facebook
twitter

Технологии

5G ще доведе до бум в автомобилостроенето и роботиката

955
Pixabay

Напоследък говорим все по-активно за идването на 5G - как скоростта, с която ще се движат данните, ще скочи до небесата, ще може да сваляме филми за секунда, ще може да играете Fortnite Battle Royale в реално време без забавяне по телефона и т.н., и т.н.
Очакванията са напълно оправдани. 

1G ни позволи да разговаряме помежду си, 2G - да си изпращаме съобщения, 3G ни даде данни и интернет, а 4G/LTE направи всичко това много по-бързо.

Какво ще ни даде 5G? Най-важното - по-висока скорост - 20 гигабита в секунда чрез бърза безжична връзка. Това е 100 до 250 пъти по-бързо от сегашната 4G мрежа. Тази скорост ще промени начина, по който устройствата се свързват с интернет и помежду си. Забележете - скоростта на човешкия отговор е 200 милисекунди - толкова ни трябва, за да имаме нормална реакция, докато караме автомобил. Но все още имаме инциденти всеки ден. Представете си сега, че вашият автомобил може да реагира, а и да предаде реакцията си на останалите участници в движението - само за 1 милисекунда. Не само ще бъдат предотвратени пътнотранспортните произшествия, но и задръстванията могат напълно да изчезнат. Това е - автомобилите без шофьори ще бъдат едно от най-големите открития на 5G - самодвижещи се платформи ще изпращат данни една на друга, ще комуникират със светофари, пътни сензори, дронове и др. Всичко това ще бъде технически постижимо, но ще трябва да се изгради съответната инфраструктура.

Вторият голям пробив, който ще се осъществи благодарение на 5G, ще бъде в роботиката. Ще се появи ново поколение роботизирани устройства, заводите ще бъдат оборудвани с роботи, които могат да взаимодействат помежду си. И не на последно място - от другата страна на света доктор ще може да извършва операции тук с робот в реално време. 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Опасно мобилно приложение набира популярност сред децата

10.02.2019

3320 47
Семена от памук покълнаха на Луната, но не оцеляха

17.01.2019

1945 27
Три пъти по-голяма от Земята екзопланета бе открита в съзвездието Мрежичка

09.01.2019

1938 12

Коментари

вале

Автора на статията демонстрира некомпетентност по темата,5 G по никакъв начин няма  е  причина за бум на автомобилостроенето ,че даже и на роботиката,информацията за движещ се обекти и параметри като скорост ,местонахождение ,дистанция и други е нищожно малка и дори 3G е  с  достатъчен капацитет за това.Прост пример са игрите в мрежа.

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Оказва се, че американски учени са открили вредно влияние на електромагнитните лъчи при 5G. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш