facebook
twitter

Наблюдател

Все още сме жертви на скудоумните клишета на комунистическата пропаганда

Проф. Евелина Келбечева обяснява какъв е проблемът с новите учебници по история за X клас
8 095
 БГНЕС
Проф. Евелина Келбечева е преподавател в Американския университет в Благоевград.

- Дебати предизвика темата за новите учебници, конкретно изучаването на периода 1944-1989 г. Какво най-много притеснява в начина, в който този период е представен?

- Темата може да изглежда маловажна, но тя не е. Познаването на историята в нейния адекватен вид е основното средство, което формира самосъзнанието и гражданските реакции на нашето общество и специално на младите хора, които нямат почти никаква представа нито за идеологията, нито за практиката, нито за метастазите на комунизма. В този смисъл тази тема е изключително значима и не може да бъде минимализирана: „Голяма работа, някакъв учебник“.

Начинът, по който нашето общество се самоопознава чрез най-близкото минало, в една от най-важните институции – училището, и специално новите програми, които бяха приети миналата година за детето. Това, на което искам специално да обърна внимание, е, че и петте учебника, които са представени за одобрение в МОН, са различни. Два от тях са много по-осъвременени, в тях има много повече информация и извеждане на историческите процеси, докато другите са по-тенденциозни. Но във всички учебници има пропуски, има и много грешки. Основното нещо, за което искам да пледирам, е, че има няколко неща, които са точно conditio sine qua non – без тях не би могло да се разбере какъв е характерът на тоталитарната комунистическа власт и с какво тя дълбоко, за жалост, и в някакъв смисъл необратимо е преобърнала българското общество.

-  Кои са тези основи, които очевидно остават недобре поднесени или изобщо неподнесени на учениците?
-  Ще ви дам няколко примера, които според мен са най-драстични. Първото е, че веднага след 9 септември до началото на ноември в България започва една кървава баня. В цяла България местните политически и културни елити са изтребени. Всичко идва, разбира се, от Москва с благословията на Георги Димитров. Жертвите още тогава по сведения на самия Антон Югов са около 20 хиляди души. Данните варират, зависи кой ги поднася – между 18 и 30 хиляди. При всички положения това е първият ужасяващ терор, който е без съд, без присъда. Изчезват кметове, учители, свещеници, а масовите гробове се намират навсякъде из България. Липсата на това знание в учебниците по история не би могла да бъде оправдана по никакви критерии. На някои места само се споменава. Но представете си да говорим за националноосвободителното ни движение през Възраждането и да не споменем жертвите след Априлското въстание. Точно това е терорът, изследва се от законовата му форма на антиконституционния Народен съд, което нарежда България на първо място по политически репресии в Източна Европа. Това трябва да се каже – но никъде не е казано като статистика и като сравнение с другите страни от Източния блок. В новите варианти виждаме тотална подмяна, изкривяване и манипулиране на истината на по принцип неработещата икономика на социализма. Няма такова нещо като социалистическа икономика, която да работи. Три фалита преживява България (последните бяха при Виденов, когато хиперинфлацията беше 3000%), между другото, нито една дума за това в учебниците. Трябва да се разбере, че всичките тези реформи и псевдореформи и непрекъснати уж опити за подобряване на състоянието -  икономическо и финансово, на България, са резултат от невъзможността тази система да работи. И представянето на Тодор Живков като благодетел на българския народ и реформатор е, меко казано, абсолютно неприемливо от гледна точка на критичната съвременна история.

- Нека да обясним откъде идват тези разминавания, каква е причината – своеволия на различните издателства или категорично несъобразяване със зададената програма?

-  Зададената програма беше приета след много ожесточени спорове в МОН, но този процес беше изключително прозрачен. Участваха водещи историци, участваха експерти от МОН, политици, журналисти и т.н. Въпреки всичко имаше компромиси. Например терминът „съветска окупация“ - ние сме окупирани от Червената армия, която стои в България от 1944 до 1947 година, и ние плащаме милиарди, за да я издържаме - това не влезе в учебниците. Не влезе в програмата, съответно и в учебниците, защото програмата има силата на закон и учебниците трябва да я отразяват. Всички учебници фактически споменават понятията, които са в програмата, но изводите, голямото разбиране за какво става въпрос в този период, бих казала, по някакъв начин трагичен за българската история, според мен не се показва ясно или е  запушено с факти, много от които са подбрани най-малкото с големи въпросителни. По този начин чрез монтажни техники се замазват големите процеси и не се говори в края на краищата за престъпността на този режим.

- Защо е важно този изключително чувствителен период от нашата история да бъде коректно изучаван?
-  Разбира се, че е важно. Всеки период, не става въпрос само за този, но този е може би е един от най-спорните, не само че има живи свидетели, но защото ние продължаваме да бъдем жертви на скудоумните клишета на комунистическата пропаганда.

306

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

План за развитие за 30 млрд. лв. - това е нужно на България сега
Разбиването на ГЕРБ във Видин тепърва предстои

27.05.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

2609 3
Защо държавата се прицели в "ЛУКойл България"?

27.05.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

6000 7

Коментари

Страници

Sine_metu

Три фалита преживява България (последните бяха при Виденов, когато хиперинфлацията беше 3000%), между другото, нито една дума за това в учебниците. Трябва да се разбере, че всичките тези реформи и псевдореформи и непрекъснати уж опити за подобряване на състоянието -  икономическо и финансово, на България, са резултат от невъзможността тази система да работи.

Крайно двусмислено е това за „невъзможността тази система да работи“

Влизаме в сайта на НСИ,

https://www.nsi.bg/bg/content/2539/%D0%BA%D0%B0%D0...

четем

Индексът на потребителските цени за месец Май 2019 г. спрямо месец Май 1990 г. e 465 744.8%, т.е. инфлацията е 465 644.8%.

Словом

четиристотин шестдесет и пет хиляди шестстотин четиридесет и четири ,8%

Питаме

коя по- точно система имате предвид, Келбечева?

 

 

Калорифер

Абе Безстрашния, ти сигурен ли си, че знаеш как да боравиш с тези данни? Дали пък нещо не бъркаш? Я виж по-внимателно, ама не бързай да ми отговаряш, преди да си си разяснил какво, как и за кои периоди сравняваш.

Sine_metu

Ср., 26/06/2019 - 22:40 (нов)

Kalorifer

Абе Безстрашния, ти сигурен ли си, че знаеш как да боравиш с тези данни? Дали пък нещо не бъркаш? Я виж по-внимателно, ама не бързай да ми отговаряш, преди да си си разяснил какво, как и за кои периоди сравняваш.

 

И през ум не ми минава да ти разяснявам.

Източниците са пред тебе, борави сам и както намериш за добре

ЗТБХЦ

Индексът на потребителските цени
за месец Май 2019 г. спрямо месец Май 1999 г. e 232.0%,
т.е. инфлацията е 132.0%.

 

За последните 20 години.

 

А ето и за последните 10

 

Индексът на потребителските цени
за месец Май 2019 г. спрямо месец Май 2009 г. e 116.5%,
т.е. инфлацията е 16.5%.

 

Ма ти продължавай да лянчиш.?

Калорифер

ЗТБХЦ, хем му казах първо да провери, после да отговаря, обаче безстрашният чукча не иска да чете, той иска да пише.

 

Аз използвах Май 1997 като отправна точка:

 

Индексът на потребителските цени
за месец Май 2019 г. спрямо месец Май 1997 г. e 271.6%,
т.е. инфлацията е 171.6%.

 

Индексът на потребителските цени
за месец Май 1997 г. спрямо месец Май 1990 г. e 171499.5%,
т.е. инфлацията е 171399.5%.

Ivan Vassilev

Най-весело става когато съпоставим инфлацията от декември 96-та година с инфлацията от януари 97-ма година.

Индексът на потребителските цени излиза 661 %, а инфлацията е 561%.

И това - за един месец.

 

 

 

 

 

 

 

 

бавно загряващ

Правителството на Жан Виденов е на власт през период, започващ през 1995 г., т.е. по време, когато икономиката на България вече не е била социалистическа. Така че кризата, която сполетя страната по време на Виденовото управление, не може да служи като пример за невъзможност социалистическа икономика да работи.

Jassie

Хубаво е да знаеш неща..

mercury
снимка на mercury

...антиконституционния Народен съд, което нарежда България на първо място по политически репресии в Източна Европа. Това трябва да се каже – но никъде не е казано като статистика

Абсолютно невярно. В учебника на "Булвест", в който е автор Искра Баева пише:
"БРП използва "Народния съд" (в кавички - б.м.) за ликвидиране на политическите си противници, като оказва натиск за увеличаване на смъртните присъди. По брой на произнесените присъди - 9155, България е на едно от първите места в Европа. От тях 2730 са смъртни - на тримата бивши регенти, 22 министри, 67 депутати, 47 генерали и полковници и др." 

 

По отношение на репресиите преди свикването на "Народния съд" в същия урок пише:

"Под лозунга за изкореняване на фашизма и наказване на виновниците за обвързване на страната с Райха те (всички партии в ОФ - б.м.) подкрепят създаването на "Народен съд" и повторното ( след закриването им на 9 септември 19944 г.) откриване на лагери за политически противници. БРП се възползва от тях, както и от масовите репресии непосредствено след 9 септември 1944 г., за да укрепи позициите си."

*БРП е името на БКП преди V конгрес през 1948 г..  

Къв е проблемът? Всичко е казано ясно и точно. Проблемът на дамата от интервюто е, че не била казана бройката на убитите в масовите репресии непосредствено след 9 септември, като сама тя казва, че били между 18 - 30 хиляди. Ама точна статистика няма, както е при жертвите на "Народния съд" (отбелязани в урока като брой), за да се използва като факт. Като няма точна статистика, не може да се пишат данни, щото е в противоречие с историческата истина, т.е. лъжа. По въпроса в същия урок пише:

"Още в първите дни след 9 септември 1944 г. започват арести на хора, принадлежали към местните органи на властта, полицията и жандармерията. Броят на избитите без съд и присъда е трудно да се установи. БРП поощрява репресиите като отмъщение заради убийствата на нейни кадри в предходния период, но ги използва и за разправа с политическите противници. През лагерите от 1945 до 1948 г. (само за 4 години - б.м.) минават 8160 души, а стотици "неблагонадеждни" са изселвани от градовете. Форма на репресии са и чистките в държавните институции, армията, съдебната система, висшите училища и БАН, извършвани под лозунга за "ликвидиране на фашистките остатъци".  

Ясно и точно! На хора, като Христо Христов и горната дама, освен американски фондации, никое читаво същество в нашта държава не може да им има вяра. Това са идеологически фундаменталисти, комуноиди в чист вид.  И МОН им се поддаде.

И ги е яд, фундаменталистите, че Баева е написала, че някои от избитите в репресиите са заради извършени от тях убийства на хора преди това, роднини на тия, дето са ги утрепали без съд и присъда след това. Затова ги е яд, щото не искат да си признаят, че и те са убивали без съд и присъда, както го признават за комунистите авторите на този урок. Както не са посочили броя на избитите без съд и присъда от комунистите след 9 септември, авторите на учебника не са написали в урока за България по време на войната и броя на убитите от тогавашния режим комунисти, нито как са били избивани, нито за Ястребинчета, нито за рязани глави - ЗАЩОТО НЕ СА ИСКАЛИ ДА ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ С ИСТОРИЯТА, КАКТО ИМ СЕ ИСКА НА ФУНДАМЕНТАЛИСТИТЕ. Фактически са писали за репресиите на комунистите, но не и за репресиите на предходния режим. Пазили са се от фундаменталистите, защото са знаели, че ще плъзнат по медиите.

Backspacer

Алей, начи се местиме виртуално във Франция. Ми избитите там, без съд и присъда са директивно определени от Де Гол, *гати историческото наставничество- :)

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Всичко идва, разбира се, от Москва с благословията на Георги Димитров.

А това, проф. Баева написала ли е в учебника? Написала ли е също, че в хода на терорите и подготовката на въпросния НС като "законобразна форма на чистка", се очертават разлииния в подхода между земеделци и комунисти, така щото Трайчо Костов в телеграмата си Москва нарича последните "нашите мекошави съюзници"? Или се очаква това да бъде обяснено от учителя? 

СЕГА, ти Живаче, такъв учител ли си, който да го обясниш на учениците си?

mercury
снимка на mercury

Постът ти е чисто заяждане, защото въпросното писмо за мекУшавите съюзници може да се изучава от студенти по история, а не от деца на 16 години. Не им требе. Нема да стават професори по история, требе да схванат логиката на процеса. Но пък пише "В другите партии в ОФ се оформят групи, които не желаят да примат диктата на БРП в управлението" и се тръгва към формиране на опозиция.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Постът ти е чисто заяждане, защото въпросното писмо за мекУшавите съюзници може да се изучава от студенти по история, а не от деца на 16 години. Не им требе. Нема да стават професори по история, требе да схванат логиката на процеса.

Кое не показва логиката на процеса - изпратения за одобрение в Москва и редактиран лично от Г. Димитров обвинителен акт ли? Или, че сетне главният обинител праща отчет на ЦК на БРП (к). Или, че пукнатитините с Н. Петков се появяват именно, когато и защото комунистите "превземат" "Народния Съд"?

 

Sine_metu

Сега отиваме на любезно предоставения от bongo-bongo

http://www.maddisonproject.net

Четем България - Индекси на БВП per capita, на база ППС в долари Гири- Хамиш 1990, 1913 г. = 100

1945 г. - 103, 7

1990 г. - 693,2

През социализма българският БВП на човек от населението нараства 7 пъти; по- точно е да се вземе 1989 г., тогава е 7,5 пъти, но да не издребняваме. Нарастването общо, като вземем предвид и нарастването на населението от 7 на близо 9 милиона души, е 9 пъти. Словом девет пъти, 900%.

 

После отиваме на

https://knoema.com/atlas/Bulgaria/GDP-per-capita-b...

международни долари, по текущи цени

Четем

1990 - 8 358

2018- 23 156

Влизаме в калкулатора за инфлацията на долара

https://www.usinflationcalculator.com/

Вкарваме 1990 г. и 2019 г. четем

that same item would cost: 1,96

Делим 23 156 / 8 358 / 1,96 = 1,413 пъти.На човек от населението.

Спомняме си, че населението ни намаля от близо 9 на 7 милиона, пресмятаме

Общото нарастване на БВП е 1,099

По- малко от 10% за трийсет години!

 

Та за коя точно система говорехте, Келбечева?

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

През социализма българският БВП на човек от населението нараства 7 пъти; по- точно е да се вземе 1989 г., тогава е 7,5 пъти, но да не издребняваме.

Още тогава ти го казах, казвам ти го и сега: подобни сравнения се правят в съпоставителен план с другите европейски страни, т.е. съобразно времето. Иначе ще трябва да съпоставяме прогреса на българското общество в периода 680-1396, с тоя 1400 - 1878, и т.н.

Всяко време има своята динамика, своята логика и темп на развитие, което рефлектира дори и и в нашето провинциално общество.

protor

Causa perduta. Не можеш да убедиш търтея, че му е било лошо, когато са го хрантутели.

Jassie

?

mercury
снимка на mercury

Тъй като Христов се жалва в медиите, че в учебниците не пишело за Държавна сигурност, в цитирания учебник, с автор Искра Баева (хулена от комуноидите) пише (в рубриката Речник):

"репресивен апарат - структури, които осигуряват насилствено налагане на волята на Комунистическата партия и смазват съпротивата срещу нея със законови (тя си ги изработва законите - б.м.) и извънзаконови средства. Най-важна сред тях е Държавна сигурност (ДС), която следи политическите противници, интелигенцията, духовенството, младежите; въдворява в лагери; извършва арести, организира следствия и политически съдебни процеси. В началото на 50-те години освен служителите си (6 хил.) ДС използва и 20 хил. агенти и информатори, за да контролира целия общестевно-политически живот."

Да има нещо невярно?!
 

Baskerville
снимка на Baskerville

Колишева? Здравей Колишева!

Ivan Vassilev

Ами пуснаха чушки!

Backspacer

С Мъркюрито бяхме на протестите през 2012 г. (y) (y) (y)

 

Sine_metu

Ср., 26/06/2019 - 22:08 (нов)

mercury

Като няма точна статистика, не може да се пишат данни, щото е в противоречие с историческата истина, т.е. лъжа.

 

Да бе, не може.

Може си и още как! Не може да не се яде, а лъженето е доходно. Норма...

mercury
снимка на mercury

Абе аз май бях на протести през 2013 година. 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Като няма точна статистика, не може да се пишат данни, щото е в противоречие с историческата истина, т.е. лъжа.

Ти да видиш? Да не би да има точна статистика на жервите на погромите след Априлското въстание, а? Ние сме предпочели една цифра, която повтаряме. Много по-почтено е да бъдат дадени различните пресмятания, щом няма точна статистика.

Backspacer

Първокласен къртач, няма жертви, няма и Априлско въстание. Защо да пресмятаме, баси! Давай различните пресмятания, няма точна статистика, естествено, супер-дупер почтено! Да :( :( :

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

няма жертви, няма и Априлско въстание.

Къде прочете това?

Backspacer

Еко протести 2013? Аре молим ти се, върни се в старата тема, дето почти всичко изтри, не знам защо. Еко протестите бяха през 2012 г. И ти беше пуснала десетки снимки! ;)

mercury
снимка на mercury

Участвала съм в много протести и съвсем съм забравила кой през коя година е бил, така че може и да си прав. Не си спомням също да съм си трила постове. Пък и не е толкова важно. 

Backspacer

В стария форум? Е как не помниш, даже имаше полемика около твоето триене на постове.... Както и да е, лека вечер...

mercury
снимка на mercury

Може. Наистина съм забравила. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×