facebook
twitter

Технологии

Google забрави за скрит микрофон

1900

Технологичният гигант Google се извини за това, че  "забравил" да каже на потребителите за инсталиран скрит микрофон в системата за домашна сигурност Nest Secure.

Системата Google Nest Secure позволява на потребителите да свързват десетки детектори за движение, магнитни аларми за врати и камери за сигурност в централизирано управление. Устройството следи дома на потребителя, като изпраща предупреждения, ако нещо не е наред. В първоначалните си технически спецификации нищо не се споменава за възможните скрити в него шпионски програми.

Google сам предизвика безпокойство, когато по-рано този месец обяви, че собствениците могат да използват своите Nest Secure, за да задават въпроси на Google Assistant като "как да активирам алармата си" и "трябва ли да нося чадър днес?". Дори и след обявяването на интеграцията с Google Assistant компанията обаче не споменава нищо за скрит микрофон, въпреки че как да задаваш въпроси, ако няма микроф...? След протести на подозрителни потребители и защитници на неприкосновеността на личния живот Google призна, че в Nest Secure има вграден микрофон.

„Никога не сме смятали да държим в тайна този микрофон. Той трябваше да е посочен в техническите спецификации. Това е наша вина. Микрофонът се активира само когато потребителите специално активират тази опция", обясниха от Google.

Оттогава техническият гигант промени техническите спецификации на устройството и включи микрофона. Въпреки това потребителите на устройството и тези, които се страхуват да поканят Големия брат в спалните си, продължиха да търсят обяснение на Google. Защо? Защото все пак същият Google и неговият Street View изцяло "случайно" съхраняваха данни от WiFi мрежи, сред които колите се движеха между 2007 и 2010 година. Същият Google, чиято сестринска компания инсталира хиляди безплатни WiFi киоски около Ню Йорк с възможност да следят движението на потребителите, и същият Google, който без съгласие използваше технология за разпознаване лицата на потребителите.

Може би най-лошото е вътрешното видео, което Google публикува миналата година, описвайки бъдещето, в което Google събира потребителски данни и ги използва, за да им помогне да се държат по начин, който „отразява ценностите на Google“.

Все още няма коментари

Още

Чистка във Facebook на руски страници

07.05.2019

2175 19
Роувърът "ИнСайт" засне марсиански изгрев и залез

03.05.2019

388 1
Цените на телефонните разговори падат от 15 май

03.05.2019

1179 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×