Quantcast
Има ли още тарикати във властта, чиито данъци да платим? | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Има ли още тарикати във властта, чиито данъци да платим?

Антикорупционният шеф и финансовият министър безцеремонно си размениха "извинителни бележки" за една тераса и един апартамент
5 672
 Снимка: Архив
Цветанов, Георгиев и Цацаров - все жертви на апартаментни спекулации.

Фарсът вече е изключителен – шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев спешно се кандидатира за клиент на подчинената си комисия заради „Апартаментгейт“. Тя пък е в патова ситуация – хем трябва да се самосезира и да започне разследване по медийните публикации за покупката на апартаменти от Георгиев (така, както се активира за имотните каши на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева), хем няма как – нали той я командва.

Фактът, че

 

антикорупционната комисия пропусна да хване несъответствието в декларацията на шефа си,

 

я прави изключително ненадеждна. Затова тя реално трябва да бъде санкционирана и съответно разследвана. От кого? От прокурорите.

Върховната касационна прокуратура трябва да възложи проверка за имотния проблем на Георгиев паралелно с проверките на висшите кадри на ГЕРБ, част от които все пак подадоха оставки. Казусът му е по-сложен – разследващите трябва прилежно да се поинтересуват от плътно затворените очи на подчинените му. И задължително трябва да тестват доколко добросъвестен е бил досега антикорупционният шеф, когато е оневинявал представители на високите етажи на властта след съмнения за търговия с влияние и конфликт на интереси. Ето например един щастлив обитател – финансовият министър, наскоро излезе сух от скандала с безвъзмездното ползване на луксозния апартамент на кръстника си. Редно е да разберем как протече тази проверка.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров е голям експерт по симулативните сделки –

 

преди 8 години обясняваше надълго и нашироко как хем жена му купила имот за 120 000 лв., хем в нотариалния акт го писали, че струва 1000 лв., хем платили данъци и такси върху истинската цена. Като е такъв факир във вещното право, Цацаров трябва да разпореди и да гарантира независима и обективна, изцяло прозрачна проверка на Георгиев, разбира се, в негово отсъствие от комисията.

Антикорупционният шеф е в шах и паника – активирал е даже бивш главен прокурор да го съветва в сложния казус. И Филчев да активира – все тая. Крехкото доверие в дейността му се счупи. 
Оставката му впрочем е най-малкото, което трябва да се случи. Това е само първата крачка за разнищване на работата на антикорупционната комисия, която за година съществуване се доказа само като бухалка на властта. Антикорупционни агенти продължиха традицията на некадърника с тефтерчето, на когото ББ, ЦЦ и ИФ му диктуваха кого да удари, а накрая свиха тефтерчето, за да не се накиснат самите те.

 

Георгиев засега няма тефтерче, обаче има проблеми с нотариалните актове

 

и данъчните оценки. И той като Цачева и Цветанов даде елементарни обяснения, които даже електоратът на ГЕРБ не можа да преглътне. Защото не става дума за някакви сложни дейности, познати на малцина, а за купуване на апартаменти – дейност, в която всеки българин е врял и кипял. Все пак имотецът е светая светих по нашите географски ширини. Всички имат нотариални актове, всички са вадили данъчни оценки, всички са изповядвали сделки и знаят как стават тези работи.

На средностатистическия данъкоплатец не можеш да му пробутваш евтини обяснения, че 186 кв. м тераса, до която само ти имаш достъп, хем минава към общите части на сградата, хем  нотариусът ти я е вписал в нотариалния акт и си я ипотeкирал. По тази логика и ВИП асансьорът на Цветанов е към общите части и съседите му би трябвало да могат по цял ден да се возят с него нагоре-надолу.

На врелите и кипели в имотните сделки българи трудно ще им внушиш, че когато сключваш сделка на занижена цена, виновни са данъчните, нотариусът и Агенцията по вписванията. И че ти хващаш грешката чак когато медиите ти извадят документите наяве. 

Изключителен акцент в проверката трябва да бъде новата данъчна оценка на терасата на антикорупционния шеф. Тя следва специално да бъде изследвана – танто за кукуригуто на финансовия министър ли е, или данъчните са се запознали с „константната практика на Върховния касационен съд“ - че терасите на началниците не подлежат на данъчно облагане. Подчинените на Горанов извадиха "извинителната" бележка на Георгиев тъкмо навреме - на 28 март 2019 г., за сделка от 2012 г. с нова, по-удобна данъчна оценка! Всъщност защо да не повярваме на Георгиев? Навремето как повярвахме на Цацаров и вече осем години му се радваме като главен прокурор? Нали и той поправяше грешки в Агенцията по вписванията:

 

легна си с дарен от фирма апартамент, осъмна с купен

 

Добре че бяха журналистите от „Биволъ“ да му отворят очите какви грешки се допускат в тази скандална агенция. Ще повярваме и на шефа на следствието, когато ни обясни имотните придобивки на сина си. Сега на всички е ясно на какви изключителни индивиди сме делегирали правото и задължението да ни защитават от корупцията и престъпността във властта. Ясно е какви резултати можем да очакваме от работата им, както и с какви апартаменти сме ги обзавели, поемайки данъците им. 

Същото се отнася и за цялата им клиентела, която чака чинно да бъде изпрана до блясък. Например Цветанов (когото Бойко Борисов за втори път маха от властта, но знае, че "да мачкаш Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш"), роди поредното си гениално обяснение: едни юристи решили как да изповяда сделката си и той се съгласил, като се консултирал със свои юристи. Ето затова бай Ставри е най-споменаваният по форумите тези дни. 

Още

Борисов май вече сънува кошмари за живота си в Дубай

23.06.2021

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

17803
Спортният министър се превърна в аватар на Кралев

23.06.2021

ЯВОР ЕВТИМОВ

1906
Завръщането на Борисов в Европа минава през Скопие

22.06.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5422