Quantcast
Още едно медицинско бижу изгря насред мораториум | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Още едно медицинско бижу изгря насред мораториум

На теория нови болници няма как да има. На практика появата им не спира
7 994
 МБАЛ
Погледнат от птичи поглед, корпус 2 "наподобява белите дробове в човешкия организъм, чрез който медицината „диша“ по нов, съвременен и модерен начин". От всеки друг поглед изглежда като нещо, което ще струва много скъпо на всички нас.

По-малко от 24 часа след като парламентът гласува поредния мораториум, при който здравната каса не може да сключва договори както с нови болници, така и за нови дейности във вече съществуващи, в София тържествено беше открита поредната частна болница. Официално това не е ново лечебно заведение, тъй като представлява корпус 2 на вече съществуващата МБАЛ "Света София", управлявана от семейство Христо и Валентина Мазнейкови, които са и главни инвеститори. 

Претъпканата с частни болници столица от сряда разполага и с "най-новото медицинско бижу" (според определението на самата болница). Корпус 2 на "Света София" има 7 операционни зали, 393 болнични легла, застъпени са почти всички медицински специалности и се помещава в "масивна 8 етажна сграда", която, "погледната от птичи поглед, наподобява белите дробове в човешкия организъм, чрез който медицината „диша“ по нов, съвременен и модерен начин". За сравнение - корпус 1 има 5 операционни и 136 легла. Формално новата болница още няма договор със здравната каса, но за всички е ясно, че никой няма да налее купища пари в огромна структура, без да е 100% сигурен, че тя ще се финансира от НЗОК. 

 

Честито!

 

По всички съществуващи нормативни уредби и според елементарния здрав разум, това масивно бижу не би трябвало да се финансира с публични средства. В момента има действаща национална здравна карта, според която в София има излишък от легла за активно лечение. По закон инвеститорът трябва да заяви инвестиционно намерение в здравното министерство, преди да строи. И би трябвало да получи отрицателно становище за включване в здравната карта заради излишъка от легла в столицата. А лечебните заведения, които не са включени в картата, нямат право на финансиране от НЗОК. От 2015 година пък здравната каса няма право - по закон - да сключва договори с новопоявили се лечебни заведения или за нови дейности в стари. Онзи ден парламентът прие и нова регулация - НЗОК ще плаща само за дейност, извършена от лекар на основен трудов договор, но не и ако специалистът работи по няколко часа в поредица лечебни заведения. Изключения от тези две правила се правят само за региони, където има недостиг от специалисти, или ако на територията на съответната област досега не е имало подобна дейност.

Обяснението за корпус 2 засега е, че той ползва лиценза на вече съществуващата болница "Света София" и затова би трябвало да има гарантиран договор със здравната каса. Известно време пък нямаше действаща здравна карта, тъй като приетата при кабинета "Борисов 2" падна в съда. И тогава нямаше на база на какво да се дават отрицателни становища за включването в здравната карта и за финансиране от НЗОК. Което в крайна сметка не е от особено значение, тъй като и в годините, в които е имало действаща здравна карта, НЗОК финансираше всички болници, все едно карта няма.

Въпросът с лекарите на основен трудов договор е париран с "постиженията на медицинската технология, които са съчетани със съвременна и уютна сграда, естествено привличат български лекари, които работят в чужбина, да се върнат и лекуват в родната си страна и в МБАЛ „Света София“. А ако не се върнат достатъчно специалисти, изворът - държавните болници, още не е пресъхнал напълно. Там все още има големи имена, които привличат пациенти, и които могат да бъдат купени с огромни заплати. Които пък се плащат от болните, в кеш, с помощта на безкрайния набор платени услуги, предлагани напълно легално в огромната част от болниците.

А мораториумът за финансиране на нови болници явно

 

цели да поразчисти конкуренцията,

 

а не да спре финансирането на нови болници. Които и тази година не са спрели да се появяват. Два диализни центъра и болница за долекуване са поискали през 2018 г. лиценз от здравното министерство. 30 са заявленията от вече съществуващи лечебни заведения за разкриване на нови дейности. Тук най-интересна обаче е едната диализна клиника - частният център "Омега" във Видин. Случайно или не, появата му беше предшествана от скандали около съществуващото в областната болница на града отделение по диализа. Първо, там спряха работа апаратите за няколко дни, което наложи болните да ходят до Монтана и Лом за животоподдържащата си терапия, а след това организацията Федерация "Български пациентски форум" шумно се загрижи за качеството на диализата в града и поде кампания срещу остарялата апаратура и издевателствата спрямо болните. 

Дали има връзка между активността на пациентската организация и появата на нова диализа можем само да гадаем. Дали тя е резултат от  мораториума, според който касата може да финансира нови дейности, само ако до момента няма такива в съответната област, т.е. дали не се прави опит да се затрие вече съществуваща диализа, за да има договор с новата - също може само да се подозира. Хубавото в случая е, че здравната каса е доказала през годините, че по отношение на финансирането не се съобразява кой знае колко със закона. Тази година например договор е получила нова частна очна клиника в Бургас. А това със сигурност не е единствената офталмологична структура в града. 

"Времето на безвремието в здравеопазването приключи", обяви тържествено здравният министър Кирил Ананиев в парламента, когато депутатите приеха закона за бюджета на НЗОК, в който фигурира и въпросният мораториум. И се зарече в контрол, реформи и промяна в модела. Обаче малко избърза. През лятото на тази година собственикът на веригата болници "Софиямед", "Пълмед", "Бургасмед" и т.н. Михаил Тиков купи ИПК "Родина". И едва ли ще прави печатница. 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Колко му е да натъпчем децата в градините като сардели?
Егото на Радев и Борисов не може да се побере и на три морета

28.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2143 17
Не биваше България да е разхайтена срещу COVID-19

27.10.2020

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

6060 38

Коментари

Братя Стругацки

Герберастка му работа!

Проблемът е, че дори да паднат от власт, ще минат години докато бъдат изметени всички калинки. Като си спомня колко време беше необходимо да се разкарат разните царски юпита, а и да не говорим, че все още пърхат с крилца. 

wise man

Няма частна болница, която да не "ошушква" (и то здраво) НЗОК. Колкото и средства да се налеят в здравеопазването, все ще се окрадат от частниците и фармацевтичните фирми. 

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

защо просто частните болници  не спрат да получават пари от държавата  да са си на пазарен принцип да видим за фалити и прочее.

Какво налага да се наливат пари в частните болници?

нещо дефицитно ли предлагат  социална дейност ли развиват достъпна?

sega_censored

Строежът е готов.

Сега следва да се изплати.

Дупе да ви е яко пациенти.

Такова изписване на клинични пътеки ще падне, че ви е бедна фантастиката, както казваха тризначките. Как се изкарват тия пари, ами заплатата на шефа на болницата е 40 000 лв. на месец.

Мислете му от сега.

Баси паразитната държава и кожодерска мафия. Ще дойде ден когато в ръка ще хванете само топлата връзка в панталона, тъй като населението ще е измряло.

protor

А какво налага да се наливат пари в държавните болници? Касата плаща еднакво по пътеките. Защо частните процъфтяват, а държавните трупат дългове? А и не съм чул държавата да е покривала дълговете на частна болница, след като е била окрадена от ръководството.

Hateras
снимка на Hateras

Янината пак е снесла некфи бесни-злобни тъпни.

На държавата ѝ е все тая, дали ще се диализирам в "Пирогов" или в "Хемомед". Парите са еднакви, но "мръсния частник" се справя далеч по-добре от "държавната" болница. Както като качество на диализата, така и като условия - зала, превоз и т.н. В "Пирогов" пестяха от храната и дори от лепенките - по 10 лева месечно спестяваха от тях...

Samnenie

На печелившите честито! Честито и на перничани, дето ги отървават от сградата на Специализираната болница за продължително лечение и долекуване. НАП ги освобождава от едно тегло - 100% общинска  болница. Да се готвят следващите в списъчето. Има още мнооо да се усвоява. Точката на кипене още не е достигната. Продължаваме...

Здравка
снимка на Здравка

Някой може ли да ми обясни как частните болници източват НЗОК, а общинските и държавните са целите в бяло?! Споделям изцяло написаното от Хатерас, позовавайки се на личен опит от пребиваване в една държавана болница ( прекрасни специалисти, ужасни условия за лекари и пациенти тогава) и две частни болници през последните 3-4 години. В едната частна болница не заплатих даже престоя си, защото имам съпътстващо заболяване, което според девойката в касата им,  ми дава право на 100% безплатни болнични грижи. В другите две болници платих само престой, никой не ми поиска и стотинка допълнително за избор на екип, или за операцията и следоперативната смяна на превръзки. Даже въпросът не беше повдигнат, всичко бе уредено от лекуващият ме ортопед при когото попаднах по съвет за второ мнение от негов колега.  Става дума за поставяне на имплант на счупен крайник в държавна болница  и свалянето му в частна. Заплатих по ценоразпис и с банков превод ( политика на болницата ) само импланта.  Ползвах максимално възможната продължителност на физиотерапия, веднъж с направление от лекуващия ортопед, втория цикъл с направление от завеждащия физиотерапията ( частен медицински център ). Отново нито стотинка над задължителната за всички потребителска такса.

geo_19

Някой може ли да ми обясни как частните болници източват НЗОК, а общинските и държавните са целите в бяло?!

 

Не е въпрос на деление на частници срещу държавници. Проблемът е в многото маймунки на клона. А бюджетът на НЗОК е само един. А при нови субекти НЗОК няма право да откаже да подписва договори. Освен това частниците имат избор да работят само по изгодни за тях (разбирай скъпо платени клинични пътеки) докато общинскит или държавните лечебни заведения не могат да откажат извършване на незаплатените дейности.  

Капитан Немо
снимка на Капитан Немо

А някой от гореписалите радетели на "честния частник" може ли да ми обяснят каква работа би вършила "линейката" BMW на снимката, освен да разкарва нечий директорски задник по вили и купони?

И кой ще плаща за това - данъкоплатеца, пациентите или далия лиценз на въпросният снобарски замък, наречен "болница"?

Скитник-1

 Случи се така, че известно време работих по строежа на "снобарския замък" . Впечатляващо количество съвременни технически решения които гарантират добро и ефективно функциониране на сградата. Видях и функционирането на старата сграда която претърпя и модернизации успоредно със строителството. Да - доста пациенти ще предпочетат новото.

 

кертик
снимка на кертик

Да. Сварихани бавно...да, като жаба в час по Биология-демонстартивно! 

hick

На теория нови болници няма как да има.

Слава Богу, теорията е грешна.

Hateras
снимка на Hateras

Не е въпрос на деление на частници срещу държавници.

Е как да не  е, като тя цялата "статия" е посветена точно на това? Баш в това е въпроса, поне за Янината.

 

Проблемът е в многото маймунки на клона. А бюджетът на НЗОК е само един.

Това, за кого по-точно е проблем? За НЗОК, или за "държавните" болници? Щото ги конкурират разни "мръсни частници"?

 

Освен това частниците имат избор да работят само по изгодни за тях (разбирай скъпо платени клинични пътеки) докато общинскит или държавните лечебни заведения не могат да откажат извършване на незаплатените дейности.

Напротив, точно частниците предлагат пътеки и допълнителни услуги, които не се покриват от НЗОК. За който има пари, разбира се. И тук идва въпроса, защо има болести, за които НЗОК не плаща, при положение че здравното осигуряване е задължително?

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

 И тук идва въпроса, защо има болести, за които НЗОК не плаща, при положение че здравното осигуряване е задължително?

 

защото да има за  чаСтника.

 Твърдо не  на пари за частници..

сигурно не сте наясно но и разни "лекарски" кабинети  смучат пари помещавайки се в сутерана на някоя нова сграда.

 

но щом здравето е на пазарен а не на хунанен принцип е така..най бедните  в европа са и най болни и най умрели,

даже гробарите заработват за мафията :   я пищял я става  ..да не разсплитам...

МногоУмен
снимка на МногоУмен

След толкова години задаването все на тоя въпрос - "А как частните болници източват ЗК" , е проява на невменяемост. Казвано е , доказвано е и показвано. Частните болници развиват бутафорни дейности , работят само по високоплатените пътеки , а батаците не ги взимат и ги набутват на държавните /университетските/. Защото в големите градове работещите в частните болници "топ специалисти4 са едновременно и шефове на големите държавни /университетски/ болници. Чикитана на частното ! Батаците дето ще гълтат пари - на държавното. Ей така се източва касата , и това е вече от много години. Даже от преди гербаджиите /Мишо Тиков е от старата седерастка мафия , човек на Муравей/ . Частните бандити вече така изнагляха , че освен скъпите пътеки , обраха и парите за обучение на медици. Поне десетина големи частни болници са станали и "университетски" , обучават бъдещи доктори ! Ясно на какво ги обучават , но прибират парички и по това перо. Частните болници трябва да бъдат отделени от касата , и да бъдат оставени на свободен пазарен принцип. Иначе здравеопазването загива. Колкото повече са частните болници - толкова повече хората мрат , българите са на всички първи места по рак , инфаркти , инсулти и т.н. Очевидна е корелацията - повече частни болници , повече мор сред българите. На това безумие някой трябва да сложи край. Колкото и настъпани интереси да последват..

Влез или се регистрирай за да коментираш