Медия без
политическа реклама

УЕФА разследва расизъм срещу отбора на Англия

Сръбската и албанската федерации са на мушката заради провокации. Британски хулиган бе депортиран.

18 Юни 2024Обновена
Маскиран сръбски фен позира предизвикателно на трибуните на стадиона в Гелзенкирхен, на десния му бицепс татуировката призовава "Още един рунд". Зад него се веят както сръбски, така и руски знамена, макар Русия да е отстранена от турнирите на УЕФА заради войната, която води в Украйна.
ЕПА/БГНЕС
Маскиран сръбски фен позира предизвикателно на трибуните на стадиона в Гелзенкирхен, на десния му бицепс татуировката призовава "Още един рунд". Зад него се веят както сръбски, така и руски знамена, макар Русия да е отстранена от турнирите на УЕФА заради войната, която води в Украйна.

УЕФА започна официално разследване на расистки скандирания срещу футболисти на Англия по време на първия мач на отбора - в неделя срещу Сърбия (1:0). Европейската футболна централа обяви, че делото е за "предполагаемо дискриманационно поведение".

Със сигурност оплакването не е от страна на английския тим, съобщава Би Би Си. Но се знае, че антидискриминационната организация Fare е имала свои наблюдатели на стадиона в Гелзенкирхен. Процедурата по разследване може да продължи до края на седмицата, след което ще бъдат обявени евентуални санкции.

За същия мач сръбската футболна асоциация вече беше обвинена от УЕФА за хвърляне на предмети от трибуните по време на мача. Обвиненията включват също така и "провокативно послание, негодно за спортно събитие".

Оказа се, че за последното жалбата е подадено от косовската футболна федерация заради "показването на знамена, лозунги и скандирания от сръбски фенове", които, според нея, съдържат "политически и расистки послания срещу Косово".

„Контролният, етичен и дисциплинарен орган на УЕФА (CEDB) ще вземе решение по въпроса своевременно. Освен това  инспектор по етика и дисциплина на УЕФА ще проведе дисциплинарно разследване относно предполагаемо дискриминационно поведение“, се казва в медийното изявление на европейската футболна централа.

Разследване е започнало и срещу албанската федерация заради проблемите с албански фенове преди, по време и след мача с Италия (1:2) в събота в Дортмунд. Повдигнати са общо 4 обвинения, едно от които също е за "провокативно скандиране", макар УЕФА да не дава подробности за съдържанието на виковете от трибуните. 

Останалите са за футболно хулиганство, каквото имаше както около мача Албания - Италия, така и на Англия - Сърбия. При това на някои места инцидентите са "смесени". Например пред бар в Гелзенкирхен, където има ранени английски фенове, сбиването било предизвикано от албанци, които провокирали сърби.

Заради безредиците в Гелзенкирхен бяха задържани осем души - един англичанин и седем сърби. Един английски фен има тежки наранявания по главата, още един е с по-леки травми.

Днес бе съобщено, че арестуваният английски запалянко е бил депортиран от Германия. Става въпрос за 39-годишен мъж от Болтън, на когото германската полиция е отнела паспорта и той е бил изведен от страната. Късно снощи той е бил задържан от британската полиция на летището в Манчестър. Хулиганът ще трябва да се явява всеки ден в съда за подписка, а също така ще отговаря и за нарушаване на закона за футболното хулиганство.

"Строго ще накажем всеки един английски фен, който създава проблеми в Германия. Работим в сътрудничество с германската полиция. Имаме и наши екипи, които са разположени около зоните с английски граждани. Подобни хулигански действия подкопават имиджа на страната ни. Нека всички заедно имаме един прекрасен футболен празник. Благодарим за бързата реакция на колегите от полицията в Гелзенкихрен, която е спряла по-сериозен инцидент",  казаха с официално съобщение английските власти.

Към момента разследващите смятат, че британците не са предизвикали побоищата, още повече че английската футболна асоциация (FA) е предупредила писмено членовете на England Supporters Travel Club (ESTC), че "всяко неприемливо поведение, докато пътувате и следвате отбора на Англия, може да доведе до... отнемане на билети за бъдещи мачове (включително по време на турнира)". Освен това FA е осигурила собствена охрана и стюарди на всички мачове на Англия през следващите дни.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Евро 2024

Още по темата