facebook
twitter

Технологии

Дъждовната вода няма да се разхищава

375
Дъждовната вода отива директно в канализацията.

Когато вали силно, дори в сухи райони, където има липса на вода, дъждовната вода тече по улиците и влиза директно в канализацията. Благодарение на нов тип пясък тази вода, която така или иначе се замърсява, ще може да се пие.

Учени от университета в Бъркли създадоха материал, който всъщност е обикновен пясък, смесен с манган. При реакция се получава манганов оксид, който е безвреден за хората и за околната среда, пише New Atlas. Водата, замърсена с органични замърсители като хербициди, пестициди и бисфенол-А (BPA), преминава през пясъка и вредните химикали се свързват с мангановия оксид. В резултат на това те или се отделят от водата, или се разлагат на фини частици, които са по-малко токсични и по-лесно разграждащи се. Втора система за пречистване, която се използва успоредно с пясъка, може напълно да ги отстрани от водата.

Въпреки че ефективността на мангановия оксид намалява с течение на времето, тя може да бъде напълно възстановена чрез ежеседмично оттичане на хлорираната вода през пясъка. Смята се, че един слой от половин метър пясък може да бъде съживен, ако хлорирана вода изтича през него в продължение на два дни.

Крайната цел на учените е да поставят такъв слой пясък в подземни съоръжения за съхранение на вода, които ще събират дъждовна вода. В близко бъдеще учените планират да тестват тази технология за потоците от дъждовни води в окръг Sohama, Калифорния.

Все още няма коментари

Още

"Фейсбук" заличи 82 страници, групи и акаунти, свързани с Иран

27.10.2018

554 6
НАСА: Идва студ, който светът не помни

02.10.2018

13485 111
Над 4000 кибератаки се осъществяват всеки ден

01.10.2018

270 4

Влез или се регистрирай за да коментираш