facebook
twitter

Наблюдател

Вземат 120 евро за нощувка, а пестят от басейна

Наредбата за басейните е много стара, а 95% от съоръженията са любителски, казва инж. Стоян Кожухаров, председател на асоциацията "Басейни и спа"
3 856
инж. Стоян Кожухаров е председател на Българската професионална асоциацията "Басейни и спа". В сдружението членуват най-големите български компании за изграждане и поддържка на басейни у нас. Кожухаров е собственик на компанията „Уотър Джи“.

- Господин Кожухаров, как ще работят обществените басейни и особено тези по морето в условията на върлуващия коронавирус?

- Хлорът остава най-ефективният и най-надеждният към момента препарат за дезинфекция не само срещу коронавируса, но и срещу стрептококови, микробиологични и т.н. инфекции. Проблемът обаче е, че нормативната уредба за експлоатацията на обществените басейни е толкова остаряла, че на практика не съществува. В сила е Наредба - Инструкция № 34 за хигиената на спортните обекти още от 1986 г. на тогавашното Министерство на народното здраве и тя е правена, когато басейните са били проточни, т.е. колкото влиза вода, толкова излиза. Тогава питейната вода е била много евтина - 2 стотинки на кубик. Според тази наредба изискванията за концентрация на хлора в басейните са същите като за питейната вода - 0.2-0.6 промила (мг/дм куб - бел. ред.). Вие усещате ли хлора във водата? И 1 промил да е, пак няма да го усетите. За обществените басейни концентрацията на хлор във водата трябва да е три пъти по-висока.

От Българската професионална асоциация "Басейни и спа", в която членуват най-големите фирми за изграждане и поддържане на басейни, неколкократно сме писали до различни ведомства и сме поставяли проблема - отникъде няма отговор. 

А туристите прекарват 70% от времето си на басейните. Значи може да ни карат да носим маски и ръкавици, да се пръска с дезинфектанти, а не може да решат такива елементарни неща! 

- След като на практика няма изисквания как се извършва пречистването и хлорирането на басейните в момента?

- Знаете ли кое е най-лошото? В хотелите, които работят с туроператори, особено немските туроператори искат концентрацията на хлора да е между 1.2 и 1.6 промила. Но като дойде ХЕИ на проверка и засекат над 0.6, пишат акт, защото нормативната уредба е такава. В същото време туроператорът също ни санкционира, защото в  хотелския басейн хлорът е нисък. Немският туроператор иска стандартът, който важи за Германия. И не само в Германия, дори в Румъния си осъвремениха нормативната уредба.

А що се отнася до пречистващите съоръжения, т.е. обработката за бистрота на водата, те са на 95% любителски. Това е все едно в една професионална кухня да ползваш фритюрник за домашна употреба за 50 лв. Същото е при басейните. Едно е да купиш филтър за домашен басейн, друго за професионална употреба в обществени басейни, които са 5-6 пъти по-скъпи. В един професионален филтър има 5 тона пясък, докато в любителския са 500 кг. Колко може да пречиства едното и колко другото? Но когато няма нормативна уредба, която да каже какъв тип филтри и помпи да се ползват, за да има ефект от пречистването, няма кой да задължи инвеститорите да направят каквото и да е. Все пак немалка част от инвеститорите разбират важността на проблема и полагат грижа за здравето на клиентите си.

Един от най-големите производители в света на системи за дезинфекция в момента предлага модел, който е кръстил ANTICOVID - това е система с UV-лампи, със солна електролиза, която произвежда хлор-газ, с хидролиза, която отделя озон. Това са системи от най-високо ниво щадящи здравето. Една такава система за частен басейн е от порядъка на 4000-5000 лв., но за един голям обществен басейн тръгва от 15-20 хил. лева нагоре. Инвеститорите обаче гледат да е нещо по-евтино. Но винаги евтиното излиза скъпо накрая. 

- Казвате, че концентрацията на хлор в басейните трябва да е три пъти по-висока от тази, за която следят в момента здравните власти. Това няма ли да е вредно за кожата, за очите на плуващите?

- 0.4-0.5 промила е прекалено малко. Знаете ли колко е летлив хлорът и колко бързо се разгражда от светлината. При слънчево и горещо време може за два часа вече да го няма.

Трябва да се знае, че ако пари на очите, то не е от хлора. Паренето е от високото pH на водата, т.е. тя е повишила своята основност. А това се получава от хората в басейна. По какво може да познаете германците на басейна? По това, че преди да влязат в него, си вземат душ, и след като излязат - също. Това не е случайно, а е така, защото потта прави канцерогенни съединения с хлора.

Освен това, за да действа дезинфектиращо хлорът и да избистря, pH на водата трябва да бъде 7.2-7.6, т.е. неутрална. Ако тя е киселинна или основна, хлорът действа в пъти по-слабо и по-бавно. Затова за да не се вдига pH на водата, се налага да се добавят коректори, най-често киселини, които да я неутрализират. Точно това е поддръжката на водата в басейна - най-напред да се коригира pH на водата до 7.2-7.6 и чак след това да се добавя хлор. Защото иначе не действа и колкото и да слагаш хлор, водата зеленее.

Но всичко това трябва да се регламентира с една наредба от няколко страници и всички ще бъдат доволни. А сега собствениците на хотелите с басейни нямат назначени специалисти, които да разбират от тези неща. Обикновено дават на спасителя да слага прерапарати. Което е странно, защото искат да взимат 120 евро за нощувка, но не искат да платят за безопасен басейн. Това е толкова важно за туризма. Когато стане чревна инфекция в някой хотел, първото нещо, което гледат, са кухните, и второто - басейна.

Много малко обществени басейни у нас имат автоматизирани системи, които в реално време мерят показателите на водата и дозират препаратите. Обикновено се действа така - сутрин най-често спасителят мери с едни реактиви параметрите на водата и спрямо обема на басейна слага препаратите. Но когато е занижено и механичното пречистване на водата, не може да се определи правилно количеството химикали и дори се налага по-голямата им употреба.

Поддържката с препарати излиза 10 стотинки на човек на ден. Смешно е да се пести от подобен разход, при положение, че аквапаркове взимат поне 25 лева вход. Един инвеститор влага много по-големи средства за телевизори в хотелските стаи, въпреки че гостите прекарват много повече време на басейните, отколкото пред телевизорите.

- Как ще се контролира спазването на дистанция в басейните това лято?

- Много често сигурно сте виждали водата в басейна да зеленее. Това е така, защото има други световни нормативи при проектирането на басейни, които в България също не се спазват. За един посетител трябва да има между 4 и 8 квадрата плаж на басейна. Сметката е следната - коефициентът на едновременност е 60%, т.е. ако един хотел има 100 места, при най-натовареното време на басейна ще има 60 човека. За 60 човека басейнът трябва да бъде между 240 и 480 квадрата. Знаете ли колко хотели у нас имат толкова големи басейни? Съвсем малко. Ако сте ходили в Турция, ще видите разликата - там басейните около хотелите са огромни. А когато басейнът е голям, той трудно може да се замърси.

Вече има басейни по морето, които са отворили. Те двойно намалиха шезлонгите, дезинфектират по няколко пъти на ден. Но и посетителите в момента са малко. За големите аквапаркове има едно правило - колкото шкафчета има в комплекса, толкото посетители се пускат вътре. Сега са намалили двойно шкафчетата.

- Все пак как може да се контролират 100-200 души на едно място?

- Ако аквапаркът е на няколко декара площ и на един човек се падат 5-6 квадрата, не би трябвало да има проблем.

- Първоначално в указанията на министерството на туризма към хотелиерите беше забранено използването на басейни с минерална вода това лято. Защо?

- Не мога да ви кажа. Басейните с минерална вода също се третират с хлор. Вероятно някой чиновник е решил нещо, без да се консултира с бранша. Балнеотуризмът разчита единствено на минералната вода. 

- Казвате, че сте сигнализирали за проблема с изискванията за басейните кого ли не?

- Нашата асоциация е пратила седем-осем писма в министерствата на туризма, на икономиката, на здравеопазването. В нашата асоциация членуват най-големите фирми в бранша, с над 20-годишен опит, фирми, които изграждат, експлоатират и поддържат басейни, спа-центрове, фонтани, всякакви водни съоръжения. Никой не обръща внимание на предупрежденията ни. А туризмът зависи много от нас.

Направиха миналата година наредба за технически преглед на басейните. Тези, които писаха наредбата, не се свързаха с нито една фирма за басейни. И написаха такива изисквания за дюзи, които нямат нищо общо с реалността. Знаете преди години в Златни пясъци едно дете пострада, защото джакузи за частно ползване беше монтирано в хотелски басейн. 

Има басейни, които използват, т.нар. скимери, едни отвори на стената. Те в чужбина са забранени за обществено ползване, първо, защото начинът на пречистване е по-лош, и второ, защото може да ти засмучат ръката. Но у нас продължава да ги има, именно защото няма нормативна уредба, която да каже, че това не се разрешава за обществено ползване.

- Ще дадете ли някакъв съвет към туристите това лято?

- Посетителите трябва да питат има ли басейнът автоматизирани системи. Съвременните басейни трябва да имат електронни табла, на които да се виждат в реално време показателите на водата. 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3440 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

5033 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

767

Коментари

cymen

Няма лошо да има реклами, но да бъдат отбелязани като такива.

Balamurnik

👍

Nickolas

Хлорът като дезинфектант във водата за басейн няма мирис. Типичната миризма на къпалните идва от свързания хлор, от хлорамина. Урея, креатинин, аминокиселини и други съединения, съдържащи азот, които основно идват от потта и урината, реагират химически с хлора, разтворен във водата в басейна. Прибл. 95% от съдържанието на урея се въвежда във водата чрез урината. От всеки къпещ се в басейна се очаква да пусне 25 - 30 ml урина. Осреднено. Това за чистите германци.

А 30 - 40 къпещи се отделят чрез кожата си толкова урея, колкото един човек, уриниращ във водата. Затова преди влизане в басейна трябва душ.

Nickolas

Цитат: В хотелите, които работят с туроператори, особено немските туроператори искат концентрацията на хлора да е между 1.2 и 1.6 промила.

---

Господинът си фантазира свободно. В Германия нормата е: 0,3 до 0,6 мг/л (само в в басейни със завихряне на водата е по-висока - 0,7 до 1,0 мг/л). DIN 19643. Няма как да е промила, защото това би означавало 1,2 - 1,6 грама на литър.

Nickolas

А от къде идва ужасната хлорна миризма на водата в София - около Орлов мост? (защото например на някои други места в София няма)

Evasion

Добро интервю, разбрах неща, които до сега не съм знаел. А сега ще мога да си направя по-добре сметката къде да отседна и къде и защо - не.

Влез или се регистрирай за да коментираш