Quantcast
Алгоритъмът PYTHIA ще възстановява изгубени текстове | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Алгоритъмът PYTHIA ще възстановява изгубени текстове

299

Изследователи от DeepMind и Оксфордския университет представиха PYTHIA - епиграфски алгоритъм, който реконструира всички възможни вариации на изгубени надписи върху паметници на древногръцки език. Алгоритъмът, базиран на енкодер и декодер с дългосрочна памет, анализира останалите фрагменти от текста и допълва надписите, като взема предвид контекста, използвайки познатия му речник. Представената система за прогнозиране на загубени фрагменти средно прави по-малко грешки от специалистите в областта на древногръцката епиграфия. Описание на алгоритъма е публикуван на arXiv.org, за него се съобщава накратко и в блога DeepMind.

Отделна научна дисциплина, епиграфията е посветена на дешифрирането на надписи върху твърди (например каменни или мраморни) езикови паметници. Поради факта, че повечето паметници не са напълно запазени, специалистите в тази област трябва да възстановят изгубените фрагменти от текста. Всъщност ако се загубят само няколко отделни фрагменти, знаейки оригиналния език и историческия контекст (най-често паметниците са добре датирани и много древни езици се изучават достатъчно подробно), не е много трудно да дешифрираме текста. Сложността на задачата се увеличава, когато има много пропуски - тук, за да се реши неяснотата, трябва да се използва и контекстът на фрагментите на паметника.

Новият алгоритъм е разработен от изследователи, ръководени от Янис Асаел от DeepMind. За да обучат машината, учените са използвали текстове, датирани от VII в. пр.н.е. до пети век от н.е.

Алгоритъмът PYTHIA е кръстен на древногръцката жрица Пития, която според легендата е имала дара на предсказанието.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

396 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1838 22
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

4178 82

Коментари

venstar

Пития била политически грамотна "гадателка". Предсказанията са ѝ толкова мъгливи, че позволяват всякакво тълкуване, особено след като събитията са се случили. Някои от предсказанията биват отречени, защото са подлатени със злато.

 

По моите разбирания, Пития е и титлата на главната жрица. Може да е било лично име по някое време, но е станало като титла. Нещо като "Далай Лама".

 

Надявам се, че този алгоритъм ще има по-качествено разпознаване отколкото са били предсказанията на древната Пития.

urupuchi

 използвайки познатия му речник. Представената система за прогнозиране на загубени фрагменти средно прави по-малко грешки от специалистите в областта на древногръцката епиграфия.

 

Самп 'дето познатият му речник е писан от  същите специалисти в областта на древногръцката епиграфия. Яко. 

Влез или се регистрирай за да коментираш