facebook
twitter

Наблюдател

ГЕРБ се окопа, БСП се закопа

Дано поне сега бутиковата ни "елитарна" десница схване, че е само миниатюрна и градска, а себедостатъчността й е вредна и безсмислена
9195
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Удивително е как кандидатите, които не бяха основни участници в кампанията, спечелиха най-много от нея.

Хубавото на изборите е, че измиват фалша. След месец кампания пристигат ония с тоягите, сопите, вилите и търнокопите и въздават справедливост. Всички предизборни бръщолевения за високо обществено доверие на тази малка и самовлюбена градска партия, за политическа незаменимост на онази голяма партия или за световния авторитет на една миниатюрна провинциална партийка и т.н, и т.н. се изпаряват бързо като градска бара през юни. Фалшът не изчезва съвсем за съжаление, но поне за известно време носителите му, разкрили се щедро по време на кампанията, се покриват в партийните сенки - там, където им е мястото. В места, пълни със самодостатъчност и нетолерантност.

ГЕРБ спечели 12-ата си изборна победа. Спечели я въпреки тежките, перманентните скандали, в които бе потопена - и това повече от ясно показва, че партията има освен работещо твърдо ядро, и широка периферия, която не се влияе от бури, разследвания, факти и тем подобни. Трябва да признаем и друго - основна заслуга за победата бе на самия Борисов, който от началото на май взе кампанията на ръчно управление, централизира я около своята личност и сам постави акцентите, които трябваше. Да, навсякъде се чуваше недодяланата му банкянска лексика, беше смешен при срещите си с работнички в заводи за автомобилни дреболии, беше абсурден при посрещането на Ципрас, но посланията му бяха ясни - ние работим и можем да надграждаме, другите носят несигурност. Пресилено и грешно е твърдението - избирателите харесват ГЕРБ. Но пък категорично е твърдението - избирателите не искат промяна, тази "стабилност" ги устройва, нямат идея за нови избори. Защо е така - това е труден въпрос. Лесният отговор е - "защото не виждат алтернатива", а не "защото цъфтим и връзваме". И нещо важно -

 

сега е правилният момент Борисов да почисти ГЕРБ

 

Ако не го направи, ще сгреши. 

БСП не успя, защото никой не се погрижи за акцентите в кампанията. Никой не съсредоточи посланията, не ги прекара през рупора на социалните мрежи. Нямаше кой да отиграе дори удобните топки, които медиите подаваха в хода на кампанията - и в "Апартаментгейт", и по останалите скандали социалистите се движеха със закъснението на влак на БДЖ. Кандидатите тръгнаха по села и паланки, за да говорят с народа, но се срещаха само с актива на партията, който нямаше нужда да бъде агитиран. Освен това агитацията очевидно бе за номера от преференцията, а не за партийната предизборна платформа. Въобще не стана ясно дали всички кандидати на изборни места участваха в кампанията. Най-лошото бе, че социалистите стартираха кампанията разделени, с ясната декларация, че лидерът на партията Корнелия Нинова не носи отговорност за резултатите. Те останаха разделени докрай. Чакахме нови разкрития от Елена Йончева, не дойдоха. Очаквахме някаква истина в думите на Велизар Енчев: "В ход е социологически Костинброд", не се потвърдиха. Внушаваха ни, че АБВ краде гласове с "Коалиция за България" - нищо такова не се случи - АБВ се издъни със страшна сила. Лошият резултат на БСП

 

ще доведе до допълнително напрежение в партията

 

Така съвсем очаквано Нинова загуби втори "нарисувани" избори. Сега Нинова смята, че БСП е спечелила нещо на този вот, но за всеки случай предлага процедура по избор на нов председател. И тя ще участва в тази процедура. 

ВМРО се представи повече от добре. При тях не резултатът е важен - важно е, че войводите категорично легнаха върху целия патриотичен спектър. "Атака" и НФСБ се издъниха, те са аут от политическата сцена. Ще ги виждаме още малко в НС, по телевизията, но това ще бъде просто научно доказателство, че има живот и след политическата смърт. Всички приказки за прииждащото националистическо цунами се оказаха гола вода (и тук, и в Европа). "Воля", която направи сравнително прилична кампания (макар и очаквано смешна), съсредоточена около Веселин Марешки и неговото участие в митинга в Милано, също не успя да блесне, въпреки че облепи с плакати магистрала "Хемус". 

За първи път от години десните имат някакъв успех в общи избори - вкарват един евродепутат. Ако това е била целта на занятието - успехът е налице.

 

Лошите новини за десните обаче са повече от добрите

 

При тази голяма мобилизация те постигнаха резултат от 115-120 хиляди гласа, с който могат да влязат в Европарламента, но ще гледат българския парламент през крив макарон. На практика "Демократична България" имат представителство само заради ниската избирателна активност. Освен това изборната география отново показа, че формирования като ДБ са жълтопаветни - 45% от гласовете за коалицията дойдоха от София. Добавете по 4000-5000 гласа от Пловдив, Варна и Бургас, добавете гласове от чужбина и... спрете да добавяте. Има цели региони в страната, в които десните нямат присъствие. Това не е сериозно! Не може да претендираш за национално представителство, без да излезеш от Фейсбук, където мрънкаш срещу недодяланите избиратели, които не са разбрали колко готин пич си. Големият проблем на десните е, че не се научиха да привличат. За тях всичко извън партийната ядка е враг. Така беше, очевидно така ще я карат и в бъдеще. Ще продължат да се самоопределят като "фактор" и "алтернатива"..., докато не бъдат бити от независимите кандидати. 

Най-доброто, което се случи на тези избори, бяха преференциите - поради много причини

 

хората смело пренареждаха листите,

 

което сведе до санитарния минимум партийните лапсуси около номинациите. Втората прекрасна новина бяха машините - те работеха, интерфейсът им бе лесен за използване. Третата блестяща новина бе удивително доброто представяне на независимите кандидати. Всички те останаха далеч от изборната бариера, но пък хора като Десислава Иванчева и Минчо Христов направо разказаха играта на партии като "Атака", НФСБ, партията на Зелените, АБВ (прикрита като "Коалиция за България") и др. Добре се представиха "младите", групирани около НДСВ, и Ваня Григорова... Всичко това показва, че алтернативата може да дойде не от някоя партия, а от независим, разпознаваем и силен кандидат.

Нещо извън партиите - ниската избирателна активност (тя е по-ниска не само от парламентарните, по-ниска е и от предните европейски избори) може леко да ви подведе. Тя е белег само за отношението на българина към евроизборите - странични, неважни, но не играе съществен момент в резултатите. При по-висок процент гласували вероятно резултатите щяха да се повторят - може би само ДБ щеше да изпадне от играта. 

Резултатите от вота отлагат за неопределен период сблъсъка за преразпределяне на властта в България. Този сблъсък едва ли ще се осъществи и наесен, на местните избори. На практика статуквото, такова каквото е, се окопа до края на мандата. Единственото преразпределяне, което може да наблюдаваме във властта през следващите седмици, може да бъде само в рамките на самата управляващата партия - ГЕРБ. Леки претенции към постове могат да имат ВМРО. Всички останали ще ближат рани и ако могат, ще се прегрупират за нови битки. 

 

Ключови думи:

евроизбори 2019
47

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тази работа е съвсем като онази

07.06.2019

Весел Цанков

1602 1
Едно кафе и 50 лева ресто

03.06.2019

OFFnews.bg

14322 34
Беше ли България на евроизбори?

Коментари

Страници

аман бе

Аз бих наредил добрите неща, случили се на тези избори, в обратен ред. За мен най-доброто е резултатът, постигнат от независимите кандидати. Това показва, че възможността някога, след години и вероятно десетилетия, да имаме нормално гражданско общество не е окончателно затрита, въпреки старанието на политици от всякакви партии и десени. Т.е. статуквото не е победило окончателно.

След това следват и другите добри неща. Но това е най-важното. Както казва и П. Цеков, алтернатива ИМА.

Banshee
снимка на Banshee

Чак пък да се е окопал ГЕРБ. :)) Доста плитък окоп - шест процента преднина в тридесетина процента.  

 

Много съм съгласна с колегата аман бе за резултатите на независимите кандидати, особено на Иванчева, която за нула време събра една трета от тази велика преднина на първата партия.

И това не е само наказателен, но и идеен вот. Иванчева може да пренесе оттук към Европа доста по-смислени съобщения, отколкото доста партии - за особеностите на съдебната система в България, като инструмент на властта, за екологията, за похватите на строителната мафия и връзките и с други пипала. 

Ivan Vassilev

Трябва да се борави по-внимателно с цифрите. Преднината на ГЕРБ не е "около 6%", а е 6.81%, почти 7. Иванчева взема 1.58%, по-малко от 1/4 от въпросната преднина. 

Поне аз бих избрал да ме представляват политици, които са може би вероятни престъпници, но не и доказан такъв, макар и само на първа инстанция.

Яна

Господине твърдението Ви е несъстоятелно. ГЕРБ е партия с големи финансови възможности и организационна структура. След като ще закръгляме цифрите, така да е: резултатите на ГЕРБ за приблизително 7%, а на Иванчева приблизително 2%. Фактът, че сам човек при това в условията на "домашен арест" е успял да получи гласове, равняващи се на приблизително 1/3(28,57% от гласовете на ГЕРБ за обичащия точните сметки) е показател за постигната победа. Това наистина е чудесно. Що се касае до престъпниците, бих сменила позициите. Предпочитам да ме представлява честен човек, макар и несправедливо осъден на първа инстанция от корумпираната българска съдебна система, а не доказано корумпиран, но естествено за България неосъден политик.

Дежурния

Трябва да се види колко е застроената площ на сградите на европарламента. Дали по 20 евро на квадрат ще стигнат за пейки и градинки?

Весела картинка ще е и как брадат тъмен балкански субект отива на трибуната, пали цигара и започва речта - Болгар, Болгар...👀

Васик

Това е коментар на резултатите от ЦИК, но мероприятието, което се проведе, въобще не може да се нарече "избори", а е избори по правилата на Бойко Борисов и предизборна кампания по правилата на Бойко Борисов, в които правилата ги знае само Бойко Борисов, класирането го прави Бойко Борисов и на първо място винаги е Бойко Борисов. Кой въпрос е по-важен от този? Да обсъждаме какво е казала Нинова и какво е казал Марешки означава да се правим, че сме забравили какво е нормално и законно.

 

DSagent

Да благодарим тогава на премиера Борисов, че си хареса за президент льотчика Радев. Но си прав за това, че всичката ЦИК, РИК и каквото там е останало от избирателните секции, е на подчинение на Б.Б. Ако Борисов искаше за президент гербаджия, нямаше да сложи Цецка за опонент. Един Томислав Дончев щеше да отнесе недоразумението Радев като куцо пиле домат.

матея

 

 

 

                         Уж със претенции за анализ а не е отбелязано ,че "по време на убийството" в района е забелязан Станишев. За пореден път.

Пиркс
снимка на Пиркс

И един президент с 2 мандата.

Salvatore

Чудесен анализ на Петьо Цеков! Не споделям симпатията му към корумпираната простакеса Иванчева, героизирането на която е симптом за сериозно обществено заболяване, ама нейсе! А (условно) десните да си запишат тези думи в партийните офиси:

Лошите новини за десните обаче са повече от добрите.

 

При тази голяма мобилизация те постигнаха резултат от 115-120 хиляди гласа, с който могат да влязат в Европарламента, но ще гледат българския парламент през крив макарон. На практика "Демократична България" имат представителство само заради ниската избирателна активност. Освен това изборната география отново показа, че формирования като ДБ са жълтопаветни - 45% от гласовете за коалицията дойдоха от София. Добавете по 4000-5000 гласа от Пловдив, Варна и Бургас, добавете гласове от чужбина и... спрете да добавяте. Има цели региони в страната, в които десните нямат присъствие. Това не е сериозно! Не може да претендираш за национално представителство, без да излезеш от Фейсбук, където мрънкаш срещу недодяланите избиратели, които не са разбрали колко готин пич си. Големият проблем на десните е, че не се научиха да привличат. За тях всичко извън партийната ядка е враг. Така беше, очевидно така ще я карат и в бъдеще. Ще продължат да се самоопределят като "фактор" и "алтернатива"..., докато не бъдат бити от независимите кандидати. 

Manrico
снимка на Manrico

При тази голяма мобилизация те постигнаха резултат от 115-120 хиляди гласа, с който могат да влязат в Европарламента, но ще гледат българския парламент през крив макарон.

Със съвсем малко математика се вижда, че макаронът не е чак толкова крив. Именно малко, не е нужно да се изчислява гаусова кривина на макарона, а само проценти. 120 хиляди са 4% от 3 милиона. На парламентарни избори напоследък гласуват около 3,5 милиона, от които 4% са 140 хиляди. Не е толкова невъзможно от 1,5 милиона допълнителни гласуващи спрямо евроизборите да вземат допълнителни 20 хиляди гласа.

Salvatore

Добре де, и какво като се докопат до малко над 4%? Какво ще направят с десетина души в следващия парламент? Как ще постигнат заявените си сериозни цели, без да влязат в коалиция или с ГЕРБ, или с БСП? Които обявяват за свои безусловни противници! 

Федя

Добре де, и какво като се докопат до малко над 4%? Какво ще направят с десетина души в следващия парламент? Как ще постигнат заявените си сериозни цели, без да влязат в коалиция или с ГЕРБ, или с БСП? Които обявяват за свои безусловни противници! 

 

И аз това щях да попитам.👍

Slava
снимка на Slava

Чудесен анализ на Петьо Цеков! Не споделям симпатията му към корумпираната простакеса Иванчева, героизирането на която е симптом за сериозно обществено заболяване, ама нейсе!

 

👍

Паисий2

Но пък категорично е твърдението - избирателите не искат промяна, тази "стабилност" ги устройва

Не знам, как го извади този извод г-н Цеков! 70 процента от избирателите не гласуваха, но това не означава, че искат ГЕРБ да са на власт. Избирателите не видяха алтернатива в другите партии! Те не знаят за кого да гласуват и затова не гласуват!

Salvatore

Мисля, че трябва да се престане с тия спекулации, манипулации и сополиво вайкане покрай ниската избирателна активност. Гласуваха и гласуват тези, които се интересуват от това кой ще ги представлява в ЕП и НС, от това кой ще е на власт и изобщо от политика. По-точно тези от тях, които не са възпрепятствани или гласуването би изисквало прекалено усилие, например пътуване до постоянния адрес. Казвам го като негласувал по простата причина, че се наложи да замина в командировка в Бургас, а постоянния ми адрес е в София.

 

Най-разпространения случай на негласуване е просто от незаинтересованост. Или по-точно, недостатъчна заинтересованост. Тъпотиите за отвращение от всички, за протест чрез негласуване и пр. са предимно Фейсбук и форумни измишльотини. Негласуващите поради тези причини са екзотично малцинство, като при това доста от тях всъщност ги ползват за оправдание, а не гласуват по други причини - мързи ги, предпочитат да идат за риба, за гъби, сред природата и пр. Тоест, отново недостатъчна заинтересованост.

 

Така че, който гласувал, гласувал. Това е суверенът, останалите не са част от уравнението на демокрацията. Поставили са се доброволно извън играта и не следва да се вземат под внимание.

Ivan Vassilev

👍

Напълно споделям, смешен е този плач, не били гласували.

Ами да са гласували!

Щом баща ми (88) можа да се замъкне с бастуна и да гласува, значи няма оправдание за тези, които не са гласували, а постоянно мърморят

Sine_metu

Пон., 27/05/2019 - 22:55 (нов)

Manrico

Със съвсем малко математика се вижда

 

Със съвсем малко математика се вижда, че партиите, всички партии, които преди две години обсебиха парламента с по- малко от 45% подкрепа, днес не набират и половината от половинката.

Трима от четирима пълнолетни българи не ги щем ни варени, ни печени.

Това показва математиката. Останалото ви го нашепва Сатаната

Salvatore

За да не се повтарям, прочети по-горе за сополивото вайкане относно ниската избирателна активност и мрънкането, че тя водела до непредставителност и нелигитимност на демократичните институции. А ако смяташ пак да ни пробутваш "уникалната" си избирателна система, спести си труда. Освен, че е шантава и смахната, тя е абсолютно неприложима и очевидно е плод на състояние, разглеждано от психопатологията - свръхценни натрапчиви идеи.

Sine_metu

Вт., 28/05/2019 - 00:28 (нов)

Salvatore

За да не се повтарям, прочети по-горе за сополивото вайкане относно ниската избирателна активност и мрънкането, че тя водела до непредставителност и нелигитимност на демократичните институции. А ако смяташ пак да ни пробутваш "уникалната" си избирателна система, спести си труда. Освен, че е шантава и смахната, тя е абсолютно неприложима и очевидно е плод на състояние, разглеждано от психопатологията - свръхценни натрапчиви идеи.

 

Ар ю токинг ту ми?

Ах, да се не бил повтарял. Повтаряй си се колко щеш. Само не чакай отношение по некоя от простотиите в първото ти изречение. Прощавай, но са словоблудство и заедно, и поотделно.

 

По второто и третото обаче си много мой.

Ако в неделя си гласувал, си го направил в почти пълно съответствие с моята система - "уникална, шантава, смахната, абсолютно неприложима и очевидно плод на състояние, разглеждано от психопатологията - свръхценни натрапчиви идеи“.

 

Ще го напиша много бавно.

„Единна национална листа, без райони...“

Такава ли бе онази, по която дращеше в неделя? Безусловно.

„...персонифицирана,“

Ще ти го напиша още по- бавно. Видя ли имената в листата? Те тва значи.

И те това е системата ми.

 

Останалото са „подробности“. Изцяло с грижа за тебе.

Защо да се мориш, като дращиш на две места? Нали гласуваш за човек? Значи може да го отбележиш с един 4- цифрен номер.

Защо да се „преотстъпват“ гласовете? Ти, лично ти, би ли преотстъпил на филанкишията глас за себе си? Аз не. Получил съм нещо, играя с него. Откъде накъде ще ми го присвоява некоя мазна партийна бонза?

 

Те това е системата ми. Проста, човечна, проверена в практиката

 

 

 

Sine_metu

А, да.

Ама тая от неделя била за европарламент? Цъ, цъ, замалко да забравя, че за бантустанското събрание трябва друга. Специално пригодена за маймуни

Sine_metu

Вт., 28/05/2019 - 00:28 (нов)

Salvatore

 

Не искам да се караме. Съгласи се на провеждане на избори за НС както за ЕП, но без преотстъпване на гласове, и отново ставаме приятели.

ЗИП
снимка на ЗИП

Никой не е очаквал "националистическо цунами" в Европа. Очакваше се покачване на бройката депутати и то се случи.

 

Но в големите държави, като Великобритания, Франция и Италия ако не "цунами" то определено имаше поне " националистическа буря".

 

Льо Пен, Салвини и Фараж направиха силен земетръс и ако "статуквото" не обърне внимание и не си вземе бележи ще бере много ядове. Апропо Италия вече е под пълната власт на "националистите" а това означава, че Италия може да блокира почти всяко решение на ЕС, както направи по въпроса с Венецуела...

SSlavov

 без да излезеш от Фейсбук, където мрънкаш срещу недодяланите избиратели, които не са разбрали колко готин пич си.

 

Кънев няма да надскочи нивото на ментора си - да очакваме книгоизлияние с описание на пропилени възможности след 2/30 години

Тафров спомЕна , че са незаобиколим фактор ,център на .... и т.д.

sega_reader

Как се е окопал терб след като 70% не са гласували ?

Как се е закопала бсп след като тя от 1989 си е закопана ?

Какви демократи, какви пет лева, всичките са на хранилка към американското посолство ?

Повсеместни и всекидневни лъжи, а налода клепти и лапа мухите.

 

sega_reader

Снимката, снимката.

През ВСВ е имало едни много хубави огнехвъргачки, пръскаш и патканите цвърчат по ъглите.

Няма спасение от тая герберастка пасмина.

protor

Ний, жълтопаветните симпатизанти, не щем в партията си мангали, шушляци и цървули. Ако ламборгинито се продава като голф, то ще е голф, а не ламборгини.

Santana

На тези избори победител беше безразличието и пасивността на избирателите. Тепърва партиите ще усещат последствията от това. Тези резултати не са индикация за нищо - нито за победителите, нито за победените. Лично аз с огромно любопитство ще чакам резултатите на "победителите" ГЕРБ на предстоящите местни избори за кметове на София, Пловдив и Варна.

ЗИП
снимка на ЗИП

София не виждам дори 1 % шанс за кмет различен от ГЕРБ.

 

На избори левицата в София има една единствена победа - ако се не лъжа през 1932г !

 

Дори Манолова да изкарат, най-много на втори тур да се опъне на Фандъкова или там който посочат герберите и толкоз...

 

За другите градове не се наемам с прогнози....

Manrico
снимка на Manrico

Трима от четирима пълнолетни българи не ги щем ни варени, ни печени.

Това показва математиката. Останалото ви го нашепва Сатаната

Така е, но тук се намесват и други науки освен математиката - социология ли е, психология ли е, психиатрия ли... На трима от четирима пълнолетни българи им е безразлично кой управлява България и ЕС и не гласуват. Що и под каква форма им е безразлично, да обясняват другите науки. И що хем им е безразлично, хем мрънкят, пак тези науки.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×