Медия без
политическа реклама

Русия ще участва във футболното първенство на Централна Азия

До 31 март руският футболен съюз трябва да реши окончателно дали да се махне от УЕФА в посока Азия

13 Март 2023

Спреният от официални международни мачове национален отбор по футбол на Русия ще участва в шампионата на Централна Азия, съобщи началникът на пресслужбата на таджикистанската футболна федерация Фиридун Салиев. Първенството ще се проведе от 9 до 21 юни.

"Мъжкият отбор на Русия ще играе в първия шампионат на Централноазиатската футболна асоциация (CAFA). Мачовете от груповата фаза ще се състоят в Ташкент (Узбекистан) и Бишкек (Киргизстан)", заяви Салиев пред РИА Новости.

CAFA обединява футболните федерации на страните от Централна Азия и в нея влизат шест държави: Иран (№24 място в ранглистата на ФИФА, и №2 в Азия), Узбекистан (съответно №77 и №10), Киргизстан (№94 и №16), Таджикистан (№108 и №20), Туркменистан (№135 и №24) и Афганистан (№150 и №30).

Президент на асоциацията е таджикът Рустам Емомали, а вицепрезидент - Дастанбек Конокбаев от Киргизстан.

Към момента пък националният тим на Русия е 37-и в рейтинга на ФИФА, а в Азия би бил на 5-о място след Япония, Иран, Южна Корея и Австралия. "Сборная" бе изключена от всички състезания под егидата на ФИФА и на европейската централа УЕФА заради руската военна агресия в Украйна. Затова и мъжкият тим бе отстранен от баражите в световните квалификации за Мондиал 2022, до които бе достигнал, а женският бе заличен от участниците на Евро 2022, за което се бе класирал.

 

Местенето на руския футбол в Азия

Русия подаде още в края на миналата година запитване до ФИФА дали може да стане член на Азиатската футболна конфедерация (AFC) и световната централа е отговорила утвърдително, а от УЕФА няма да правят спънки. Крайният срок самият руски футболен съюз (РФС) да вземе решение е 1 април. Затова за 31 март е насрочено заседание на Изпълкома, на което ще се вземе окончателно решение. 

Русия е все по-близо до напускане на УЕФА. Решение за това трябваше да бъде взето още днес на последното заседание на Изпълкома на Руския футболен съюз (РФС), но вместо това беше създадена работна група, която да излезе до март 2023 г.

Още на 2 февруари РФС съобщи, че президентът Александър Дюков и генералният секретар Максим Митрофанов са били на 33-тия конгрес на AFC в Бахрейн по покана на президента на AFC шейх Салман бин Ибрахим ал-Халифа. Там идеята за преминаване на Русия в азиатския футбол е била посрещната като добра за популяризиране на футбола на континента. РФС пък обмисля тази стъпка, за да осигури на "сборная" официални международни мачове, с които да трупа рейтинг в класацията на ФИФА, а също така да опита да се класира за следващото световно първенство през квалификациите в Азия. 

Сегашното решение за участие в турнира на Централна Азия се разглежда като първа стъпка и "опипване на почвата" за окончателно преминаване в Азия. Нито една от шестте страни членки на CAFA не е в списъка с неприятелски страни, който руското правителство публикува през март 2022 г., и този факт е благоприятствал решението на руската футболна федерация за участие в турнира.

 

Какво представлява шампионатът?

CAFA провежда само регионални турнири в Централна Азия между отбори от шестте страни членки както по класически, така и по мини и плажен футбол. Асоциацията започна своята дейност през 2015 г. по инициатива на федерацията на Иран, която напусна WAFF (футболната организация на Западна Азия).

Това ще е дебютно първенство на Централна Азия за мъжки национални отбори. Обявеният формат ще е участниците да са разделени в две групи по 4 отбора, които ще играят по един мач всеки срещу всеки. Победителите от всяка група ще играят на финала, а заелите второ място - за бронзовите медали.

Засега не е известен осмият отбор, тъй като страните членки и Русия са 6+1.

Досега е имало два турнира за женски отбори - през 2018 и 2022 г., и двата спечелени от Узбекистан, който и двата пъти побеждава на финала Иран. Провеждат се и юношески турнири.

Още по темата