Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ще цъфнат налъмите, нежели хазартът да се самоограничи

Компании за залагания масово заобикалят правилата, които сами се ангажираха да спазват

Илиана Димитрова
Букмейкърите обещаха да не рекламират в близост до училища, но всъщност билбордовете им доминират над цели квартали.

Компаниите за хазартни залагания заобикалят и не спазват дори минималните ограничения по отношение на рекламите си, които неотдавна самите те склониха да си наложат и тържествено обещаха да спазват през 2023 г. Това показват наблюденията на телевизионния ефир, интернет и външната реклама около 100 дни след старта на новите правила. Или по-скоро на декларациите, че такива ще има. В разгара на световното първенство по футбол в Катар през ноември и декември м.г., когато голяма част от хората в България се възмутиха от тоталната инвазия на хазартни реклами в ефира, по улиците и в метрото, компаниите от бранша се видяха принудени да анонсират промени в начина, по който презентират бизнеса си. Тези промени трябваше да станат видими от Нова година. На думи букмейкърите поеха ангажимент да включат предупреждения за отговорно залагане в телевизионните клипове и във визиите си по билбордовете. Браншът се ангажира още да не съобщава размера на джакпотите и на бонусите и да не да рекламира награди като автомобили, апартаменти и други подобни изкушения. Казано бе, че забраната ще важи както за телевизии и радиа, така и за външната реклама. Обещано бе

 

да не се рекламира в близост до училища

 

Освен това сайтовете се ангажираха да не работят с фирми, които разпространяват агресивни призиви за залагания като "заложи сега", "няма време", "играй" и т.н. Обещаха също, че хазартът няма да се представя като възможност за решаване на лични, финансови, образователни и други проблеми. Обявена бе и готовност от 2023 г. да не се рекламира в телевизии преди 18 ч. Изключения обаче бяха допуснати, когато преди този час се излъчват спортни състезания. Фирмите декларираха също, че няма да използват в клиповете си младежи под 23 г.  

Преглед на рекламните тв блокове показва, че едва няколко бранда ясно и отчетливо са започнали да предупреждават клиентите си, че залитането по хазарт може да прерастне в зависимост. Прави впечатление, че новите изисквания се изпълняват от международни компании, за които България е една от държавите, в които те правят бизнес. И че опити да заобикалят правилата правят платформи, чийто собственици са българи. Един от операторите, в чийто клипове през 2023 г. се появи гласово съобщение: "Хазартът може да предизвика зависимост. Бъдете отговорни!", е Betano.bg, чийто собственик е от Гърция, а компанията работи и в други държави. Писмено предупреждение се появи и във видеата на Bet365, който е друг от глобалните играчи на родния пазар. В рекламите на бранда Inbet, който има български собственик и в които участват Азис и актьорът Герасим Георгиев- Геро, също глас започна да предупреждава, че "Хазартът е само за пълнолетни и за забавление", както и

 

призив "Отговорна игра"

 

Без подобни съобщения продължават да се излъчват клиповете на Ефбет и на Уинбет, които са най-големите рекламодатели в телевизионния ефир. В края на рекламата на Ефбет на екрана се появява дребен надпис "Разумна игра", който е трудно да бъде забелязан. Вместо това с големи цифри е изписан размерът на бонуса и мотото, че той е важният. Собственици на Ефбет са братята Цветомир и Боян Найденови, които години наред бяха съдружници на Васил Божков. Интернет и наземните казина Уинбет, чийто рекламни лица са Христо Стоичков и Димитър Рачков, се считат за свързани с бизнесмена Георги Папазки. В телевизионните реклами на този букмейкър също няма гласово предупреждение, че хазартът може да доведе до пристрастяване, а надписът "Отговорна игра" е дори още по-малък от този на Ефбет.

В интернет е още по-разграден двор. Там правила видимо няма и липсва контрол. Това позволява в онлайн пространството хазартните компании да разгърнат напълно уменията си да изкушават потребителите- както пълнолетни, така и деца. Във Фейсбук почти няма букмейкър, който да не рекламира размера на джакпотите, бонусите, местата на зали, в които се разиграват големи суми, размер на печалбите, които играчи са спечелили и т.н. Все познати похвати от времената на Националната лотария на Васил Божков. Днес в социалните мрежи една от фирмите, която по телевизията спазва някакви норми, е публикувала банер с покана да се залага на нейната платформа и с твърдение:

 

"Всеки печели"

 

Видимо без никакъв надзор хазартът е оставен да рекламира и по улиците, т.нар. външна реклама. Особено скандално е, че в София например това се случва с пълното съдействие на Столична община, която е предоставила на букмейкърите най-добрите точки в най-оживените станции на метрото. Както "Сега" писа, оправданието е, че кметството е сключило договори с рекламни агенции и че те позволявали на хазартните компании да облъчват учениците, които по няколко пъти на ден влизат в метростанциите на път за и от училище.         

До минималните, но пак заобикаляни по всякакъв начин самоограничения в рекламирането на хазарт се стигна, след като през 2022 г. и граждани, и организации за защита на децата за пореден път се възмутиха от

 

масираните и агресивни кампании

 

на фирмите за залагания. В разгара на Мондиала в Катар Национална мрежа за децата и „Асоциация Родители“ изпратиха отворено писмо до президента, парламента и до всички свързани институции с призив рекламите на хазарт да бъдат ефективно забранени в тв предавания, в чиято аудитория има деца. Сдруженията припомниха, че в момента подрастващите са подложени на постоянен натиск да залагат, въпреки че по закон те не трябва да виждат хазартни реклами. НПО-та излязоха и с конкретни законодателни предложения: да се забранят напълно рекламите на хазарт, когато в техния обхват може да попаднат деца и младежи до 21 г. НМД и "Родители" поискаха още да се увеличи на 21 г. възрастта за забрана за участие в хазартни игри. Специално внимание бе обърнато и на нуждата от предупреждения, че хазартът може да доведе до зависимост. За които вече стана ясно, че не се спазват и се заобикалят. 

След като хазартната инвазия предизвика поредното обществено недоволство, депутатите от миналия парламент се видяха принудени да вземат отношение. През декември м.г. Народното събрание организира дебат, на който партии и коалиции се изказаха по темата. Единствено "Продължаваме промяната" подкрепи изцяло исканията на сдруженията за защита на децата и се ангажира да ги внесе като предложения за промени в Закона на хазарта. От ГЕРБ и ДПС бяха доста по-обтекаеми в обещанията си. Бившият спортен министър Красен Кралев поиска повече данни и повече мнения, за да си създаде представа за мащабите на проблема. Шефът на комисията за децата Халил Летифов от ДПС пък прозря, че общественото недоволство вероятно ще доведе дотам да се приемат повече органичения спрямо рекламата на хазарт, тъй като е станало ясно, че сегашните не работят. От БСП изобщо не се изказаха на срещата. Не след дълго обаче животът на 48-ия парламент приключи и проблемът с агресивните хазартни реклами бе прехвърлен за следващия. Очевидно е, че хазартът няма да е първа грижа на новото Народно събрание. Дотогава глупаво ще се чака букмейкърите да се подложат на въздържание. По-реалистично е да се чака да цъфнат налъмите, понеже е пролет.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?