facebook
twitter

Технологии

В Израел създадоха "фалшива" пластмаса

718

Проблемът с пластмасовото замърсяване се увеличава с годините и намирането на начини за решаване на този проблем се превърна в основен приоритет. Всяка година се произвеждат милиони тонове пластмаса, като половината от тях идват от изделия за еднократна употреба, които се използват само веднъж, но остават в природата стотици години.
Шарън Барак, инженер-химик от Израел, намери начин да намали периода на разлагане на пластмаса - от векове в минути.
Според експерти средното време за разлагане е 200 години за пластмасовите сламки и от 50 до 400 години за пластмасовите бутилки. Шарън Барак си е поставила за цел да създаде продукт, който ще изглежда и функционира като пластмаса, но ще се разлага във вода, без да замърсява природата. Тя твърди, че е успяла - нейният продукт се разтваря във вода за минути. 
"Фалшивата" пластмаса, създадена от Шарън, съдържа 100% екологично чисти материали, които лесно се разтварят във вода и стават част от природата. Продуктът е толкова безопасен и естествен, че дори можете да пиете неговия воден разтвор. Ако чанта от този материал случайно попадне в морето, тя ще се разгради бързо, и то без да представлява заплаха за морските обитатели.
Освен това новото изобретение не изисква сложен процес на рециклиране. Когато използвате обект от този материал, можете просто да го хвърлите в канализацията.
Както казва уебсайтът на екипа, производственият процес на този материал не е сложен - обикновената машина за производство на пластмасови торбички може да бъде адаптирана за производство на този иновативен материал.
Новината за успеха на Шарън Барак идва в деня, в който Ню Йорк обяви, че тотално се е отказал от пластмасовите торбички. Те вече няма да могат да се предлагат в магазините. Ще бъдат използвани торби от хартия или друг биоразградим материал.
Парите от продажбата на такива торби ще бъдат насочвани към държавния фонд за опазване на околната среда. Пластмасовите торби са забранени още в Калифорния и на Хаваите. 
 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

311 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1170 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3202 83

Коментари

Wolf ACE

Всичко това е прекрасно - само трябва да споменат и цената...

Апропо, от доста време има подобни алтернативи от "компостиращи се" пластмаси, който, хайде не за часове, но за няколко години, се разлагат.

Но проблемът е, че са от 10-на пъти нагоре по-скъпи от "нормалните".. и затова не сме мръднали в тая посока..

Влез или се регистрирай за да коментираш

×