сложен процес на рециклиране. Когато използвате обект от този материал, можете просто да го хвърлите в канализацията.
Както казва уебсайтът на екипа, производственият процес на този материал не е сложен - обикновената машина за производство на пластмасови торбички може да бъде адаптирана за производство на този иновативен материал.
Новината за успеха на Шарън Барак идва в деня, в който Ню Йорк обяви, че тотално се е отказал от пластмасовите торбички. Те вече няма да могат да се предлагат в магазините. Ще бъдат използвани торби от хартия или друг биоразградим материал.
Парите от продажбата на такива торби ще бъдат насочвани към държавния фонд за опазване на околната среда. Пластмасовите торби са забранени още в Калифорния и на Хаваите. 
 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАСА откри най-древната молекула в останките на звезда в Млечния път

18.04.2019

1015 17
Google откри лаборатория по изкуствен интелект в Африка

13.04.2019

716 11
Учени заснеха за пръв път черна дупка

10.04.2019

2163 37

Коментари

Wolf ACE

Всичко това е прекрасно - само трябва да споменат и цената...

Апропо, от доста време има подобни алтернативи от "компостиращи се" пластмаси, който, хайде не за часове, но за няколко години, се разлагат.

Но проблемът е, че са от 10-на пъти нагоре по-скъпи от "нормалните".. и затова не сме мръднали в тая посока..

Влез или се регистрирай за да коментираш

×