Quantcast
Флиртът на Борисов с ресторантьорите е пълна мистерия | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Флиртът на Борисов с ресторантьорите е пълна мистерия

В свалянето на ДДС за заведенията няма икономическа логика

Въвеждане на диференцирани ставки на ДДС в България не е нова идея и не веднъж сме изразявали резерви относно постигане на поставените цели, а именно – намаляване на крайните цени, по-високо потребление и ръст в печалбите на компаниите.

Сега се обсъжда намаляване на ДДС до 9% за заведения за хранене и развлечения, като нито е ясно каква цел се преследва, нито дали има по-добър инструмент за постигането ѝ.

Ако мярката цели да насърчи потреблението, то е малко вероятно да постигне желания ефект по ред причини.

Първо, в резултат на продължаване на някои противоепидемични мерки за спазване на дистанция капацитетът на заведенията ще бъде намален.

Второ, ограниченията за международен транспорт най-вероятно ще се запазят под някаква форма, което се отнася както за българи, пътуващи в чужбина, така и за чуждестранни туристи, идващи в България.

С други думи, колкото и да се намали ставката на ДДС, това няма да компенсира загубата от чуждестранни туристи.

От друга страна, дори и ДДС да остане непроменен, всеки, които е планирал почивка в чужбина, най-вероятно сега ще предпочете да отиде в български курорт.

Следващият, и може би най-сериозен фактор за намаляване на търсенето, няма нищо общо със самите ограничения, а е резултат от промяна в потребителското поведение – страх от зараза и избягване на места с много хора. Това не зависи от цената на услугата, а от доверието на потребителите, че тя е безопасна.

Ако мярката цели да осигури финансова подкрепа на бизнесите, това няма как да стане, защото ДДС е потребителски данък и не оказва влияние върху финансовото състояние на компаниите, освен по линия на разходите за администрирането му. Редица изследвания и историческият опит обаче показват, че намаляването на ДДС не се прехвърля изцяло върху крайните цени, а се разпределя между потребителите, търговците и доставчиците, което оборва почти изцяло идеята, че подобна мярка може да стимулира потреблението.

За разлика от предната криза, този път бяха въведени редица механизми за запазване на заетост и осигуряване на подкрепа на домакинствата, така че загубата на покупателна способност да е минимална. В тази ситуация не са необходими мерки за стимулиране на търсенето, тъй като намалението му се дължи повече на съзнателен избор от страна на потребителите, а не на липса на средства. Ако пък се търси механизъм за подкрепа на компаниите в сектора, те имат достъп до всички одобрени до момента механизми – мярката 60/40, кредитите за оборотни средства от ББР и Фонда на фондовете и т.н.

Абсолютна мистерия е защо този сектор продължава да се третира като нещо по-специално от всички останали сектори в икономиката.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Здравният министър: Не се обсъжда отваряне на заведенията

18.01.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

6527 41
Полицията откри 60 души на луксозна вечеря в столичен хотел

17.01.2021

Обновена

8142 39
Десетки са глобени за нелегални партита в два ресторанта в Пловдив

16.01.2021

Обновена

3786 65

Коментари

Wolf ACE

Мистерия ли?

Я се информирайте колко от правилните Господа и Другари имат хотели и ще ви се изЯсни мистерията...

Epikur

 

  Не е съвсем мистерия, защото реално  погледнато, туризма и ресторантьорството изгубиха най-много от коронавируса. Поне така ни зомбираха и проглушаваха ушите от сутрин до вечер, затова може би мислим дефектно и не оценяваме в цялост загубите в другите сфери на икономиката. Лично аз като се опитвам да си представя друга повече или поне толкова пострадала област, не успявам. Вероятно и аз съм зомбиран от медийното облъчване. Отделен въпрос е както пише автора, че тези по-малки разходи, едва ли ще направят продукта по-евтин и привлекателен. А трети, но не на трето място въпрос е, че тези господа политици, надали толкова се тревожат за цялостната ни туристическа сфера. Доста вероятно е първият коментирал тук да е съвсем прав.

Under_My_Thumb

Флиртът на Борисов с ресторантьорите е пълна мистерия, но мистерията се нарича Цеца Секса, откраднала от народа хотелите в Пампорово:

 

В богатите европейски държави свалят ДДС за лекарства, хляб, храни и култура, в най-бедната държава в ЕС ниското ДДС е само за патрициите.

Вместо да падне ДДС за храните от първа необходимост, каквото бе първото решение на кабинета, Борисов намали данъка само на близките до сърцето му хотелиери.

Затова премиерът и министрите трябва да декларират, че не са в конфликт на интереси и никой от тях не е собственик на хотели.

Най-вече Борисов да се закълне, че няма собственост в хотелите на Бориславова в Пампорово – апропо, най-богатата българка за всички времена.

Е, сега ще стане още по-богата!

На народ не случихме, но чорбаджиите ни са от сой

А плебсът мълчи и търпи, тулупите още спят, но тв мисирките вече крякат.

 

Велизар Енчев

 

Epikur

 

 

  Не знам дали е истина това, което цитираш от Велизар Енчев.  Това, което лично чух от хората в Пампорово, беше много отдавна, Бойко Борисов беше още кмет на София. Бях в този курорт и хората които живеят и работят там,спокойно, като нещо съвсем нормално, ми показаха един хотел и казаха -този е на Бойко Борисов. Беше в близост до хотела на олимпийската ни шампионка Дафовска.  А дали днес има и други, на други места-не знам.

sanivelev
снимка на sanivelev

Много си е ясна целта даже. 

Обслужва лобисти приятели. 

Баровците!

Begemot
снимка на Begemot

"" Абсолютна мистерия е защо този сектор продължава да се третира като нещо по-специално от всички останали сектори в икономиката."" Е , айде сега,  нито е мистерия, нито е "абсолютна" .  Кой има хотели, заведения, развлекателна индустрия? Някаква тайна ли е кой в България има хотели и заведения по морските и зимни курорти, не говорим за баба Пена, която дава две стаи под наем. В главата Борисова това е начин да помогне на братвата, на българските мутрафони.

Хулиган

Мистерия е само за някои по-млади, които не помнят, как кръчмарят на Костов впоследствие се събуди като банкер.

И разбира се за онези, които още не са схванали, че в тукашната територия отдавна няма държава, а бантустан...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/01/kmeta-otvori-oqite-na-hans/

Billy-Joe Winchester

Колеги, ключовата дума в намалението е "догодина". Догодина до амина. 😁

geo_19

И сега ще почнат един врътки с ДДС-то. Изведнъж ще се окаже, че ресторантският бизне (на книга) тръгне изненадващо добре. Че как няма да тръгне? Щом купува продукти с 20 % ДДС, но ще ги "изписва" с 9 %, то ще настане един сладък процес на възстановяване на ДДС от държавата. И обемите на консумираните храни и напитки ще достигнат нива в пъти по-големи отпреди  коронокризата. Не че те ще са реално консумирани в ресторантите... Това ще са обеми счетоводно минали уж през ресторантите с 9%, но реализирани вторично в търговската мрежа, но вече с 20 %

Елемент Э
снимка на Елемент Э
И каква е мистерията??? Всички големи и печеливши кръчми са на мутри , все бивши авери на Баце. Особено по морето

Влез или се регистрирай за да коментираш