facebook
twitter

Наблюдател

Кой съм аз, че да обсъждам папата!

Няма нищо трудно, няма нищо лошо да живеем в мир и разбирателство с всички – не ние, а Бог е Този, които ще съди делата и ще спасява душите
4477

Зная. Зная, че папата прави някакво турне, в което сме включени и ние. Зная, че многократно са го канили и президентът, и премиерът. Зная. Но, честно казано, не съм се интересувал от подробности – добре дошъл! Радваме се, че ни посещава такава популярна личност. Не съм се интересувал и от страх на каква помия може да попадна в социалните мрежи и медиите.

Снощи обаче (вторник) от ефира на националната телевизия долових фраза, която ме накара да се замисля. Горан Благоев, поканен да коментира поведението на нашата Църква, каза:

„...в XXI век ние да се позоваваме на канони, които забраняват молитва с еретици, е малко странно“.

Странното е друго. И даже не знам дали да го нарека „странно“, на мен ми е по-скоро любопитно, някак даже любознателно: след като сме във великия, прогресирал до неимоверност XXI век, в който всички догми и канони явно са анахронизъм и не сме длъжни да ги спазваме, то след колко време ще можем да пренебрегнем и законите? Колко време след приемането си Конституцията няма да е задължителна по давност? Достатъчни ли са 35 века от Моисей, за да кажем, че „не кради“, „не убивай“ и т.н. вече звучат „малко странно“? Не е ли време най-сетне да променим скоростта на светлината и посоката на гравитацията? В края на краищата XXI век сме, мама му стара!

Още от установяването на християнството като държавна идеология в Римската империя съдбите на държавата и църквата, на религията и политиката се преплитат. Да, Църквата освен всичко друго има и светски измерения, едно от които е да бъде част от политиката, част от държавата. Това, че държавата напоследък се дърпа и не иска да е част от църквата, е неин печален проблем.

Доктрината на Империята е: „Една държава, една църква – проекция на Царството Божие на земята“. И така по неволя от тук нататък, каквото се случи на държавата, ще се случи и на църквата.

Въпреки че окончателната раздяла между Източната и Западната църква е официализирана през 1054 г. (тогава се прекъсва евхаристийното общение, поради което днес не можем да служим литургия заедно), тя започва повече от два века по-рано, когато на Толедския събор се въвежда допълнението filioque към чл. 8 от Символа на вярата (което нарушава тринитарния догмат, казвайки, че Св. Дух изхожда не само от Отца, но и от Сина – между другото има хора, които смятат, че това допълнение е направено с най-добри намерения, за да се подчертае още веднъж божествената природа на Сина в очите на арианстващите германи) и което допълнение Карл Велики издига като белег на своя владетелски суверенитет.

Точно по това време България на Крум става важен политически фактор,

вклинена териториално между Рим и Константинопол. Така започва спорът на двете велики метрополии към коя от тях да се присъедини България, след като неизбежно се покръсти. Тези бурни събития, когато у нас проповядват ту римски, ту цариградски свещеници, са описани великолепно в един труд на Ханс-Дитер Дьопман, открит и преведен на български от Радомир Чолаков – „Значението на България за разделянето на източното и западното християнство. Принос към историята на Фотиевата схизма“. В продължение на повече от десетилетие и трима папи (Николай I, Адриан II и Иоан VIII) се е водила битка за това коя ще е майката на Българската църква – Римската или Константинополската. От страна на Византия стои забележителният патриарх Фотий, ментор на Кирил и Методий и пряк идеологически вдъхновител на тяхното дело, което днес възпяваме с „Върви, народе възродени!“.

В крайна сметка България остава православна (слава Богу!), но и днес е на границата между двете концепции, които все повече и повече се отдалечават една от друга.

И така, кои са основните различия между православието и римокатолицизма? Безспорно формалният признак е filioque-то, но той не е толкова съществен, ако не за друго, то поне заради това, че не са много хората, в състояние да разискват, макар и на любителско ниво, триадологичния догмат.

Има и други догматични и канонични различия – учението за непорочното зачатие, за Святото сърце, догматът за върховенството на папата и неговата непогрешимост ex cathedra, за начина на приготвяне и приемане на причастие, за кръщението и конфирмацията, за целибата и т.н., и т.н. За всичко това се е говорило и писало много и не му е тук мястото да го повтаряме.

Колкото и парадоксално да звучи, най-важното различие, това, което ни разделя драматично, е по-скоро политическо. Това е

 

сблъсъкът на концепциите за цезаропапизма и папоцезаризма

 

То не е просто различие, а фундаментална антиномия. Римското виждане е, че папата е този, който помазва крале и императори, а византийското, обратно - императорът въздига и отзовава патриарха, който пък от своя страна легитимира властта му по Божията воля.

Тези две тенденции определят и двата църковни мирогледа в съвременния свят. Рим се стреми да създаде и управлява една наддържавна империя, Respublica Christiana, докато православният свят е разделен на 15 автокефални църкви, което в някои отношения не е добре, но едва ли може да е иначе. „Границите на църквата съвпадат с границите на държавата“ е добър принцип, но при презумпцията „една държава – една църква“, валидна хилядолетия преди да се роди светът на националните държави.

Тръгвайки по тези два пътя, Източната и Западната църква започват все повече и повече да се отдалечават една от друга. За Западната най-важното е да става все по-голяма и влиятелна (най-вече политически и финансово), а за Източната – да остава чиста и непроменена в духа на Евангелието и апостолското наследство. Кое е по-добре: колкото може повече хора да вярват в Христос, все едно по какъв начин, или да вярват дори и малко хора, но да вярват така, както е заповядал Бог в Евангелието? Коварен въпрос.

 

Има и друг важен разделител

 

И двете църкви изповядват, че човек съществува както преди, така и след смъртта на материалното си тяло. Но католицизмът сякаш слага акцента върху съществуването преди, а православието – върху съществуването след смъртта. По този начин за католицизма по-важни са борбата с бедността и климатичните промени, пък за спасението на душите Бог ще се погрижи. За православието най-важно е наследяването на Царството, пък какво се случва тук, където ние сме само чужденци, пътници към небесата, това не е толкова важно. Така католицизмът е по-политически и по-земен, а православието – по-мистично и по-небесно.

Ето как през XIX век се стига до идеята за икуменизма, която още повече изостря отношенията между двете църкви. Изглежда, Горан Благоев е убеден икуменист, защото едва ли не в снизходителна защита, в известно „оправдание“ на Българската църква по повод съвместната „молитва за мир“ с мюсюлмани и юдаисти казва:

...беше очаквано да се заяви (от страна на БПЦ – б.м.) нежелание да се участва в подобно икуменическо събитие, тъй като знаем, че нашата църква не е привърженик на икуменическия диалог“.

Темата за икуменизма е голяма. По нея хората страстно се делят също както се делят на леви и десни, либерали и консерватори и какви ли още не. С две думи, основавайки се на принципа на синкретизма (голямата истина се състои от всички малки истини, пръснати в пространството и времето) и на релативизма (истината не е абсолютна, а зависи от гледната точка), икуменизмът се стреми да формулира последната панрелигия, обединяваща и съдържаща всичко дотук. Тази панрелигия противниците на икуменизма наричат „последната всеерес“ на антихриста. Оттук беше и напрежението около Критския събор през 2016.

 

Политика и вяра, държава и църква, земен и вечен живот, вярност и спасение

 

Да приемаш, че твоята вяра е просто една от многото най-различни и причудливи вери и суеверия, да се съгласяваш, че твоята истина не е с нищо по-истинска от която и да е друга „истина“, означава, че вече нямаш вяра. Така мисля аз. Може ли едновременно да е вярно и че Христос е Бог, и че не е Бог? Една истина ли имаме с юдаизма и исляма и ако истините ни са различни, то има ли сред тях някоя по-истинска, или всичките са еднакво истински?

Няма нищо трудно, няма нищо лошо да живеем в мир и разбирателство с всички – не ние, а Бог е Този, които ще съди делата и ще спасява душите. Но има територии, около които е добре да се поставят граници, за да не изгуби човек физиономията си.

Ще можем ли да погледнем посещението на папата в светлината на всичко казано дотук? Хубаво би било. И на мнозина ще им олекне. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

57

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хакерската атака изкова универсално оръжие
Госпожа Европа ще се радва само два пъти
Апартаментите му евтини, акциите - скъпи

Коментари

Страници

Manrico
снимка на Manrico

Въпреки че окончателната раздяла между Източната и Западната църква е официализирана през 1054 г. (тогава се прекъсва евхаристийното общение, поради което днес не можем да служим литургия заедно)

Абе к'во толкова е станало през 1054, та да се е прекъснало общението? Аз доколкото се спомням, тогава един кардинал и Константинополския патриарх взаимно се анатемосали. А дори и тези анатеми преди петдесетина години са отменени. Някой друг ще да е канонът, дето им пречи на православните попове и владици, ама аз не го знам, авторът сигурно го знае.

Думи думи

 „А дори и тези анатеми преди петдесетина години са отменени.„

 

О!  Я разясни!

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Миналата седмица авторът се възмущаваше от астрологическите щуротии, сега съвсем сериозно дудне за некакви канони. Човеко, живеем в 21-ви век в светска държава, какви канони, на никого не му пука за такива неща, освен на разни милозливи бабички и старци. Папата е фигура от шоу бизнеса, никой не възприема посещението му като религиозно послание.

Думи думи

Без да обсъждам Папата, но да попитам, за чий се влече у нас?

Православна държава, в която дори Вселенският няма толкова навъртяни посещения.

Казват, че където е отишъл, след него все война се е „случва„

 

За статията 👍

 

rorik

Първо.

Благодаря за статията и за адреса към книгата на атонския монах..Без да съм чела, учила и да съм наясно с термините на църковното слово  , само по интуиция от наблюденията на обществото ни, на бабите си , ... съм съгласна с почти всичко писано от монаха.

От прочетеното за културата на траките , мисля че в основата на българската вяра стои тракийската култура.Казвам почти всичко защото към българската вяра причислявам и Ванга . Православието е българската вяра.Гърци, Римляни, Московци , всячески искат да затрият българската вяра.Путин отиде във Ватикана за да иска да е Първи в Православието. 

 

А този се влачи тук , защото изпитва неистово желание да подчини българската вяра.

 Пипалата му са- във Видин строи католически храм,.Свищовско е католическо , Пловдивско също.   

NATURAL

Конституциите са доста по отскоро от каноните, също се променят, поправят и прочее. Още по нелепо е като посочваш за сравнение физични закони и морални норми, които по навик приписваш на някакъв Моисей. въпросът на Горан е резонен. Какво тук значи някакъв си канон, приет преди векове по някакви причини, пред смирението и служенето на Бог. Туй е въпрос към автора, аз съм атеист-пантеист и гореописаният Бог не ме вълнува.

Памфуций
снимка на Памфуций

Горан е резонен , ако бъде добронамерено и в контекст разбран, но в случая този конкретен папа, Франциск, противоречи на всичко, в което Стамболов-Сула  се кълне и проповядва, та затова по този повод авторът е предпочел да мимкирира исисхаст.

SvSophia
снимка на SvSophia

Кой съм аз, че да обсъждам папата!

Кой е папата, че да не се обсъжда! 😜

Hateras
снимка на Hateras

Без да обсъждам Папата, но да попитам, за чий се влече у нас?

В България живеят И католици.

Предводител на ...

Въпреки че окончателната раздяла между Източната и Западната църква е официализирана през 1054 г. (тогава се прекъсва евхаристийното общение, поради което днес не можем да служим литургия заедно), тя започва повече от два века по-рано, когато на Толедския събор се въвежда допълнението filioque към чл. 8 от Символа на вярата (което нарушава тринитарния догмат, казвайки, че Св. Дух изхожда не само от Отца, но и от Сина – между другото има хора, които смятат, че това допълнение е направено с най-добри намерения, за да се подчертае още веднъж божествената природа на Сина в очите на арианстващите германи) и което допълнение Карл Велики издига като белег на своя владетелски суверенитет.

Уважаемий Сула, от този мил пасаж установявам две неща:

1) Ползвате трескаво некое западно уики при наближаване на дедлайна за предаване на поредния седмичен текст.

2) Дори не успявате да разберете какво има да ви каже въпросното уики.

Точно по това време България на Крум става важен политически фактор, вклинена териториално между Рим и Константинопол.

Това е изключително забавно твърдение, вероятно е диктувано от г-н Шардоне.

труд на Ханс-Дитер Дьопман, открит и преведен на български от Радомир Чолаков – „Значението на България за разделянето на източното и западното християнство. Принос към историята на Фотиевата схизма“.

Къде е открит? В Съева дупка, на дъното на язовир Искър или под скелета на праисторическа мегакатерица в хралупа на чинар в подножието на връх Ченгене хисар?

Ся, разбирам неутолимия днешен стремеж за онлайн-самообразование, но не сайтът на "24 часа" или сродни нему "достоверни източници" са подходящото място за това.

Ето какво (примерно) е използвал Сула за сглабяне на цитираното изречение:

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/7103542

 

Бих искал да му обърна внимание, че не става дума за "неизвестен ръкопис" (неизвестен е само за "откривателя" му, г-на Чолакова), а за често цитиран в литературата, вкл. в други книги от самия Дьопман, хабилитационен труд от 1965 г. На прима виста се сещам за поне няколко български текста и поне още толкова западни, позоваващи се на този текст на Дьопман, преди да бъде открит от г-на Чолакова, в това число и "Старобългарските надписи" на Казимир Попконстантинов и на силно мразения в сий форум "антибългарин" Ото Кронщайнер.

 

 

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Как къде е открит - ето тук:

 

https://portal.dnb.de/opac.htm?method=showFullReco...

 

Иначе аз бих препоръчал два чудесни съвременни труда:

A. Edward Siecienski,The Filioque: History of a Doctrinal Controversy (Oxford Studies in Historical Theology, 2010)

Пак той, The Papacy and the Orthodox: Sources and History of a Debate (Oxford Studies in Historical Theology, 2017)

независимо, че са недолюбвани от атонските монаси, заради неудобното напомняне на Св. папа Мартин и Св. Максим Изповедник - и двамата светци в Източната църква.

 

Предводител на ...

само по интуиция от наблюденията на обществото ни, на бабите си

 Обществото, хърлецкаймоме, не се изчерпва - за щастие - с бабите ти.

А този се влачи тук , защото изпитва неистово желание да подчини българската вяра.

Пипалата му са- във Видин строи католически храм,.Свищовско е католическо , Пловдивско също.   

Да ги избием тез пипала!

 

Във Видин е и втората по големина и първата по красота синагога в България. Тази година започва реставрацията й. Мерзост!

Там е и джамията на Пазвантоглу. Точно срещу митрополията. Направил я, мръсникът, че и библиотека в памет на майка си притурил. Каква гнус!

Изобщо Видин, това свърталище на пипала, си заслужава не само да бъде оставен да погине сам, както и де факто правим, ми направо да го разбомбим. Нали? М? 

дядо Илия

Какво толкоз - папата е обикновен поп - католик, когото другите попове-католици са "номинирали" за шеф! Нищо повече. В 21 век си е чудо как нормални, образовани хора се занимават с религия, като че ли от нея нещо зависи. Даже Ствън Хокинг преди да почине се чудеше как хората вярват в такива неща.

Meto_ot_Interneto

 Горан Благоев, поканен да коментира поведението на нашата Църква, каза:
„...в XXI век ние да се позоваваме на канони, които забраняват молитва с еретици, е малко странно“.

 

Не знам кой е Горан Благоев и не ще коментирам религиозни различия, но това за 21-вия век е отвратително клише, декламирано от тъпанари по повод и без повод. Не може така, казава неграмотният простак, не е цивилизовано, не е прогресивно, вече сме в 21 век. А от началото на тоя 21 век цивилизацията изби повече невинни хора от който и да е предишен век за същия период.👎

Предводител на ...

Не знам кой е Горан Благоев

Само тва да не знаеше ...

от началото на тоя 21 век цивилизацията изби повече невинни хора от който и да е предишен век за същия период

В 1919 г. току-що е отминала Първата световна война. Безспорно световните жертви в периода 1900-1919 са нищожен брой на фона на тези в периода 2000-2019.

 

Аlso sprach Метин, Нестор на българския патрьотизАм.

Meto_ot_Interneto

Горната реплика показва типично нерабиране на прочетеното, незнание, вродена глупост и заядливост, придруженa с лични прозвища и квалификации. С което косвено потвърждава това, което съм написал.

enlil

Всички тревоги на Картагенодистройърът идват от невъзможността да се направи на хем по-католик от папата, хем по-православен от патриарха. И същевременно - свръх-над-религиозен, спрямо останалите конфесии. Сигурен съм, че рано или късно, бляскаво ще преуспее в това начинание! Боже помилуй!

цензура

Тоз папа е менте... какво да му обсъждаме на един фейк папа?

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

папата и неговата непогрешимост

Свещенослужители търсят и носят през вековете доказателства за непогрешимост на църквата - институция, създадена от хора. Тълкуват, създават структури, канони и догми, вместо простичко и истинно да проповядват знанието, достигнало до тях с написаното от учениците на Христос и смирено да споделят разбраното, а не да го налагат, като единствено възможно.
Големи са съмненията на множеството, дали светият дух - духът на истината, обитава тези строги, йерархични, догматични структури?

rorik

==Да ги избием тез пипала!"==

Команчи , оти се нервиш??

Значи , в България , евреите не са баш евреи, турците не са баш турци, власите не са баш католици ,мохамеданите не са баш мохамедани , .. ми какви са бре??

Ми представите ми за обществото ни не са само от бабА ми. Ами чета бре.

Чета че Исус на път за Ерусалим се диви на статуите  в Скитопол. Що се казва така тоя град ,м? Ами да,  верно , бил гръцки тоя град и стауите гръцки.. Ромляните превозват статуите заедно с колоните от храмовете в източното средиземноморие ,  в Рим и прекръстват богове и богини..

Гонят християните и ги  разпъват по пътищата на кръст и иии хоп християнството става официална религия на Византия . Какви са императорите след 2-ри век у тая Византия , измислена през 17-ти век.  

На север сдни шамани  минават и казват около Дунав живее едно племе , което за нищо на света не си сменя вярата.В Цариград само двама попове не са арианци.

 

Значи да си на служба  в ромската империя требе да си ромлянин,българите стават власи ,  в османската империя требе да си мохамеданин,българите стават османци,  като са се пръснали след чипровското въстание и са избягали в Банат  са си купували нивите със злато и задължително трябва новороденото да е католик баначенин, не е баш католик, , евреите са ашкенази ,българите станаа и гагаузи , .....

И какво излиза? Сите са българи и им строим църкви, джамии, синегоги , ...ти какъв си?

Дай да ти построим един "Орлов нокът " като команчи

Само българите нямат право да кажат като живееш в България ще си православен , ?Що така ,м???...

Как няма да сме толерантни , като сите сме една кръв??? А, да и и циганите нии не само те  станаа протетанти и строим и такива църкви. . 

И  защо ние си нямаме българска католическа църква??Що нямаме право??Щото папата требе да е властелин на света ли??

Ми тоя ми се влачи тук?? Нали изгонихме един католик , щял да помага  на бедните . Направи ли ги католици , като им помага???

Щели да променят християнството щото сме били в 21-век , нали???

Айде у лево.  

..

promin

Права си,  ама за да ги пратиш улево, трябва да ти е силна или примамлива държавата и да има идеология примиряваща личността с интеграцията -  сега няма как, все пак и у гагаузите , и у помаците и даже при турците инерцията от соца е силна и не са антибългари. Циганите ги изпущихме.  Още -10 -15 години ще се влачим. След това не ми се мисли с тия калинки и мутри.  Пък и в тези  цифрови времена  на  вторична примитивизация на масовото съзнание, конкуренцията между "дюкянчета" продаващи надежди след смъртта се усилва . Е нашите антични традиции са ни основа, но селото загива, а в града е възможно да направиш с човека всичко. Само атеизмът ще спаси българите и здраво "каноизиране" на традициите   имено като традиции на общността.

Предводител на ...

и им строим църкви, джамии, синегоги

Ма верно ли ние им ги строим? Тц, тц ...

ИлияНиколов

Рорик, за страстта и хъса, с които защищаваш позицията си 👍👍

Предводител на ...

страстта и хъса, с които защищаваш позицията си

Те се наблюдават при всеки дакел, когато посегнеш към купичката му.

цензура

Странно е това, което е излезнало изпод пръстята ви!

 

Като един страничен наблюдател, мога да ви уверя, че скачате на всеки, който си позволи да защити изконно българското, подобно на друсан Джак Ръсел териер - та, явно не търпите конкуренция 😆

 

Моля, всеки, който се чувства НЕ на мястото си за 21 век, в нашата НЕ модерна държава - да напусне територията, сега имаш право да си избереш дали ще празнуваш Коледа, ханука или христнука  /тва последното е за хипермодерни о май гошофци/ ➡️

Предводител на ...

Аз тука съм баш на мястото си, златце, като ви гледам поЦкоците, вий не сте в ноо комфортна зона, ма кво да се прави - живот ...

цензура

Ма верно ли ние им ги строим? Тц, тц ...

 

Ми да ми и заплатите им плащаме, и джобни им даваме... 

 

Тука си, ама те няма 😜

Magi

Папата трябва да се посрещне подобаващо като важен гост. БПЦ трябва да се срещне с него, да му отдели нужното внимание, като глава на католическата общност, но не може да отслужат обща литургия и то в храм -паметника "Ал.Невски".  Така , че Папата е добре дошъл в страната ни .

Памфуций
снимка на Памфуций

Значи , в България , евреите не са баш евреи, турците не са баш турци, власите не са баш католици ,мохамеданите не са баш мохамедани , .. ми какви са бре??

Брех, рюриковна, ма власиТЕ в България баш католици ли са? Ти да видиш ... цъ, цъ ....

rorik

Памфи , Влахия е оттатък Дунава,  тук власите никой насила не ги е карал да стават православни. Я глей тука, Солун е говорил на славянски език , историците  не могат да си обърнат езика да кажат че това е български взик. Кирил и Методий рекли на хазарите че са от царски род  Не са рекли че са от императорския двор , ама историците не могат да  ги нарекат българи яа ги наричат ромеи . Уф пиша от един лаптоп и  не зная как да копна адреса втубата. 1150 години от Великоморавската мисия на Кирил и Методий.

Глей сега вярата ни е българска,буквите са си наши ,писмената са си наши .Мое да одим 2 пъти на църква у годината , ама това сме си ние.  

Дошъл папата да ми каже че требе да пеем у църквата  като тъмните католици у Америката. Ми нема как да заменим Йоан Кукузел с американски рок или народни песни.

Значи българете не сме цвеке за мирисане , ше си избодем очите на междата , ама опре ли ножа до кокала  виж военните чуда  на българите , пак у тубата. Мноого търпим , ама като ни преелее , да не  са ни насреща.Справка днес Габрово.Вижте  на снимката , все млади хора. Или комшийте ми  ще живеят като хората , или да хващат гората. 

Що се връщат турците от Турция , бре ? Нали искаха да са турци,м?? 

Като е рекъл папата да дойде на гости , добре дошъл , не е необходимо да му се казва да има едно на ум , защото много добре знае какво има в архивите на Ватикана. За това и влачи клефаре тук. Мое да има  католици тук  , ама да не забравя че са българи.Нема да ги купи с една чорба . Ще ну изядат чорбата и ще си останат българе.  

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×