facebook
twitter

Наблюдател

Време е за Ден на национален гняв!

Смъртоносната отсечка при Своге е емблема на цялото безхаберно управление
12291
Фейсбук
Пътните строежи са любим фон за самореклама на Борисов. После обикновено се разбира, че са некачествени.

Стига с тези дни за национален траур! Време е за дни на национален гняв! Гняв срещу всички управляващи, които пак мънкат оправдания за поредните жертви на тяхната безотговорност и некадърност! Гняв заради абсолютната неспособност на държавата да осигури на своите граждани сигурно и безопасно пътуване! Гняв заради всички прогнили от корупция обществени поръчки, чиято основна цел е да захрани определени партийни обръчи с нашите пари! Гняв заради загиналите пътници в Искърското дефиле и десетките други пострадали заради калпавите пътища, на чието място може да бъде всеки един от нас.

Този път няма място за съмнения и увъртания - 

 

всички по веригата си признаха, че нищо не е наред 

 

Имаме некачествен път, който се пързаля дори при сухо време. Всички знаят за него. Въпросният път е наскоро ремонтиран - от любима фирма на властта. Ремонтът е приет от държавна комисия, назначена от регионалното министерство, без никакви забележки, въпреки че още докато е в гаранция, е видно, че пътят не става за нищо. След това КАТ забелязва поредицата от тежки катастрофи. И започва да пише писма до пътната агенция (АПИ) да вземе мерки. Докато тече тази формална и бюрократична кореспонденция, продължават да катастрофират и загиват хора. Положението става трагично, след като тировете от Ботевград за София започват да използват това шосе, за да избегнат километричните задръствания по обходния път на Витиня. АПИ замита проблема, като забива една табела с ограничение за 40 км в час максимална скорост. И започва да пише писма до фирмата изпълнител, която пък не желае да направи ремонт на ремонта. И сега отговорните или по-скоро безотговорните фактори ни обясняват, че нямало какво да направят, освен да се обърнат към съда. Не можели и сами да ремонтират, защото гаранцията щяла да се анулира. Т.е. още години по този път ще гинат хора. И това се приема за съвсем нормално.

Положението е така не само в Искърското дефиле. Така е по по-голямата част от пътищата и виадуктите в страната, по които трябва да внимаваме, като преминаваме (по съвета на регионалния министър).

 

Въпросът е не дали, а кога ще падне следващата жертва

 

Същото безхаберие цари и в транспортното министерство. Там за пореден път ще задължават автобусите да имат колани, а пътниците да ги слагат. Този път сериозно го обмисляли. Не че депутатите смятат да се забързат с приемането на поправките. Не че има и кой да контролира изпълнението на закона. Не че министърът има морално право да е на този пост, след като лично причини катастрофа с трагичен край.

Това са държавните органи, на които, както би казал Остап Бендер, данъкоплатците сме дали "ключа от апартамента, в който си държим парите". Те харчат безогледни суми за ремонт на пътища и за фиктивен контрол. И резултатът след десетата година от управлението на ГЕРБ е - никакви свестни пътища, постоянно затапена държава, множество жертви. Патент на управляващите е масовото използване на шосета без Акт 16, даже цели отсечки от магистрали - защото според министрите на ГЕРБ това не било пречка да се пътува, достатъчно било временно разрешително. Това е разбирането им за качество, закон, дълг към гражданите.

Във всяка нормална държава

 

отговорните министри отдавна биха си подали оставките

 

Биха поели поне морална отговорност за хаоса и смъртта по пътищата. На министрите на ГЕРБ обаче и през ум не им минава подобно действие. Те са ценни партийни кадри, близки са на лидера, готови са да го бранят и ще изгорят само ако ножът опре до неговия кокал. 

Лидерът пък, водещ се премиер, който цяло лято дефилира по първи, втори и трети копки, се покри. Ни дума, ни вопъл, ни стон от него! Въпреки че само тази година на два пъти свикваше спешни заседания заради войната по пътищата. Въпреки че нито една от набелязаните мерки не е изпълнена. Въпреки че точно той, чиято гордост са магистралите и пътищата, като премиер носи най-голяма вина за калпавото строителство и некадърните си подчинени.

Подчинените може да

 

имат различни имена, но безхаберието ги обединява.

 

Оня ден шефът на АПИ бодро съобщи, че магистрала "Хемус" ще е готова през... 2024 г.! Преди пет години неговите предшественици ни пробутваха за краен срок 2018 г. Същите безотговорници тази година отново разбиха целия виадукт "Бебреш" при Витиня, пътят по който беше направен и отчетен като голям успех през 2015 г. Сега обаче се сетили, че и колоните не са добре, затова прескъпият асфалт отпреди три години беше махнат и ще се прави отново. Всичко това се плаща скъпо и прескъпо с нашите пари! И отдавна не е виц, а факт, че пътищата в България са най-скъпите и най-некачествените в Европа.

Така че времето за апатия изтече. Ще бъде голяма грешка, ако и сега се примирим и приемем безропотно обяснението, че вина има само и единствено шофьорът на автобуса, който карал с 53 км/ч вместо с 40 км/ч и за миг се е разсеял. Утре всеки един прясно ремонтиран и тържествено открит път може да се окаже фатален. И жертва може да е всеки един от нас! 

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Защо България трябва да се промуши през иглени уши?
Счетоводител, нотариус и кмет се срещнали пред ДАНС...

20.02.2019

Доротея Дачкова

4122 8
БСП трябва да води битката в парламента

20.02.2019

Таня Петкова

1523 12

Коментари

Страници

JollyRoger's

Светлана Георгиева - палче нагоре! Време Му е за "Друм!" Отдавна!

 

Памфуций
снимка на Памфуций

?

LEFT

?Жените както винаги са по-смели от мъжете!

rurade
снимка на rurade

От  обединените пенсионерски клубове ли?

galfonizator

? и от мен

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Поздравления за Светлана Георгиева!!

Много силна и въздействаща статия!

 

Ще поеме ли някой отговорност за поредната трагедия на пътя?

https://www.segabg.com/sites/default/files/_sega/s...

tt34

???

BuboLechka
снимка на BuboLechka

Северната тангента при с Мрамор се стеснява в нищото и ако не си предупреден и не намалиш изхвърчаваш в канавката и Господ да ти е на помощ. Колко хора се хвърлиха оттам и нищо.

ГАМЕН

След поредица от скандали и какви ли не ужасии в страната, правителството стои все по-твърдо на поста си. А може би това да е целта-един безкраен кошмар. Но трябва да си ги къткаме щото кой друг?

20thcenturymen

Поздравления, Светлана Георгиева!

генек

Хубаво, така е, точно и смело написано...

Остава въпросът - а гневът кой ще го организира? И кой ще излезе? А после? След изливането на гнева обикновено настъпва апатия. Пък и всичко в момента е нормално за ненормалното време. Гневливите обикновено после кротко гласуват или за ОПГ-то, или за съдружните му банди, или за конкурентното ОПГ. А названието или името на този на върха е само част от лозунгите, фактически главатарят /главатарите/ са част от трагедията. Трагедията на държавата с гневлив и послушен народ...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

дядо Илия

Поредните високопарни приказки, подходящи по-скоро за митинг на БСП! Всички в нашата държава са виновни при такива случаи, не само управляващите - погледнете държанието на шофьорите на пътя - това от правителството ли идва? А и тези управляващи от къде ги внесохме - от Замбия или Лесото ли? Нивото на възпитание у нас е трагично ниско, а липсата на ефективен контрол и наказания за провинилите се за дълъг период от време води до незачитане на законите и хаос. Всики си има своя конституция, правилник на движение и разбиране как трябва да се управялява държавата!

mi6osp.

?

 

Но съм скептик относно националния гняв, дори и за ден- петстотин години този  национален гняв е липсвал, а мутрите взеха официално властта  преди по-малко от десет години. 

България има и друг огромен проблем: уникално слаб държавник начело. При предните два такива случая държавата ни изчезва за два и за пет века, сега за колко ли време няма да ни има...

New Vance

  Поздравления за автора!

 

П Ама има опасност един тука да я нарочи за "пача с чесън"

Yantar

Вижте, Б. Борисов е трети път министър председател. За какъв гняв въобще става въпрос? Вие май сте забравили какви протести, какъв рев беше само и само Борисов да се върне на власт. ГЕРБ и производните му управляват страната от 2009та - когато България беше по-напред от Румъния по всички възможни показатели, днес им дишаме прахта. 

Мишик

"Социологическо проучване в България:
- Кой според Вас е най-големият проблем на българина - Незнанието или незаинтересоваността?
- Не знам, обаче не ме и интересува!"

Всички ни интересува, но цялата НИ пара отива в сФирката...

Дежурния
От треперенето на въздуха едва се дочита до края този оригинален текст.
ГАМЕН

Едно време като сваляхме бай Тошо си слагахме едни лентички на ръката като протестиращи.  Явно някак си трябва да започнем. Дано не започне митинг на когото полицаите да ударят някого и да го окървавят  и бацето да каже "аз съм против кръвта, така не може нови избори", а един път завинаги да го махнем.

ЧИЧКО СИМИТЛИ

"Едно време като сваляхме бай Тошо си слагахме едни лентички на ръката като протестиращи."  

T. Живков не си ли подаде оставката, малко преди да го свалите?

Evasion
Хубава статия, хубаво се пеним в коментарното студио, но... до там. На изборите - пак тия...
Джиджи

На изборите - пак тия...

Ми то вече няма и нужда от нови избори ... ?

Дежурния

Според бледите ми спомени, в България парламентарни избори имаше миналата година.

Manrico
снимка на Manrico

Време е за Ден на национален гняв!

Само се знае, че е време или вече е насрочено времето и мястото на националния гняв? Организиран транспорт ще има ли? Кебапчета и бира? Червени знамена ще се раздават ли или да си носят хората? Водачът на предишния национален гняв др. Шамара дали се върна от САЩ да поведе и този или друг Водач е назначен?

Redneg

какво очаквате от държава в която основното население се състои от българи?

Аз съм пътувал по света не особено много но се набива на очи, че в държавите, където броя на българи е сведен до санитарен минимум, се наблюдава една добра уреденост, законност, чистота, възпитание ...

И обратно, в държави където българите са изпуснати от контрол - нещата отиват на зле.

Не забравяйте - администрацията - това сме ние, депутатите - това сме ние, всичко наоколо - това сме ние, или нашата представа за това как трябва да се правят нещата.

i3ida
снимка на i3ida

А къде бяхте жърналистите толкова години? Защо мълчахте? Защо като се пускат сигнали - вие не ги отразявахте???

 

Тези в строителния бранш са толкова гнили и корумпирани; Когато надзора отиде й им каже ,че нещо не е наред и не го правят както трябва, строителя ти вика - ти проблеми ли ще правиш? После се отива при шева на надзорната фирма и колегата се сменя с послушен!

 

Надзорните фирми в сегашняи си вид не вършат никаква работа. Те са с вързани ръце, защото ги натискат да правят каквото им кажат, иначе остават без работа; Строителите са по-силни; Контрола е смешен, даже никакъв;Ако отидете да видите лаборатотиите - всичко се прави проформа и само за избрани образци, а реално нито материалите са същите, които се влагат, нито се следят рецепти, нито качество; Безотговорност на всички нива, но най-вече от шефовете на строителните фирми, които пристискат всички!

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

само гняв не стига


Miranda
снимка на Miranda

Браво на авторката на статията ! ?

Penchobre

Светлана Георгиева ?

NikolaB

Пълни глупости!

Народът допусна същите мърши, които за 45 години затриха България да продължат да са във властта и в следващите 25.

Срещу това трябва да е насочен гневът - БЕЗ ЛУСТРАЦИЯ - все така ще бъде !

:) и колкото и да плаче дебеличкото журналистче- това е истината

 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/29/3303322...

vvatkov

NikolaB

продължат да са във властта и в следващите 25.

Срещу това трябва да е насочен гневът - БЕЗ ЛУСТРАЦИЯ - все така ще бъде !

   Каква лустрация - не останаха за лустриране - повечето са под земята, другите берат душа. Хайде малко мозък!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×