Quantcast
Парадоксално, но факт - Русия сама ни избавя от енергийното си бреме | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Парадоксално, но факт - Русия сама ни избавя от енергийното си бреме

Заплахите за протести срещу правителството идват от онези, които загубиха привилегиите си, смята икономистът Евгений Кънев
8 910
 Архив / СЕГА
Евгений Кънев е доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционната консултантска компания „Маконис“.

- Г-н Кънев, какво мислите за тази черна прокоба на бившия премиер Бойко Борисов: "Ако бяхме власт, щях да заповядам да върнат старите цени на тока. Бизнесът ще бие с камъни това правителство"? 

- Това е типично за Борисов изказване. Само ще припомня, че цените на тока и газа растяха и когато той беше на власт. А сегашните поскъпвания до голяма степен се дължат на отказа от реформи по негово време. Той винаги е залагал на определен тип електорат, на който преди успяваше да представя провалите си като успехи, а сега критикува правителството за проблеми, които той е създал или не е решил - ще дам пример с интерконектора с Гърция, който беше забавен именно от правителствата на Борисов. За съжаление, немалко хора "се връзват" на това говорене - виждаме, че последните социологически проучвания дават над 20% подкрепа за ГЕРБ.

-  А в същото време подкрепата за  "Продължаваме промяната" - водещата партия в управляващата коалиция, драматично се свива. Защо?

-  Първо, времената са трудни. Второ, има противоречия в самата коалиция. Трето, управляващите имат огромен проблем с комуникационната политика, от това губят много. Не умеят да обясняват и да убеждават, а в политиката това е изключително важно. 

За да управляваш в трудни времена, ти трябва голям политически ресурс. Когато навремето кабинетът "Софиянски" трябваше да спре хиперинфлацията след кабинета "Виденов", той имаше огромна подкрепа, която позволяваше да се изтърпят всички непопулярни мерки.

- Така беше и 2009-2010 г., когато ГЕРБ дойде на власт, тъкмо се беше развихрила глобалната финансова криза, но правителството имаше силни позиции...   

- ... а сегашното правителство е притиснато отвсякъде, вкл. и отвътре, и подкрепата за него се топи. Виждате, дори го обвиниха, че едва ли не то е спряло руския газ и че то е виновно за скока на цените.

Инфлацията в момента има своите сериозни причини, на които няма как да се повлияе. Агресията на Русия в Украйна води до страхове и до дефицити - в глобален мащаб. А знаем какво става с цените, когато има дефицити и страхове. В момента ситуацията - икономическа и политическа, е такава, че правителството е принудено да прилага неправилни и противоречиви мерки и да прави огромни компромиси, защото няма достатъчна политическа подкрепа.  То на практика предлага два типа мерки, които взаимно се "бият" - едновременно се опитва да гаси инфлационни пожари и да вдига доходите, което на свой ред помпа инфлацията. 

- Все пак не може без мерки, нали?

- Така е. Но "компенсаторните" мерки трябва да се правят с лаг във времето, с леко изоставане - два-три-четири месеца, и тогава да се компенсират доходите, а не месец за месец, не непрекъснато изсипване на мерки и актуализации.

А когато искаш да бориш инфлацията, можеш да направиш две неща. Първото е да увеличиш предлагането на стоките, които най-много допринасят за инфлацията - имам предвид енергетиката, храните, строителните материали. Желязото, стоманата много поскъпнаха? Значи трябва да се работи с ЕК да се премахнат митата за трети страни,  за да може да внасяме стомана и желязо на конкурентни цени.

- Работеща мярка ли е намаляването/премахването на акциза за горивата?

- Предлага се това, а никой не пита "ЛУКойл" как образува цените си и защо е толкова скъпо у нас, при положение че внася основно руски нефт "Уралс", който в момента е доста по-евтин от конкурентите си заради санкциите.  

- Но нали сме пазарна икономика, нима държавата може да нареди на една акционерна компания с чуждо участие да продава по-евтино?

- В случая обаче говорим за монополни цени - каквито са цените и на "ЛУКойл", и на "Газпром" - един доставчик има посподстващо положение на пазара и той диктува цените. Държавата може да назначи мащабна проверка, да използва всички институции и способи,  за да изчисли всички пропуснати ползи и щети за бюджета през годините с лихвите и да "връчи" данъчните актове на "ЛУКойл". В Румъния направиха нещо подобно и актът беше за огромна сума - 1 или 2 млрд. евро. 

-  Какво имате предвид под пропуснати ползи?

 - Говоря за неплатения данък печалба, за изкривяване на финансовите резултати - на България се продава скъп петрол, горивата се изнасят евтино, печалбата се формира другаде, в нашия бюджет нищо не влиза. Това е странно ишлеме, никой не знае какви количества се преработват.  Преди време разбрахме, че една от големите експортни дестинации за български горива е Сингапур. Оказа се, че това се дължи на износ на "ЛУКойл". Най-вероятно става дума за продажби на офшорна компания. Ето такъв тип трансакции трябва да се проследят. 

- Но Бойко Борисов се хвалеше, че е направил такава система за наблюдение на танкерите в Черно море, че и цаца не може да плува незабелязана? В момента Вие казвате, че и преди, и сега никой не контролира "руския анклав"  в Бургас?   

-  Съпротивата за отварянето на тази "черна данъчна кутия" е отромна. Дори в самото правителство няма консенсус - в нефтохима работи съпругът на лидер на един от коалиционните партньори (Корнелия Нинова, бел. ред.). Представител на държавата в "Нефтохим" е  Красимир Първанов, човекът, който като шеф на НЕК подписа анекс за АЕЦ "Белене", позволил на Русия да ни осъди да платим реакторите.

- Преди Първанов там беше Румен Овчаров.

- Това са хора, които навярно са посочени от руската страна, не от българската държава.

- Намаляването на ДДС ще помогне ли за намаляване на цените? 

- Виждаме, че има натиск за това и правителството поддава. Смятам, че е опасно, защо ще се повлече опашка от чакащи, които също искат да получат намаление. Това е разрушаване на основите на ДДС, който е най-големият приходоизточник на бюджета. И каква е ползата - вижте ресторантьорите, ставката бе намалена на 9%, да не би цените да паднаха? Просто с такива "помощи" някои браншове получават по-големи маржове на печалбите си. Което поражда апетит и у други да искат същото. 

В България има различни икономики - едните работят в пазарни условия, другите разчитат на привилегии и на политически чадъри и там стават най-големите "игри" с цените. В първата група са малките и средни фирми, в нея са и износителите, които се борят за място на световния пазар. Но има цели огромни сегменти, в които има изключително силни местни играчи, те са си разпределили пазара и използват договорки и протекции, вместо да се конкурират помежду си. Говоря за строителство, транспорт, акцизни стоки, туризъм донякъде. Става дума за едри играчи, които са свързани с предишното управление - то им е създавало "специални" условия, те са му осигурявали електорална подкрепа на изборите. И сега са недоволни, че са им отнети тези протекции. Същите сега са начело на "протестната вълна" срещу правителството на Кирил Петков.

Вижте работодателските организации - корените им са почти същите с тези, които доскоро управляваха. Те са срещу всеки и всичко, което смятат за "чуждо тяло" - чуждите инвеститори, ЕС с неговите правила, политиците, които искат реална битка с корупцията. 

- През първите три месеца на 2022 г. има добър ръст на икономиката и рекорден износ. Но какво ще се случи в следващите месеци, чака ли ни криза?

-  Много зависи от това как ще се развие войната и колко сериозни ще са щетите. Защото тя създава огромни проблеми с доставките. Инфлацията в момента е породена точно от това - от сривове на предлагането. 

- ОПЕК, големите производители на петрол, сякаш играят в момента за Русия - не бързат да увеличават добивите на нефт и да потиснат ценовото напрежение? 

- Русия има дълга ръка - за петрола в Саудитска Арабия и другите арабски страни, за газа в Катар, Египет и т. н. На практика САЩ са единствената страна, в която Русия няма подобни лостове за влияние. Слушах по радиото как Рамадан Аталай от ДПС се ядосваше, че сме се отказали от "Газпром", че купуваме скъп газ от САЩ, а не купуваме от Алжир (в същия ден руският външен министър Лавров е бил на посещение точно в Алжир).

Почитателите на режима на Путин са потресени, че България ще се справи, че успява да намери алтернативи, че получава подкрепа от САЩ.  Парадоксът е, че най-сетне имаме реална възможност да скъсаме с енергийното бреме на Русия и това се случва благодарение на самата Русия - заради нейната агресия в Украйна и заради нейното агресивно поведение спрямо вражески страни, за каквато обяви и България.

 

Ключови думи:

Евгений Кънев

Още

"Промяната" не бива да разчита само на площадна подкрепа

27.06.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

1490
Не децата са глупави, а критериите за оценяване
ГЕРБ материализира "Хемус" в луксозни хотели и сметки в чужбина