facebook
twitter

Технологии

Глобалното затопляне се самоподдържа

538
 Pixabay

Учени от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) установиха нарастващи количества парников газ, които идват... от тропиците. Те не са сигурни какъв точно е източникът, но вярват, че вероятно всичко се дължи на микробите в тропическите блата, които освобождава метан. Те вярват, че по-високите температури стимулират по-голямото отделяне на метан.

"Неочакваният ръст на метана е голямо предизвикателство за Парижкото споразумение, а ние не знаем защо това се случва", каза пред "Файненшъл таймс" Юн Нисбет, професор по наука за Земята в университета Роял Холоуей в Лондон. "Затоплянето захранва затоплянето, но големият проблем е как го прави", казва той.

Метанът е втората по големина причина за глобалното затопляне след въглеродния диоксид. Изследователите открили, че количеството на освободения метан се е увеличило с 50% между 2013 г. и 2018 г. в сравнение с пет години по-рано. Предполага се, че когато климатът се затопли, ефективността на микробните общности, които превръщат органичната материя в метан, се увеличава.

Подобно на нашите организми, бактериите са най-ефективни при по-високи температури. Така, когато климатът се затопля, тези емисии вероятно ще се увеличат.

"Това е наистина тревожно, защото това е естествен рецидивиращ ефект и нещо, което не можем да контролираме," каза професор Грант Алън, физик от атмосферата в Манчестърския университет. Ако климатът продължава да се затопля, този естествен процес може да се ускори.
 

Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

353 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1496 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3691 83

Влез или се регистрирай за да коментираш

×