facebook
twitter

Спорт

Руснаците разиграха "доброто и лошото ченге" пред WADA за допинга

234
ЕПА/БГНЕС
Първият президент на WADA Ричард Паунд (вляво) поздравява бъдещия - Витолд Банка (вдясно), пред погледа на настоящия - сър Крейг Рийди.

Малко е вероятно руската антидопингова агенция (РУСАДА) да е замесена в подмяната на данните от московската антидопингова лаборатория. Това каза пред журналисти президентът на WADA сър Крейг Рийди в Катовице (Пол), където в сряда завърши световната конференция за борба с допинга, а вчера се проведе заседание на борда на учредителите на световната агенция.

"Смятам, че е малко вероятно антидопингова агенция, която не може да използва лишена от акредитация лаборатория като московската, да е замесена в това нещо", добави британецът, който на 1 януари ще отстъпи поста си на новия шеф на WADA - полския спортен министър Витолд Банка.

От думите му излиза, че има вероятност лицензът на РУСАДА да не бъде отнет, т.е. и че руският спорт може да не бъде наказан за олимпийските игри в Токио 2020.

До тази ситуация се стигна, след като в последно време руската страна разиграва етюда за "доброто и лошото ченге". 

През януари WADA получи базата данни (LIMS) на московската антидопингова лаборатория, а през септември бе съобщено, че те се разминават с тези, които изнесе през 2015 г. емигриралият в САЩ бивш шеф на лабораторията Григорий Родченков. Това предизвика нова проверка - на независима комисия на WADA с председател Джонатан Тейлър, чийто доклад се очаква до средата на ноември. След това бордът на WADA ще се събере, за да реши дали пак да отнеме лиценза на РУСАДА.

Малко след септемврийското съобщение за надвисналата нова санкция шефът на РУСАДА Юрий Ганус изненадващо призна, че има намеса в данните, но за това били виновни държавни чиновници, които са "пипали" LIMS, за да защитят репутацията на бивши спортни звезди, които сега заемат правителствени постове или работят като функционери на висшата спортна администрация. Няколко пъти пред чужди медии той наблегна, че само хора с достъп до класифицирана информация са можели да променят данни. А в Катовице директно заяви: "Станахме заложници на разрушителни действия на някои безотговорни ръководители в сферата на спорта".

В ролята на "лошото" ченге влезе спортният министър Павел Колобков, който обяви, че не може да е имало манипулации. "Експертите смятат, че няма никакви извадени данни от масивите, това са технически въпроси по системата. На наближаващата среща на специалистите от Русия и WADA тези въпроси може да бъдат разяснени. Манипулации, за каквито говори Ганус, не е имало. Това е нашата позиция", каза Колобков в Катовице вчера.

Руският министър за пореден път обяви, че страната е изпълнила поетите задължения и е предоставила LIMS от московската лаборатория на WADA, а също така е отговорила на уточняващите въпроси, след като бе разкрито несъответствието в данните. "Остават технически въпроси, за които ще се разберат експертите. Не бих обвързвал с това нашите спортисти и треньори, тези въпроси у тях предизвикват само нервност и напрежение", допълни Колобков.

В случай че WADA приеме позицията, която вече изрази публично президентът ѝ Крейг Рийди, всички негативи ще паднат върху неназованите безотговорни ръководители в сферата на спорта, а не върху РУСАДА, която ще избегне новото отнемане на лиценза. 

Следващата среща на експертите, за която говори Колобков, е на 14 ноември, а на 17-и ще има заседание на комисията по съответствие на WADA, която ще обсъди ситуацията. Окончателното решение по статута на РУСАДА ще бъде оповестено на 9 декември в Лондон или Париж.

На вчерашното заседание на Борда на WADA само бяха утвърдени измененията в кодекса, които ще влязат в сила от 2021 г.

Ключови думи:

WADA, Русия, допинг, РУСАДА
Все още няма коментари

Още

Как Русия направи шашмата срещу WADA
ЕС реши да удължи санкциите срещу Русия с още 6 месеца

13.12.2019

950 30
Сенатът на САЩ сочи Русия за „спонсор на тероризма“

13.12.2019

333 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×