facebook
twitter

Наблюдател

Голямата и малката правда на Живков и Борисов

Последните 30 години ли са най-хубавото в новата история на България?
6 509
 Карикатура: Христо Комарницки

Отшумяха всенародните чествания по случай 30-годишнината на криминалната революция (по думите на регистратора й Иван Гешев) и остават да кънтят думите на премиера Бойко Борисов: "Последните 30 години са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни в новата ни история. С много работа и усилия днес България е различна и тук се живее много по-добре." За разлика от патоса на Борисов обаче тържества нямаше.

Мнозина се колебаят дали са по-добре, или са по-зле, отколкото по времето на Тодор Живков. За да разберат, трябва да прибегнат до универсалната формула на социализма - за голямата и малката правда. Голямата правда бе общото благо, за което всички трябваше да се трудят неуморно. Малката правда бяха личните ограничения, например липсата на банани (освен за Нова година) - както си спомниха мнозина по повод годишнината от 10 ноември. Само че

 

малката правда бе като Давид срещу Голиат,

 

защото в крайна сметка победи голямата правда

През последните 15 години на Живковото управление властта организира широка кампания срещу еснафството. Тя имаше за цел да заглуши надигащите се въпроси на малкия човек: "Аз как живея?", и неговите усилия да си направи  по-човешки домашен социализъм, след като другият не спираше да иска още и още лишения. Социализмът имаше вродено противоречие - от една страна, обявяваше, че негов основен закон е все по-пълното задоволяване на растящите потребности на хората, а, от друга страна, делеше производството на важно и маловажно. Важното произвеждаше стоки от групата А (тежка индустрия), а маловажното - от групата Б (лека промишленост). Група А бе инвестиционна, група Б - потребителска. До края на управлението си Живков концентрираше средствата на държавата в първата група, чийто венец бе мегаломанският Завод за тежко инвестиционно машиностроене край Радомир (заводът за заводи), който така и не заработи, а бе разпарчетосан след падането на режима. В същото време номенклатурата си бе узаконила система от привилегии и си бе изградила собствен комунизъм съгласно принципа "от всекиго - според способностите, всекиму - според потребностите".

Тогавашният дисидент Георги Марков описа в своите "Нови задочни репортажи за България" взаимоотношението между малката и голямата правда: „Ти, другарю, си прав, никой не оспорва това, но си прав за себе си. И от твоето малко място ти не виждаш нещата по-далече от носа си. Ако можеше да видиш, щеше да разбереш, че твоята МАЛКА правда не струва две пари пред нашата ГОЛЯМА правда“ - това бяха думи, които поне аз слушах в течение на много години (...). Хора оправдаваха нечистите си съвести и престъпленията си с това, че бяха служили на ГОЛЯМАТА правда. Често пъти в нейно име се извършваха напълно противоположни, отричащи се действия, където изпълнителите прехвърляха всяка отговорност върху каузата. Така ГОЛЯМАТА правда, която изяде и унищожи толкова много истински МАЛКИ ПРАВДИ (...) се оказа в последна сметка вулгарна измислица, копие на средновековните индулгенции за опрощаване на греховете (...). Изглежда че "неостаряващите попове" на ГОЛЯМАТА правда са силно обезпокоени от възможността много хора да предявят настоятелно исканията за своите малки правди. Защото МАЛКАТА правда за разлика от ГОЛЯМАТА не търси вината в митологията, нито пък се задоволява с обещания за задгробния живот (...). МАЛКАТА правда на всеки онеправдан гражданин пита: „Защо аз ще се трудя най-честно и добросъвестно и ще живея в немотия, а хора, които едва ли са похванали работа през живота си, ще живеят на моя гръб?"

Георги Марков се позовава на "неостаряващите попове" на ГОЛЯМАТА правда", но

 

разпопиха ли се те след социализма?

 

Като слушаме премиера Бойко Борисов, сякаш е учил в тяхната "семинария". Ето какво написа в профила си във  Фейсбук: "По време на Прехода преминахме през редица трудности - хиперинфлация, масови фалити на банки, пенсии и заплати по няколко долара, опашки пред магазините, празни щандове, блокиране на цялата държава, безнадеждност." Това за него е малката преходна правда, на която противопоставя голямата: "Днес това са спомени от миналото. България е член на НАТО и на ЕС, пътуваме свободно по света, БВП бележи ръст всяка година, а безработицата е на историческо рекордно ниско ниво. Извървяхме дълъг път и днес България се развива. Най-важното днес е, че резултатите се постигат с работа и зависят от всеки един от нас." Разбира се, той си вярва, че работи много и на това се дължи личното му благоденствие, както и благоденствието на такива като него.

Но за 1,5 млн. българи, които живеят под линията на бедността (според данни на НСИ), голяма и дори огромна е тяхната малка правда, в която ситите едва ли някога ще повярват. Като се добавят и работещите бедни, които едва подават глави над мизерията, става ясно защо българите се определят като една от най-нещастните нации в света. За напусналите родината си близо 2 млн. българи също няма съмнение, че преходът не ги е спечелил със своята голяма правда, а ги е отблъснал с малката.

Хиперинфлацията, масовите фалити на банки, свеждането на пенсии и заплати до няколко долара, за които говори Борисов в минало време, не бяха нищо друго освен инструменти, чрез които бяха изсмукани спестяванията и доходите на населението,

 

за да се създадат клептокрацията и нейният мутроелит

 

Разбира се, това бе само добавка към разграбването на държавните богатства. Миналото не е история, а е част от днешната реалност. Криминалният преход роди уродлива действителност, в която няма върховенство на закона, защото за 30 години никой не посмя да посегне на върхушката - неговия най-ценен продукт. Това малка или голяма правда е?

Когато Борисов казва, че "последните 30 години са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни в новата ни история", вероятно има предвид една от двете Българии - на аверите му, но не и другата. Темата за двете Българии също не е оригинална, защото Живков я развиваше с охота, в смисъл че е построил две Българии в сравнение с времето, преди да дойде на власт. Сега тя има нова актуалност, но не заради усилията на Борисов да се представя като строител, а заради все по-ясното разделение - България на крадците и България на окрадените. Когато заможни социолози настояват, че преходът е завършил, имат предвид, че точно това разделение вече е приключило и е станало необратимо.

 

Вълненията около избора на главен прокурор

 

обаче са признак на неувереност у клептокрацията. 30 години след началото на грабежа тя продължава да е нащрек и затова не приема никакъв риск да допусне до този пост човек, на когото няма абсолютно доверие. Щафетата се предава от титуляр на заместник, като се изключват всякакви луфтове. Заместникът е напълно наясно, че мисията му е да бъде продължител, въпреки че съзнава криминалния характер на прехода и несъвместимостта на поста му с обслужване на криминалитета.

Всъщност както при социализма, така и в криминалния преход има разместване на голямата и малката правда. Властта преувеличава голямата и затова й се вижда голяма. Но като принизява малката, губи представа, че на практика тя е по-голяма. Борисов се е отдал на пламенна пропаганда и агитация на своето управление, като смята, че това ще замести истините, които не смее да изрече. Неговата раздразнителност, когато малкото осмеляващи се журналисти му задават неудобни въпроси, показва, че се чувства уязвим. Затова тъй усърдно търси опори отвън - похвали от чуждестранни ръководители, спиране на брюкселските доклади по Механизма за сътрудничество и проверка, посещение в Белия дом и възможност за фотосесия с Доналд Тръмп. Когато външни авторитети виждат у него успешен ръководител, значи голямата правда е точно такава, каквато я представя, защото се вижда отдалеч. А малката си остава за вътрешно ползване.

 

 

 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Войната за историята е в ущърб и на България, и на Македония
Дистанционното обучение - поглед на учителката
Евроатлантизмът – последното убежище на Борисов и Цветанов

06.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6272 9

Коментари

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

Мега тъпо?

 

И тоя да затваря коментариите..

blue_fish

Ако затварят коментарите, то не е заради съдържанието на статиите, а именно заради коментари като твоя. 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Терзиев,✌️прекрасно написано!

На тъщата зетя

Това е мега тъпо?  Аха. Ясно. А премиерът ни е остър! А може би и умен? Стига, бе!! Не може да е вярно!

дъртреалист

Хирургически остро точен анализ на Терзиев!

!

В морето от глупости и посредственост,

което се излива по темата за удобната казарма на соца

и после в безпомощното очакване демокрацията да падне от небето

...

имаме остра нужда някой да каже ясно и точно

какво БЕШЕ

и какво Е...

...

Защото без осъзнаването на проблема - решението все ще е невидимо.

Ако не си осъзнал робството си през соца, няма как да видиш и робството си сега.

Защото ти все чакаш Свободата да ти я докара някой.

...

А... и преди и сега, тя е вътрешно състояние.
 

Което Майстор Терзиев владее!

Поздравления, Майсторе!

дъртреалист

Още една перфектно формулирана диагноза 

на поредната мутровластова перверзия, която тресе държавата

Заместникът (Гешев) е напълно наясно, че мисията му е да бъде продължител, въпреки че съзнава криминалния характер на прехода и несъвместимостта на поста му с обслужване на криминалитета.

Драмата на Гешев е, че се издаде, че ЗНАЕ, дето преходът е криминален.

От тук нататък, всеки, който не го е страх, може да го пита - какво правиш с престъпниците напрехода?

Гледаш ли ги безучастно? 

Щото те са между нас. Всеки ги знае.

И няма никакво значение, дали ще е главен или полу-главен прокурор.

... 

И понеже обича да се показва по медиите, всеки ще може да следи - кой журналист има топки и може да го пита:

какво правиш с престъпниците на прехода, хвана ли ги?

Или само ги обслужваш?

Както Виктор стопи лагерите на онова служебното..., по повод Пеевски...
И ще си личи веднага - кой журналист е с топки, и кой - без.

БатВаню

Колко жалко изглеждат писанията и коментарите на Терзиев на фона на цитираното от Георги Марков.

майор

Колко жалко, батка, че некой с твоите претенции не разбира, че става въпрос за едно и също и в едните и другите писания.

Но заслепен от Неговата светлина, ти си кьорав за всичко останало ?

Verbis verbis

Какво да коментираш...

Не си струва.

Виж, кадрото е знаменито.

Гжа Херо в мускетарски костюм. ?

Жалко, че е забравила в къщи широкополата шапка с перо....

Няма лабаво!

За честта на кралицата, винаги готов!

Mrx

 

  "Голямата правда" създаде модерна България. Аз помня България от 50-те. Трябва да ви кажа, че тя беше ужасно пършева. Шосета се строяха, като се начукваше чакъл в калта, градовете прашни, стари сгради. Спомням си първото посещение на София през 1956г. Пълно разочарование, още като видях старата софийска гара. центърът беше раззрушен, точно тогава строяха ЦУМ и хотел Балкан. Бях на лагер същата година във Варна. Водиха ни на местността, където започваше строителството на "Златните пясъци". Един хълм и змиярник беше. Нямаше никаква разстителност. През 1968г. свирих там, и не можах да позная мястото. През 1969г.постъпих като инженер в "Нефтохим". Огромен комбинат построен за няколко години. Влакът се движеше около 15-20 минути покрай него с пълна скорост.Всичко тогава се менеше с месеци. Точно от средата на 80-те годни се чувстваше нуждата от задоволяване на населението с по-луксозни стоки, леки коли, електроника и т.н., т.е., задоволяване и на "Малката правда". Тогава дойдоха промениете и лъсна това което стана. Както писа авторът царството на клептокрацията, на див либерализъм, огромно разслоениена доходите. Слушах по ТВ канал, че паркинга пред НДК по време на тяхната конференция преди няколко дни представлявал изложба на най-нови и скъпи леки коли. Така, че сега Голямата правда е да забогатеят някои колкото се може повече, а Малката правда други да получават под нивото на бедност. 

Michael_P

"До края на управлението си Живков концентрираше средствата на държавата в първата група, чийто венец бе мегаломанският Завод за тежко инвестиционно машиностроене край Радомир (заводът за заводи), който така и не заработи, а бе разпарчетосан след падането на режима." 

 

Я прочетете Едгар Алън По (там май по добре се описва съдбата на техническата интелигенция):

A Descent into the Maelström, 1841  Едгар Алън По

Може би някъде около час, след като оставих шхуната, която бе слязла ниско под мене, видях как тя се превърта лудешки няколко пъти едно след друго и се устремява право надолу заедно с любимия ми брат, за да изчезне завинаги в пенестия ад под нея. Бъчвата, към която се бях привързал, се спусна съвсем малко по-долу от половината разстояние между дъното на бездната и мястото, където скочих от шхуната, преди да забележа, че водовъртежът е променил изцяло лика си.

дъртреалист

не са създали и един лев национален доход.

И Св. Терзиев е от тях.

щото не е бил кофраджист по националните строежи, а само е чукал по пишещата машина?

Безуспешно опитващ  да отваря очите на такива като теб?

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Всъщност Терзиев създава доход. Услуга. В този смисъл и Баце произвежда. Ентъртаймънт бизнес. Едни имат нужда от гибон , тупащ се в гърдите(5д) "булгар, булгар", другу от коментар на представлението. Потребности разни. Не само прошуто и пармезан се живее....макар че не е лошо и малко хлебец.

tatyana1

Покрай 10-ти ноември маса народ се изтрепа да бяснява колко се била променила България. Избори за длъжност с 1 кандидат, 1 управляваща партия с мюрета- партньори- също като навремето БКП и БЗНС. Къде е промяната, даже в по- голямата правда?

Yantar

бе изградила собствен комунизъм съгласно принципа "от всекиго - според способностите, всекиму - според потребностите".

Само да питам - кавичките показват цитат - какво точно е цитирано? Щото в конституцията на НРБ пише съвсем различно нещо: "от всекиго според способностите, на всекиго според труда". 

Lucius Fer St. Ana

Голямата правда беше, че бяха решени големите социални проблеми - работа, жилища, образование, здравеопазване, отдих, индустриално развитие, особено от група А, социална сигурност за голяма част от хората. А малката, че имаше деформации, бюрократизъм, подценяване на производствата от Група Б (едва през последните години на режима започнаха да шият дънки и да правят маратонки), при строг режим на вноса и валутата (някой да я ял турски домати по онова време?), че управлението еволюираше в посока на личен режим (но така е било през цялата нова история на България, може би с изключение на Батенберг, на който не му стигна времето да го установи). 

 

Доц.Трътлев

Ама банани нямаше. Сега банани има, но социална сигурност - йок.

За снимката?.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Добър Терзиев, добър ?

Малка правда имаше, ох как имаше

https://www.dnes.bg/index/2019/11/17/otneti-ot-roditelskite-ryce-zagubenite-deca-na-gdr.429787?utm_source=push&utm_medium=notification&utm_campaign=Push

 

А тия дето ни я сервираха, сега пак въртят гьостерицата. За Боко и Цацаров говоря, ментално те са деца на соц-репресията.

Justinian2
снимка на Justinian2

Удивен съм , но трябва да вдигна пръст на Маркса. ? Да изградиш сграда (имала дефекти ? имаше , да ! ) и да я събориш , за да вдигнеш на нейно място ... кочина ? Това направи България за тези 30 години. Скова кочина. Голяма свинска правда , гарнирана с банани.

Doctor Neboli

Терзиев създава и то много!

Бях писал вече някъде за хронологията на българските робства: византийско, турско, фашистко, съветско и криминално.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×