facebook
twitter

Спорт

РУСАДА: Това е трагедия! Нямаме шанс да спечелим обжалването

349
 РИА Новости
"Сега на олимпиадата няма да пуснат тези спортисти, които са имали допинг нарушения в миналото, както беше и на зимните игри в Пьонгчанг `18. Мисля, че схемата ще е същата", каза Юрий Ганус в Лозана.

Генералният директор на РУСАДА Юрий Ганус заяви в прав текст, че макар да има право на обжалване в Спортния арбитражен съд (CAS), Русия няма шанс да го спечели. "Няма никакъв шанс да спечелим обжалването в съда. Това е трагедия“, каза Ганус и добави, че някои руски спортисти вече обмислят да напуснат страната, за да могат да се състезават на големите форуми.

Отиващият си на 31 декември президент на WADA сър Крейг Рийди бе доста остър в изказването си след решението: "Прекалено дълго руският допинг ни отклоняваше от чистия спорт. Грубото нарушение от страна на руските власти на условието на възстановяване на лиценза на руската антидопингова агенция РУСАДА, прието на Изпълкома на WADA през септември 2018 г., изискваше решителен отговор. На Русия бе предоставена пълната възможност да приведе своите дела в ред и да се присъедини към световната антидопингова общественост за доброто на своите спортисти. Вместо това руската страна реши да продължи да се придържа към лъжата и отричането".

А вицепрезидентката от Норвегия Линда Хелеланд, чийто мандат също изтича на Нова година, бе още по-крайна: "Не съм доволна. Но това е максималното в този момент. Аз настоявах за пълна дисквалификация. Смятам, че Русия трябва да се извини за направеното, за болката, причинена на спортисти и фенове".

Избраният за нов президент на WADA спортен министър на Полша Витолд Банка, който трябва да поеме властта на 1 януари, пък коментира: "Днес бе взето най-важното решение за бъдещето на спорта и борбата с допинга. Важното е, че наказваме виновните, но оставяме отворена вратата за онези, които не са замесени в това. Да защитаваме "чистите спортисти" е нашата основна задача. Работата обаче не свършва дотук - тепърва трябва да проследим дали решението ще се спазва".

Ключови думи:

WADA, РУСАДА, Русия, допинг
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Последният допинг случай в България е в щангите

02.04.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

490
Пилот от Moto GP бе наказан за допинг

01.04.2020

95
НАТО предупреди за евентуална криза на сигурността

01.04.2020

2506 29

Коментари

6veik
снимка на 6veik
Има доста троянски коне на вада и мада в самата Русия... Без пета колона тоя скандал нямаше как да стане. Айде , един директно духна в САЩ и стана сътрудник на ФБР. Но явно има още доста останали, in cito.
Каубой
снимка на Каубой

Даа, търсете Врага с руски паспорт и отваряйте Колима. Нищо не забравихте и нищо не научихте. Едно се пее фашисти и мразят ни....трала, тралааа

Влез или се регистрирай за да коментираш

×