facebook
twitter

Технологии

"Форд" предлага да премахнем светофарите

566

Самоуправляващите се коли идват, това ни е известно. Засега те са експериментални, повечето са на ниво проект, но това, че такива коли ще има по улиците скоро, не буди съмнение - поне заради темпа на технологични промени, на който сме свидетели.

И така - какво става, когато две такива коли се засекат на светофар? Умни камери засичат цвета на светофара и се съобразяват с това? Ок. А какво става, ако пред вашата умна кола има зелен сигнал, но вляво от вас има не толкова умен "джигит"?
Като се има предвид фактът, че 60% от катастрофите в Съединените щати стават на кръстопът, този проблем засяга не само умните коли и глупавите шофьори. Засяга всички. 
От американския "Форд" мислят по въпроса как да облекчат преминаването на кръстовище, как да направят преминаването по-безпроблемно. И засега са измислили решението Intersection Priority Management (IMP), което накратко означава - да няма светофари. 
Решението, което може да замести светофарите, е технологията за "комуникация" между превозни средства, приближаващи кръстовищата от различни посоки. Приближавайки се от различни посоки, колите ще обменят информация за позицията, посоката и скоростта на движение. Въз основа на тази информация компютърът изчислява и показва идеалната скорост на екрана за всеки един от шофьорите - за да премине безопасно кръстовището без спиране на светофара.

Кратко видео от "Форд" показва, че системата не разчита на досегашните правила за преминаване през нерегулирано кръстовище. Ако сте по-близо до кръстовището, преминавате вие, независимо че отдясно идва автомобил - системата решава, че вие може да минете пръв със скорост от XX км/ч. 

От "Форд" твърдят, че тази система ще допринесе за по-добър поток на трафика, с по-малко спирания на превозните средства и следователно по-малък разход на гориво и по-малко замърсяване на въздуха.
 

Все още няма коментари

Още

САЩ и Русия се споразумяха за общ полет до Луната

19.03.2019

2982 51
Ракета на SpaceX е образувала дупка в йоносферата с диаметър 900 км

07.03.2019

9179 37
Автомобилните гиганти навлизат в ИТ сектора

Влез или се регистрирай за да коментираш

×