facebook
twitter

Технологии

Името ви може да полети към Марс

65

Един милион души ще имат възможност да изпратят името си на Червената планета. Имената ще бъдат гравирани върху силиконов чип, разположен в ровъра "Марс 2020".

Изпращането на „Марс 2020“ на Червената планета ще отбележи следващата фаза от дългосрочната програма за изследване и опознаване на Марс. Основната цел на мисията ще бъде търсенето на живот, и по-специално търсенето на признаци за съществуването на микробен живот в миналото на Марс. Стартът е планиран за юли 2020 година, а ровърът трябва да кацне на Марс през февруари 2021 година.

Както при всяка космическа мисия, теглото на ровъра е един от основните проблеми пред учените. Новият ровър тежи повече от 1000 килограма и въвеждането на всеки допълнителен грам може да бъде проблематично.

В НАСА обаче успяха да направят място за допълнителен силициев чип, на който с букви с височина 75 нанометра ще бъдат гравирани лазерни имена на милиони хора от Земята.

За да намерите името си в този списък, просто отидете на съответната част от уебсайта на мисията на Марс 2020 (тук) и въведете данните си. При успешна регистрация ще получите цифрова бордова карта, която можете да изтеглите и запазите или да я отпечатате. Освен това получавате и точки за полети (точки за често пътуващи) :) Точките ще бъдат събрани с началото на всяка нова фаза на мисията.

Това не е първият път, когато администрацията на НАСА събира имена за изпращане в космическото пространство. Подобна схема беше лансирана и преди началото на мисията на InSight, която взе имената на два милиона души на Марс. 

За да бъде вашето име част от списъка, който "Марс 2020" ще носи, трябва да се регистрирате до 30 септември тази година.
 

Все още няма коментари

Още

НАСА публикува снимка на космическия си апарат Curiosity, заснета от орбита около Марс

14.07.2019

3645 2
Приложения на "Гугъл" се сринаха, засегнати са милиони

03.06.2019

19801 18
Чистка във Facebook на руски страници

07.05.2019

2516 19

Влез или се регистрирай за да коментираш

×