Quantcast

Медия без
политическа реклама

Чип предава данни със скорост 44,1 терабайта в секунда

13 Юни 2020

Най-бърз интернет за крайни потребители имат в Сингапур - средната скорост на предаване на данни там е 197.3 мегабита в секунда. В Австралия тази скорост е 43,4 мегабита в секунда и това е милион пъти по-малко от скоростта, която учени от страната на кенгурата успяха да постигнат миналата седмица. 

Специалисти от университетите в Монаш, Суинбърн и RMIT постигнаха тази скорост с малък микрочип. Скоростта е толкова феноменална, че веднага се заговори как това е бъдещето на съществуващата интернет инфраструктура, как този микрочип ще осигури стабилна връзка с хората по целия свят, дори при големи натоварвания.

Австралийските експерти достигнаха рекордна скорост в интернет от 44,1 терабайта в секунда, което позволява на потребителите да изтеглят, примерно, до хиляда HD филма в секунда.

Д-р Бил Коркоран от университета в Монаш твърди, че в момента този технология вече се адаптира към търговско ниво, а микрочипът може да има широк спектър от приложения в широк спектър от технологии. Коркоран обаче подчертава, че технологията ще бъде достъпна за използване в специални институции и изследователски лаборатории след две до три години, а първата търговска употреба ще бъде факт след около пет години.

Този огромна скорост на предаване на данни не е толкова важен за качественото поточно предаване на Netflix, например, колкото за поддържане на много други технологии, които имат много по-високи изисквания към потока на данни - автономните превозни средства, в медицината, образованието, финансите, в търговската индустрия. 

 

Още по темата