Quantcast

Медия без
политическа реклама

Денят на Земята е продължавал само 19 часа за един милиард години

16 Юни 2023
Pixabay

Ново научно изследване твърди, че Земята е преживяла период на относителна стабилност в своето въртене, известен като "скучния милиард", през който продължителността на денонощието е била постоянна - 19 часа. Този период продължил около милиард години.

Това откритие е резултат от проучвания, направени от геофизиците Рос Мичъл и Уве Кирхер от университета Къртин в Австралия. Изследователите предполагат, че близостта на Луната до Земята е изиграла ключова роля за поддържането на това стабилно въртене през този период.

Според Мичъл и Кирхер, докато Луната се отдалечава от Земята, тя постепенно краде енергия от нейното въртене, като по този начин забавя въртенето на Земята.

С течение на времето Луната е "откраднала" ротационната енергия на Земята, за да се изкачи на по-висока орбита, по-далеч от Земята. Поради това продължителността на деня се удължила.

Докато предишни проучвания показват, че продължителността на деня на Земята постепенно се е увеличавала в продължение на милиарди години, новото изследване предполага, че е имало период на стабилност, преди денят да продължи да се увеличава.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?