facebook
twitter

Технологии

Глобалното затопляне се самоподдържа

521
Pixabay

Учени от Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) установиха нарастващи количества парников газ, които идват... от тропиците. Те не са сигурни какъв точно е източникът, но вярват, че вероятно всичко се дължи на микробите в тропическите блата, които освобождава метан. Те вярват, че по-високите температури стимулират по-голямото отделяне на метан.

"Неочакваният ръст на метана е голямо предизвикателство за Парижкото споразумение, а ние не знаем защо това се случва", каза пред "Файненшъл таймс" Юн Нисбет, професор по наука за Земята в университета Роял Холоуей в Лондон. "Затоплянето захранва затоплянето, но големият проблем е как го прави", казва той.

Метанът е втората по големина причина за глобалното затопляне след въглеродния диоксид. Изследователите открили, че количеството на освободения метан се е увеличило с 50% между 2013 г. и 2018 г. в сравнение с пет години по-рано. Предполага се, че когато климатът се затопли, ефективността на микробните общности, които превръщат органичната материя в метан, се увеличава.

Подобно на нашите организми, бактериите са най-ефективни при по-високи температури. Така, когато климатът се затопля, тези емисии вероятно ще се увеличат.

"Това е наистина тревожно, защото това е естествен рецидивиращ ефект и нещо, което не можем да контролираме," каза професор Грант Алън, физик от атмосферата в Манчестърския университет. Ако климатът продължава да се затопля, този естествен процес може да се ускори.
 

Все още няма коментари

Още

НАСА публикува снимка на космическия си апарат Curiosity, заснета от орбита около Марс

14.07.2019

3645 2
Приложения на "Гугъл" се сринаха, засегнати са милиони

03.06.2019

19801 18
Чистка във Facebook на руски страници

07.05.2019

2516 19

Влез или се регистрирай за да коментираш

×