facebook
twitter

Технологии

Фирма от Дубай ще пече кафе в Космоса

239

Андерс Кавалини и Хатем Алхафаджи са твърдо решени да продават кафе, което е изпечено в Космоса. Те вече планират, че ще представят "космическото" кафе през следващата година в Дубай, където се намира фирмата им Space Roasters

Планът е прост. Качват 300 кг кафе на зърна с ракета. На 180-200 км над повърхността на Земята, т.е. преди да попадне в  околоземната орбита, ракетата ще пусне контейнера с кафето и то ще полети към Земята. Приблизително на височина от 120 км модулът ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата и, естествено, ще започне да се нагрява, а зърната в него ще започнат да се пекат. 

Тъй като са в безтегловност, зърната ще се пекат равномерно, а не както в coffee roaster на Земята, където все пак има неравномерно докосване на зърната до горещата повърхност на изпичащата машина. 

И така - модулът пада 20 минути и през това време зърната се пекат на температура около 200 градуса по Целзий. На височина от около 40 км се отваря парашут и контейнера с кафето каца плавно на планетата. 

Всичко това е чудесно. Не е ясно само колко ще струва чаша кафе, изпечено в Космоса.

Все още няма коментари

Още

САЩ и Русия се споразумяха за общ полет до Луната

19.03.2019

2991 51
Ракета на SpaceX е образувала дупка в йоносферата с диаметър 900 км

07.03.2019

9181 37
Автомобилните гиганти навлизат в ИТ сектора

Влез или се регистрирай за да коментираш

×