facebook
twitter

Технологии

Дъждовната вода няма да се разхищава

381
Дъждовната вода отива директно в канализацията.

Когато вали силно, дори в сухи райони, където има липса на вода, дъждовната вода тече по улиците и влиза директно в канализацията. Благодарение на нов тип пясък тази вода, която така или иначе се замърсява, ще може да се пие.

Учени от университета в Бъркли създадоха материал, който всъщност е обикновен пясък, смесен с манган. При реакция се получава манганов оксид, който е безвреден за хората и за околната среда, пише New Atlas. Водата, замърсена с органични замърсители като хербициди, пестициди и бисфенол-А (BPA), преминава през пясъка и вредните химикали се свързват с мангановия оксид. В резултат на това те или се отделят от водата, или се разлагат на фини частици, които са по-малко токсични и по-лесно разграждащи се. Втора система за пречистване, която се използва успоредно с пясъка, може напълно да ги отстрани от водата.

Въпреки че ефективността на мангановия оксид намалява с течение на времето, тя може да бъде напълно възстановена чрез ежеседмично оттичане на хлорираната вода през пясъка. Смята се, че един слой от половин метър пясък може да бъде съживен, ако хлорирана вода изтича през него в продължение на два дни.

Крайната цел на учените е да поставят такъв слой пясък в подземни съоръжения за съхранение на вода, които ще събират дъждовна вода. В близко бъдеще учените планират да тестват тази технология за потоците от дъждовни води в окръг Sohama, Калифорния.

Все още няма коментари

Още

"Гугъл мапс" случайно разкри секретни обекти на Тайван

16.02.2019

979 1
Опасно мобилно приложение набира популярност сред децата

10.02.2019

3370 43
Семена от памук покълнаха на Луната, но не оцеляха

17.01.2019

1956 27

Влез или се регистрирай за да коментираш

×