facebook
twitter

Технологии

20 години "интернет на нещата"

201
Pixabay

Интернет на нещата /IoT/ вече е толкова важен, че светът има отделна дата за празнуването му - това беше 9 март. До края на годината към интернет ще бъдат свързани 26 милиарда устройства.
IoT е един от основните елементи на четвъртата индустриална революция. Тази концепция стартира точно преди 20 години и се основава на идеята - да трансформира пасивните неща в интелигентни, "умни" субекти, които могат с помощта на интернет да обменят информация. Концепцията за "Интернет на нещата" беше лансирана през 1999 г. от британския инженер Кевин Аштън. 
Най-много уреди от IoT се намират в интелигентни сгради и домове. Сензорите за движение подават информация на ключовете за осветление, разклонителят включва каната за кафе, климатикът се включва, когато температурата падне - всичко това вече може да става автоматично, като средата за комуникация е интернет. И вие сте в течение на всичко това. Нещо повече - вече хладилникът може да подаде информация на фурната, пералнята може да си комуникира с гардероба и т.н. Комуникацията протича на много нива. С други думи, мрежовите интелигентни устройства имат способността да събират информация, да я съхраняват и да я споделят, така че други устройства или хора да могат да направят нещо с тази информация.
Според Forbes до края на 2019 г. - на 20-ата година от самото създаване на концепцията, 85% от компаниите по света ще използват IoT под някаква форма.
 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Чистка във Facebook на руски страници

07.05.2019

2134 19
Роувърът "ИнСайт" засне марсиански изгрев и залез

03.05.2019

365 1
Цените на телефонните разговори падат от 15 май

03.05.2019

1133 4

Коментари

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Сензорите за движение подават информация на ключовете за осветление, разклонителят включва каната за кафе, климатикът се включва, когато температурата падне - всичко това вече може да става автоматично, като средата за комуникация е интернет.

И защо всичко това трябва да става в Internet?! Може би за да може на сценаристите от Холивуд да им е по-лесно при писането на апокалиптични сценарии 👀

Влез или се регистрирай за да коментираш

×