Медия без
политическа реклама

Нов скандален запис уволни директорка от "Автомагистрали"

Телефонен разговор, в който са замесени имената на премиера и на червен генерал, разкрива как се дава рамо на "наши хора" в пътния бизнес

07 Февр. 2019ЮЛИАНА БОНЧЕВА
АПИ
Шофьорите да карат с повишено внимание в тунел „Мало Бучино“ на АМ „Струма“ в посока Перник, предупреди АПИ на 1 февруари. Причината - "предстоящи ремонтни дейности на облицовъчните пана в съоръжението, поради което трафикът ще се осъществява в изпреварващата лента". Ремонтът ще продължи до края на март.

Държавното предприятие "Автомагистрали", което получи задача да строи 134 км от "Хемус" без търг или конкурс, неочаквано загуби един от директорите си. На сайта на дружеството се появи съобщение, че Десислава Христова, член на съвета на директорите, е подала оставка и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова без колебание я е приела. Мотиви за напускането не се съобщават. Дни по-рано обаче името на вече бившата директорка бе замесено в скандален запис на телефонен разговор, публикуван от разследващата медия "БиволЪ". "Автомагистрали" е предприятието, на което правителството направи грамаден коледен подарък - в средата на декември му повери 1.35 млрд. лева, за да гради 134 км от магистала "Хемус". Жестът на кабинета "Борисов" навя съмнения, че

 

парите всъщност ще бъдат усвоени от "обичайните заподозрени"

 

- фирмите, които дежурно взимат магистралните обществени поръчки, а държавната фирма ще е параван и диспечер на средствата. 

Новият "ало" запис, в който участват важни държавни служители, е поредно свидетелство за "връзкарските" порядки и стила на работа в пътното строителство. "БиволЪ" разкрива, че събеседниците са вече бившата директорка Десислава Христова и Михаил Рашков, началник на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ. Основната дейност на "Автомагистрали" е поддръжка и ремонт на шосета, мостове и тунели, вкл. и на участъци от "Хемус" и "Струма".

Двамата обсъждат как трябва да бъде дадено рамо на някой си Иван, който "пилотно" щял да свърши работата на Мало Бучино. Дамата на няколко пъти говори за Иван, който бил мощен, точен и давал всичко от себе си, за да се докаже. От разговора се разбира, че "премиерът е наясно" и че Бойко Борисов трябвало да реже лента на 31 май. Става ясно още, че на тунела "Мало Бучино" - ключово съоръжение по магистрала "Струма", което от доста време почти непрекъснато е в някакъв ремонт, е паднала стена. В официалните съобщения на АПИ от декември насам такава информация няма. Само се споменава за смяна на облицовъчни пана и на осветление.  

Компрометиращият запис не получи особена гласност в медиите. "БиволЪ" подчертава, че е публикувал само част от телефонния разговор и че е готов да предостави на разследващите органи пълния запис -

 

ако им се яви "усещане за корупция"

 

Засега реакция няма - включително и прокуратурата, която напоследък показва силна "чувствителност" и бързо откликва при подобни казуси.

Потърсен за коментар, мъжкият глас от разговора, идентифициран от "БиволЪ" като инж. Рашков от АПИ, казва, че не знае кой е Иван, на когото трябва да се даде рамо. Не казва и какво точно се работи по тунела "Мало Бучино", макар че тъкмо той се оплаква в записа, че има проблеми с паднала стена на въпросния тунел.

Според регистъра на АПИ грижата за магистрала "Струма" в района на Софийска и Пернишка област до 2022 г .е възложена на държавното предприятие "Автомагистрали", вкл. и аварийните ремонти - от рода на паднали облицовки на тунели. В записа, направен на 15 януари сутринта, женският глас казва следното:  "Той… за Мало Бучино знаеш, че… и премиера го знае тва и даже идеята беше да реже лента там преди изборите, ама не знам дали ще стане тва, щото, сега се оказа, че тия изкопи за постаментите, вероятно ще… това си е сложна система, нали Иван ще се справи с всичко, явно и това ще му вменим и на него, той да копа и той да такова, да се ангажира… ще се справи. Но само където не сме ние и където сте си говорили…" По-нататък дамата дори споделя колко много разчита на митичния Иван: "...за Ванката, тва е, заставам зад неговата сила, точен е".

Удивителното е, че от "Автомагистрали" са казали пред "БиволЪ", че не изпълняват никакви обекти на Мало Бучино. От което излиза, че наистина

 

мистериозният Иван върши работата на държавното предприятие

 

В понеделник в. "Сега" изпрати въпроси до пътната агенция кой точно е изпълнител на ремонтите на тунел "Мало Бучино" през януари, както и в началото на февруари. Във вторник вечерта от АПИ отговориха, че е „Автомагистрали“ - въз основа на 4-годишен договор за текущ ремонт и зимно поддържане на АМ "Струма" на територията на областите София, Перник и Кюстендил.

Самата Христова отказва да коментира причините за внезапното си оттегляне от директорския пост.  За отбелязване е, че дамата е била силно амбицирана да прави партийна кариера. През 2015 г. тя е активистка на АБВ на експрезидента Георги Първанов, но после се преориентира към ДПС. На изборите през 2017 г. е четвърта в софийската листа на ДПС. След като се разминава с депутатската банка, получава директорски кабинет в държавното предприятие "Автомагистрали". Малко преди това Христова пише страстно писмо до почетния председател Доган: „Аз Ви се доверявам! И това доверие е опората, на която стоя стабилно, за да мога да продължа напред по пътя, на който стоя сега. Душата и сърцето на колективното тяло ДПС са силни, здрави и ухаят на свежест, на пролет, на безкрайност. За мен това е най-важното! Аз съм в хармония с душата, черпя енергия от нея, което ми дава сили да отдавам същността си за доброто на цялото". В друго "верноподаническо" писмо тя нарича отцепника от ДПС Лютви Местан "Менгеле". Очевидно дамата има нюх за политическа ориентация и практическа реализация. Интересно къде ли ще намери хармония за душата си сега?

 

ОЩЕ КАДРУВАНЕ С ПОЛИТПРИВКУС 

В телефонния запис събеседниците обсъждат не само "Ванката", но и други важни кадри. Става дума например за Георги Георгиев, който бил спечелил IT конкурс в АПИ, бил близък с ген. Михо Михов и също се познавал с тайнствения Иван. Вероятно става дума за Георги Сеферинов - активист на партията АБВ на президента Първанов (в която членува и споменатият ген. Михов). Той е бивш кмет на Сливница, осветен като кадър на ДС (агент Морозов). През 2018 г. Георги Сеферинов Георгиев печели конкурс за шеф на дирекция "Информационни технологии и системи" в пътната агенция. Но впоследствие друг заема мястото. 

 

КАК

Разговорът е записан случайно от шофьор, позвънил в Агенция “Пътна инфраструктура” на номер 02 9173 376, който според указателя на АПИ е на инж. Михаил Рашков, директор “Поддържане на пътната инфраструктура”. "БиволЪ" е обработил записа с шумов филтър и е публикувал фонограма. "Оригиналният запис се пази в редакцията и ще бъде предоставен на правоохранителните органи, ако и у тях се събуди “усещане за корупция” и пожелаят да го проучат", посочват разследващите журналисти.

 

------------------------------

Част от скандалния запис, публикуван от "БиволЪ": 

Мъж: Добре, как го виждаш във времето Мало Бучино да стане?

Жена: Ще стане, точно така, както е. Срокът, който сте ни дали, е до 31 май. Ще стане при всички случаи в тоя срок. Колкото може по-напред във времето, но…

Мъж: Щото аз ся, проблеми имам. Аз проблеми имам на Мало Бучино.

Жена: Знам, знам, там некакви неща.

Мъж: Стената падна. Стената падна.

Жена: Да, да, но факт. Но това ще е…

Мъж: Не, това е ясно, той ще участва.

Жена: Ще се случи и ще бъде в срок, Иван има интерес да се доказва и той го знае много добре. И е готов на абсолютно всичко да дава от себе си.

Мъж: Добре.

Жена: Значи, в това, което вие си говорихте, това си е абсолютно си е ваша свобода. Как да ти го обясня, че Иван е коректен, точен, и…

Мъж: Не бе, аз съм го разбрал, ние с него сме се разбирали с две приказки, не се притеснявай.

Жена: Даже.

Мъж: Аз заради тва исках все пак тва пилотното да стане, за да може оттам нататъка да го…

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?