facebook
twitter

Технологии

Гора с размерите на САЩ може да спаси климата ни

388

Засаждането на милиони хектари дървета, който да заемат територия с размер на САЩ - това е "най-ефективното решение за борба с изменението на климата досега", казват учени.

Едно проучване на швейцарската лаборатория "Кроутер" установи, че трябва да се засадят 900 милиона хектара (9 млн. кв. км) дървета, които, докато растат, могат да поемат и съхраняват 205 милиарда тона въглерод, отбелязва анализ, публикуван в списание Science. Така ще се справим с около две трети от 300-те милиарда тона въглерод, който е в атмосферата поради човешката дейност от индустриалната революция.

Швейцарците са категорични, че това е "най-ефективното решение за промяната на климата".

Професор Том Кроутер, един от авторите на проучването, казва: "Всички знаем, че възстановяването на горите може да играе роля в борбата с изменението на климата, но досега не сме имали научно разбиране за това какъв ефект би могъл да се постигне."

"Нашето проучване ясно показва, че възстановяването на горите е най-доброто решение за изменението на климата, което е на разположение днес. Имаме солидни доказателства за оправдаването на инвестицията", добавя той.

От жизненоважно значение е да се защитят съществуващите днес гори, да се следват други климатични решения и да се продължи постепенното отхвърляне на изкопаемите горива от нашите икономики, допълват специалистите.

Анализът на учените включва близо 80 000 сателитни изображения с висока резолюция на защитени територии, за да се оцени естественото ниво на дървесно покритие в райони, вариращи от арктическата тундра до саваната. Лабораторията "Кроутер" показва, че може да се възстанови от 1.7 до 1.8 милиарда хектара земя в области с ниска активност, които в момента не се използват като градска или земеделска земя. Там ще се засадят поне 900 милиона хектара дървета. Например в Обединеното кралство могат да бъдат засадени около 4.6 милиона хектара дървета.

Проучването също така показва, че в зелените градски райони има потенциал да се засадят повече дървета.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

311 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1175 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3206 83

Коментари

Jassie

?

9101

Най-после се заговори за истинската екология. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×