Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Чандраян-3" достигна Луната

06 Авг. 2023

Индийският лунен апарат "Чандраян-3" навлезе в лунна орбита в събота, съобщи АФП, позовавайки се на Индийската организация за космически изследвания. Кацането е планирано за 23-24 август и ако успее, Индия ще бъде едва четвъртата страна, постигнала меко кацане на Луната, следвайки САЩ, бившия Съветски съюз и Китай, като само Китай е постигала това през 21-ви век. Неуспешни опити да спуснат апарат на Луната имаха Япония (“Омотенаши”, “Хакуто-Р”) и Израел (“Берешийт”).

Навлизането в орбита при настоящата лунна мисия идва четири години след неуспешен опит за прилуняване на модул, част от "Чандраян-2". Тогава поради софтуерна грешна спускаемият апарат се разби на повърхността. Мисията Чандраян-3 стартира от космическия център Satish Dhawan в Шрихарикота, остров край югоизточния бряг на Индия. Кацането е насочено към малко проучения южен полюс на Луната.

Очаква се индийският спускаем апарат "Викрам" и луноходът "Прагян" да стигнат до Луната на 23-24 август

Спускаемият апарат, наречен Vikram /кръстен е на основателя на индийската космическа програма Викрам Сарабхай/ тежи около 1500 кг и носи в корема си 26-килограмовия роувър, който е наречен Pragyaan, /санскритската дума за мъдрост/.

Роувърът носи пет инструмента, които ще се съсредоточат върху откриването на физическите характеристики на повърхността на Луната, атмосферата близо до повърхността и тектоничната активност.

Този месец Русия се кани да възстанови лунната си програма след 45 г. прекъсване. В петък, 11 август в 2.10 московско време от космодрума "Източен" - на около 5 550 километра източно от Москва, ще бъде изстреляна "Луна-25". Руснаците не са имали успешна лунна или планетарна мисия след 1988 г., откакто “Фобос 2” се отправи към Марс. "Луна 24" бе изстреляна през далечната 1976 г.

"Луна 25" ще бъде изстрелян от ракета Союз-2 с ускорителен блок "Фрегат" и ще бъде първият спускаем апарат, отправен към Южния полюс на Луната, каза "Роскосмос". До Луната се очаква той да стигне за 5 дни и половина. Основните цели на мисията ще бъдат разработването на технологии за меко кацане, изследвания на вътрешната структура на Луната и откриване на ресурси, включително вода. Очаква се спускаемият апарат да работи на лунната повърхност в продължение на една година.

"Луна 25" трябва да кацне в северната част на кратера Богуславски, който се намира до южния полюс на Луната. В северната си част кратерът е плосък 30 на 15 км. и руснаците го описват като "естествена площадка". През септември 2019 г. при кацане в приблизително същия район, сред кратерите Манзини и Шомбергер, индийският спускаем апарат "Викрам" се разби с лунохода "Чандраян-2".

Първоначално в руската програма за изследване на Луната участваше и Европейската космическа агенция (ЕКА), но след нахлуването на Русия в Украйна тя преустанови сътрудничеството си с Роскосмос.

 

Ключови думи:

Чандраян