facebook
twitter

Технологии

Името ви може да полети към Марс

93

Един милион души ще имат възможност да изпратят името си на Червената планета. Имената ще бъдат гравирани върху силиконов чип, разположен в ровъра "Марс 2020".

Изпращането на „Марс 2020“ на Червената планета ще отбележи следващата фаза от дългосрочната програма за изследване и опознаване на Марс. Основната цел на мисията ще бъде търсенето на живот, и по-специално търсенето на признаци за съществуването на микробен живот в миналото на Марс. Стартът е планиран за юли 2020 година, а ровърът трябва да кацне на Марс през февруари 2021 година.

Както при всяка космическа мисия, теглото на ровъра е един от основните проблеми пред учените. Новият ровър тежи повече от 1000 килограма и въвеждането на всеки допълнителен грам може да бъде проблематично.

В НАСА обаче успяха да направят място за допълнителен силициев чип, на който с букви с височина 75 нанометра ще бъдат гравирани лазерни имена на милиони хора от Земята.

За да намерите името си в този списък, просто отидете на съответната част от уебсайта на мисията на Марс 2020 (тук) и въведете данните си. При успешна регистрация ще получите цифрова бордова карта, която можете да изтеглите и запазите или да я отпечатате. Освен това получавате и точки за полети (точки за често пътуващи) :) Точките ще бъдат събрани с началото на всяка нова фаза на мисията.

Това не е първият път, когато администрацията на НАСА събира имена за изпращане в космическото пространство. Подобна схема беше лансирана и преди началото на мисията на InSight, която взе имената на два милиона души на Марс. 

За да бъде вашето име част от списъка, който "Марс 2020" ще носи, трябва да се регистрирате до 30 септември тази година.
 

Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

362 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1589 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3831 83

Влез или се регистрирай за да коментираш