facebook
twitter

Наблюдател

София расте и от нея се краде! Като за световно!

Корупцията в Столичната община лъщи на всеки ъгъл и плочките за баня на площада са само върхът на айсберга
6656
Илияна Кирилова

Плочките "за баня" (както ги определи общественото мнение) пред столичната църква "Св. Седмочисленици", разбулиха всекидневната дейност на Столичната община, която иначе убягва на гражданите. Поредното безвкусно решение в градоустройството не е просто кич. То е илюстрация за това как се управлява столицата - най-тлъстата хапка в местната власт, финансирана щедро от данъкоплатците. 

Управлението на София е емблемата на управлението на ГЕРБ. Градът е неподреден, презастроен, без нормални улици и тротоари, без места за паркиране, задръстен, прашен, потънал в смог, все по-провинциален, с куп гета. Градът е ограбен, плячка в лапите на близки до властта фирми, която, без съмнение, срещу изключителни комисиони им разпределя общинските пари. Грозотата е на показ на всички, кражбите - не. Затова гражданите се възмущават от видимата част, която е пряко следствие от невидимата. 

 

Кметът стои като параван с миловидната си усмивка

 

и уж контролните си обиколки по различни градски обекти, с които печели възхищението на няколко лоялни репортерки. Това обаче е фасада, София се управлява от други. Градът ни е парцелиран и търгуван точно както всяка друга икономическа дейност в държавата. Със съответните екстри - тайни договорки, нагласени конкурси, подкупи и липса на контрол. Затова всичко, което е току-що направено, започва да се поправя почти моментално. Затова метрото вече над 10 години "уляга" и вместо наказания за течовете в него при всеки по-силен дъжд, на ръководството му се раздават ордени и медали. Ремонтираното през няколко години "Цариградско шосе" си е все така на вълни, дупки и коловози, но общината предпочита да го сочи като успешен обект. Откритата преди две години Северна тангента също е затворена за ремонт.

От обществените пари рафинирано се обогатяват тези, които трябва да ги контролират. Затова

 

общински съветници се движат с блиндирани коли

 

и охрана като американски президенти, а парите на данъкоплатците се разпределят потайно и очевидно нечестно. 

Дали ще се махат павета от емблематични софийски улици, или ще се слагат, мисията е еднакво обречена. Резултатът е напълно логичен, защото апетитните ремонти не се търгуват на принципа кой ще ги направи най-хубаво и изгодно. Никой не се вълнува от мнението на гражданите за качеството и естетиката в града. Напротив, те веднага биват окачествени като "хейтъри", защото си позволяват да критикуват очевидната грозота. От години социалните мрежи затрупват столичния кмет със снимки на безобразни изпълнения на булеварди, тротоари и пазари, асфалтирани дървета и други ексцентрични ремонти. Ефект няма - всичко се повтаря и ще е така, докато не изчезне и последната красива софийска сграда, докато не бъде изровено и последното каменно паве. Защото софиянци търпят. Те преглътнаха благополучно безобразното поскъпване на билета - с 1.60 лв. дори да се возиш само за една спирка, примириха се с платеното паркиране пред дома си, свикнаха да дишат едри прахови частици. 

Не може да се отрече умението на ГЕРБ да ги води за носа. С тарикатлъка, присъщ на лидера й, партията успява вече 13 години да изсмуква обществените ресурси и да ги използва за лично обогатяване. Няма партиен кадър, който да не се е замогнал във властта. Затова дори низвергнатите от партията си траят - омертата действа и който си позволи да си отвори устата, ще трябва да се раздели и със собствените си богатства. Ако не и по-лошо. Така

 

мафията си краде безнаказано,

 

а външната изява на това освен блиндираните джипове е грозният и опустошен град. Прокуратурата не си и мръдва пръста да разрови червивата община и единственото обяснение за това е корупцията. 

За да се краде безнаказано, на софиянци им показват всякакви картинки и заблуди за бъдещата визия на града. През последните 10-ина години щяха да се махат жълти павета, да се покрива Перловската река, централни площади да се вдигат на две нива... Кой ги измисля тези абсурди и кой ги осъществява на практика започва да се изяснява - очевидно тези, които пишат заданията, си ги и печелят. Цената е ясна. И когато ремонтите наистина започнат, никой вече не помни какво му е показвано под формата на макет. Тогава идват изненадите като тази с "баняджийските" плочки. По същата схема беше изтръгната цялата растителност около НДК, за да се засади сегашната нефелна зеленина.

За носталгиците по стара София няма никаква надежда. Мафията е с провинциално мислене и не я интересува някогашния аристократичен дух на града. Даже умишлено го тъпче. Всяка старинна сграда за нея е бъдеща офис площ от стъкло и бетон, всеки площад е възможност да се пробутат плочките на едни "наши хора". Гледайте "Витоша" и Черната джамия

 

и си правете сметката какво се задава на "Кристал" и "Света Неделя"

 

Оставката на сегашното ръководство на общината е най-малкото, което може да се желае. Местните избори са точно след година и да не се окаже, че ГЕРБ пак няма алтернатива - любимата мантра на всички, които се страхуват от промяната. Затова и в момента целият град е разкопан - за да видят гражданите колко много се грижи за тях властта. Лошото е, че съсипията с така наречените ремонти е толкова голяма, че вече мнозина се молят да не се пренасят на тяхната улица. 

Този път битката трябва да е много по-голяма, защото още от зората на демокрацията Столичната община се управляваше на принципа: Няма сини, няма червени, всички сме бизнесмени. Очевидно е, че пробивът в този партийно-мафиотски бастион ще е труден и решаващ ще е гласът на гражданите. Само че единственият пробил досега техен кандидат - Десислава Иванчева, вече беше съсипана с участието на прокуратурата за назидание на следващите, които дръзнат да ритат срещу ръжена. Кой ще се осмели?

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

1441 9
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

410 4

Коментари

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Всичко хубаво, но това...

 

Мафията е с провинциално мислене и не я интересува някогашния аристократичен дух на града.

 

... е тъпо. По две причини.

1. София е добила подобие на аристократичен дух много след Русе, Габрово, Пловдив, Варна, Велико Търново, както и от ред малки сега градчета, били градове с аристократичен дух много преди София да бъде избрана за столица.

2. "Умните" и красиви софиянци, въобразили се за хора с аристократичен дух, неотдавна сами подариха властта на ГЕРБ.

 

 

 

 

дундуль
снимка на дундуль

?

Асол
снимка на Асол

Всичко си е точ в точ със  столична действителност. И ще си продължава същото, щото ама оония какво ще направят, ако дойдат и .....кочината продължава да расте. Тва е положението. Между другото поздравления! Отдавна, да не кажа, че май никога до сега не съм чела подобен материал за столичното лице на опг-то

Памфуций
снимка на Памфуций

??? за г-жа Георгиева! Нещата са представени едно към едно.

ПП. Симпли, настрана предполагаемата "аристократичност" на града, но в резултат на вавилонското стълпотворение , което води до презастрояване, цели квартали изгубиха физиономията си. Това един доста стар процес на заличаване, който в течения на десетилетия вървеше и в резултат на който не знаеш дали си в Хиподрума, Иван Вазов, Горен Лозенец или Борово. 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

И кат ултимативно ляв считам , че Градът се управлява от Гражданите, дори да са селяци . Държавата е чиновничеството, наето да осигури комфорта да не се занимаваш с ботовизми, което периодично  трябва да е бито и не само, за да не реши че си Поданик и да те яхне.

LePenseur
снимка на LePenseur

Аман от недоволни софиянци! На изборите за кметове и съветници листите са дълги по две педи за всяка от поне двайсет партии. С възможност за пренареждане. Софиянци избират тези. На кого се сърдят?

Forza NATO

Статията е доста точна, макар и да не казва нещо ново по същество.

 

Но е хубаво периодично да се прави подобен преговор - при всеки повод и всеки нов "ремонт".

 

Догодина има избори - да видим кой, как и защо ще поиска да ги спечели.

(Но първо да видим колко и какви избори ще са.)

 

 

Надявам се, че претендиращите да се борят за София вече готвят сериозните си кандидати и програми, а не възнамеряват отново да превърнат избора в референдум срещу това дали София ще бъде анексирана от Поморие и дали куманистите ще дойдат, за да спрат метрото и да върнат манифестациите.

Добър шанс за т.нар. нова-стара-грацка десница да покаже може ли да надскочи рождения си НПО ръст, а за БСП - дали наистина си вярва, че може да е алтернатива на нещо.

 

Michael_P

"Nothing personal, it's just business."

 

"Няма сини, няма червени, всички сме бизнесмени. "

 

Няма сини, няма червени, всички сме "бизнесмени".

Предводител на ...

София е добила подобие на аристократичен дух много след Русе, Габрово, Пловдив, Варна, Велико Търново

Е чак па аристократичен дух ...

Прочее да не задълбаваме в тази тема, щото някои хора внезапно ще започнат да се обиждат не по регионален, а по етнически и/или религиозен принцип ...

И не забравяйте, че не софиянци, а "провинциалисти" направиха София столица на България. И почнаха да я пълнят със себе си. 

ogro

"Ремонта" в Западен парк!
https://www.facebook.com/pg/%D0%94%D0%B0-%D1%81%D0...

Captain Buddy
снимка на Captain Buddy

Ремонтирано от ГЕРБ

 

https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/23...

Wolf ACE

Е, това вече няма как да е истина! Или съм изостанал..??

Penchobre

Светлана Георгиева ?

За статията - "... с обич и омерзение" ? Имаше аристократичен дух София, с аристократи на духа, а не отгледани в дантели. Имаше и атмосфера, софийски копелета, като Валентин Пламенов, Станислава Стратиев и много други...  Един пламенен защитник на селската даскалица и ГЕРБ, обича да употребява алтернатива за "столичаните в повече" - "чесън". Чесън на словашки се превежда - "por". Освен че е известен с аромата си, пора е и много крадлив, крадлив като гербер (и другите крадяха, но тези направо се ос.аха).

mi6osp.

При гарантирана безопасност за крадците  краденето е само като за световно.

Гарантирана безопасност за крадците има само ако отделят за управляващите държавата  ни толкова, колкото са поискали.

Гарантиращите искат много и за да остава иза крадците, те крадат много повече ,отколото в държава, където биха им търсили отгонорност.

Гарантирано от Борисов.

 

Денебал

С тарикатлъка, присъщ на лидера й, партията успява вече 13 години да изсмуква обществените ресурси и да ги използва за лично обогатяване. 

??

Bacho Кольо

Жал ми е за Фандъкова. Женицата се стопи.  Вече не може да се усмихне.

Знае какви бантдити са всички около нея - партийните и  началници, министрите, шефът им, заместник-кметовете, ГЕРБаджийските хиени от столичния  общинския съвет, общинските чиновници.

 Знае,  че през химикалката и изтича бюджет от милиард и половина лв. Знае /макар и приблизително/ каква част от него се краде.

Знае и друго - че крадците ще я фърлят на кучетата, като стане ненужна.

Mitnicharъ

И на мен ми е жал за злокученката. Ама малко, съвсем малко.

emo1971

О, я стига!

Направо ще ме разплачите...

Остава разбира само да ми обясните, щом и е толкова тежко на "горката женица"... поради що продължава да се кандидатира?

 

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Току-що ми хрумна нещо икономическо, и тъй като ми се случва първица, бързам да споделя!

 

Ето го:

Въпрос: Защо лекарствата за кучета са токова по-скъпи от човешките?

Отовор: Защото кучетата са все още много, ама много по-малко от хората.

Въпрос: И кво от туй?

Отговор: Туй, че си тъпичка. Производството има по-ниска себестойност, когато е в по-голямо количество.

Въпрос: Мъх. Добре де. Затуй ли Сорос иска хората да се плодят и мигранти да пълнят земите с висок стандарт?

Отговор: Я, не си била дотъм тъпа. Анджак, печалбата е там, където производствените разходи са ниски. Остава да си измислиш марж, за да е приемлива цената.

Въпрос: Марш ли? Това пък защо?

Отговор: Пак взе да изглеждаш малко... Нищо де. То да беше само маржът. Ако знаеш какви ги вършат да да разболяват хората, а които не щат да боледуват пък да ги плашат на поразия... И кво сега, кучето как е?

Въпрос: Благодаря, че попита. Ей го, свирка си. Прочете статията на Светлана Георгиева и се накефи колко по-тъпи сме от кучетата.

Отговор: Е, хайде СЕГА. Кучетата не умнеят без причина. Аз му препоръчах статията. Защото е връхта!

Влез или се регистрирай за да коментираш