Quantcast
Още едно медицинско бижу изгря насред мораториум | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Още едно медицинско бижу изгря насред мораториум

На теория нови болници няма как да има. На практика появата им не спира
8 157
 МБАЛ
Погледнат от птичи поглед, корпус 2 "наподобява белите дробове в човешкия организъм, чрез който медицината „диша“ по нов, съвременен и модерен начин". От всеки друг поглед изглежда като нещо, което ще струва много скъпо на всички нас.

По-малко от 24 часа след като парламентът гласува поредния мораториум, при който здравната каса не може да сключва договори както с нови болници, така и за нови дейности във вече съществуващи, в София тържествено беше открита поредната частна болница. Официално това не е ново лечебно заведение, тъй като представлява корпус 2 на вече съществуващата МБАЛ "Света София", управлявана от семейство Христо и Валентина Мазнейкови, които са и главни инвеститори. 

Претъпканата с частни болници столица от сряда разполага и с "най-новото медицинско бижу" (според определението на самата болница). Корпус 2 на "Света София" има 7 операционни зали, 393 болнични легла, застъпени са почти всички медицински специалности и се помещава в "масивна 8 етажна сграда", която, "погледната от птичи поглед, наподобява белите дробове в човешкия организъм, чрез който медицината „диша“ по нов, съвременен и модерен начин". За сравнение - корпус 1 има 5 операционни и 136 легла. Формално новата болница още няма договор със здравната каса, но за всички е ясно, че никой няма да налее купища пари в огромна структура, без да е 100% сигурен, че тя ще се финансира от НЗОК. 

 

Честито!

 

По всички съществуващи нормативни уредби и според елементарния здрав разум, това масивно бижу не би трябвало да се финансира с публични средства. В момента има действаща национална здравна карта, според която в София има излишък от легла за активно лечение. По закон инвеститорът трябва да заяви инвестиционно намерение в здравното министерство, преди да строи. И би трябвало да получи отрицателно становище за включване в здравната карта заради излишъка от легла в столицата. А лечебните заведения, които не са включени в картата, нямат право на финансиране от НЗОК. От 2015 година пък здравната каса няма право - по закон - да сключва договори с новопоявили се лечебни заведения или за нови дейности в стари. Онзи ден парламентът прие и нова регулация - НЗОК ще плаща само за дейност, извършена от лекар на основен трудов договор, но не и ако специалистът работи по няколко часа в поредица лечебни заведения. Изключения от тези две правила се правят само за региони, където има недостиг от специалисти, или ако на територията на съответната област досега не е имало подобна дейност.

Обяснението за корпус 2 засега е, че той ползва лиценза на вече съществуващата болница "Света София" и затова би трябвало да има гарантиран договор със здравната каса. Известно време пък нямаше действаща здравна карта, тъй като приетата при кабинета "Борисов 2" падна в съда. И тогава нямаше на база на какво да се дават отрицателни становища за включването в здравната карта и за финансиране от НЗОК. Което в крайна сметка не е от особено значение, тъй като и в годините, в които е имало действаща здравна карта, НЗОК финансираше всички болници, все едно карта няма.

Въпросът с лекарите на основен трудов договор е париран с "постиженията на медицинската технология, които са съчетани със съвременна и уютна сграда, естествено привличат български лекари, които работят в чужбина, да се върнат и лекуват в родната си страна и в МБАЛ „Света София“. А ако не се върнат достатъчно специалисти, изворът - държавните болници, още не е пресъхнал напълно. Там все още има големи имена, които привличат пациенти, и които могат да бъдат купени с огромни заплати. Които пък се плащат от болните, в кеш, с помощта на безкрайния набор платени услуги, предлагани напълно легално в огромната част от болниците.

А мораториумът за финансиране на нови болници явно

 

цели да поразчисти конкуренцията,

 

а не да спре финансирането на нови болници. Които и тази година не са спрели да се появяват. Два диализни центъра и болница за долекуване са поискали през 2018 г. лиценз от здравното министерство. 30 са заявленията от вече съществуващи лечебни заведения за разкриване на нови дейности. Тук най-интересна обаче е едната диализна клиника - частният център "Омега" във Видин. Случайно или не, появата му беше предшествана от скандали около съществуващото в областната болница на града отделение по диализа. Първо, там спряха работа апаратите за няколко дни, което наложи болните да ходят до Монтана и Лом за животоподдържащата си терапия, а след това организацията Федерация "Български пациентски форум" шумно се загрижи за качеството на диализата в града и поде кампания срещу остарялата апаратура и издевателствата спрямо болните. 

Дали има връзка между активността на пациентската организация и появата на нова диализа можем само да гадаем. Дали тя е резултат от  мораториума, според който касата може да финансира нови дейности, само ако до момента няма такива в съответната област, т.е. дали не се прави опит да се затрие вече съществуваща диализа, за да има договор с новата - също може само да се подозира. Хубавото в случая е, че здравната каса е доказала през годините, че по отношение на финансирането не се съобразява кой знае колко със закона. Тази година например договор е получила нова частна очна клиника в Бургас. А това със сигурност не е единствената офталмологична структура в града. 

"Времето на безвремието в здравеопазването приключи", обяви тържествено здравният министър Кирил Ананиев в парламента, когато депутатите приеха закона за бюджета на НЗОК, в който фигурира и въпросният мораториум. И се зарече в контрол, реформи и промяна в модела. Обаче малко избърза. През лятото на тази година собственикът на веригата болници "Софиямед", "Пълмед", "Бургасмед" и т.н. Михаил Тиков купи ИПК "Родина". И едва ли ще прави печатница. 

Още

В залисията отпадаме от ЕС
Брендо е срамната емблема на европравосъдието
Устремът на България към еврозоната все повече притеснява Европа