facebook
twitter

Технологии

Huawei замества Android OS с "Червена мечта" или "Аврора"

7475

Huawei вече e успял да произведе хиляди телефони със собствена операционна система, която поне в Китай се нарича HongMeng, твърдят технологични сайтове.

Според Rosenblatt Securities не е съвсем ясно дали става въпрос за тестови телефони, или за устройства, които са готови за продажба на крайни потребители.

Едно е ясно - софтуерът е съвместим с всички Android приложения и има разширени функции за сигурност, съобщава PC Press.

China Daily пък цитира изявлението на Ю Чендонг, главен изпълнителен директор на Huawei, който заяви, че операционната система на компанията ще бъде достъпна най-рано през есента и най-късно през следващата пролет. "Тя ще може да се инсталира на мобилни телефони, компютри, таблети, телевизори, автомобилни системи и преносими устройства", обяснява Ю, в канал за експерти в WeChat .
Въпреки че администрацията на САЩ отложи забраната на Huawei за 90 дни, производителят от Шенжен очевидно не иска да чака окончателно решение на проблема и започва преход към собствена платформа, която и без това се развива от няколко години.

Huawei Central заявява, че бранда HongMeng вече е регистриран на различни пазари като Канада, Европа, Южна Корея и Мексико. Някои медии съобщават, че на някои пазари операционната система ще бъде обозначена с ArkOS или OakOS.

HongMeng на китайски означава "Червена мечта". Името е свързано с китайски мит, в който се разказва за доминирания от "голямата мъгла" свят. Разбира се, има възможност Huawei да представи своята OS на западните пазари просто като Red Dream.

По-малко вероятно е да стане факт друго предположения - на интернет изданието The Bell. Според него Huawei  ще работи с руската операционна система „Аврора“ и затова се разбрали на Международния икономически форум в Санкт Петербург руският министър на цифровото развитие Константин Носков и изпълнителният директор на „Хуавей“ Го Пин. Президентите Путин и Си Цзинпин също обсъдили въпроса. „Аврора“ се разработва на базата на операционната система Sailfish, която бе създадена във Финландия и купена впоследствие от руски милиардер, а през миналата година бе продадена на държавната "Ростелеком". Русия смята да гради на тази база своя национална мобилна операционна система.

Все още няма коментари

Още

НАСА публикува снимка на космическия си апарат Curiosity, заснета от орбита около Марс

14.07.2019

3634 2
Приложения на "Гугъл" се сринаха, засегнати са милиони

03.06.2019

19787 18
Чистка във Facebook на руски страници

07.05.2019

2510 19

Влез или се регистрирай за да коментираш

×