Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ердоган иска да спечели Истанбул на всяка цена

Гласовете на кюрдите може да се окажат решаващи за изборите, след като те помогнаха да наклонят везните в полза на Имамоглу

ЕПА/БГНЕС
Хиляди протестираха в Истанбул срещу решението за нови избори за кмет на града.

Опозицията в Турция се обединява в Истанбул срещу опита на президента Реджеп Ердоган да задържи властта си в мегаполиса на повторните избори на 23 юни. Кандидатът на опозиционната Демократична лява партия Муаммер Айдън обяви, че се оттегля от участие във вота. До прегласуването на кметските избори се стигна, след като Централната избирателна комисия се поддаде на натиска на Ердоган и на 6 май анулира победата на Екрем Имамоглу на кметските избори срещу правителствения кандидат Бинали Йълдъръм. Преди това Имамоглу спечели местните избори от 31 март като кандидат на опозиционната Народнорепубликанска партия с преднина от 15 000 гласа. Този избор беше определен от Ердоган като "измама", а гласуването в Истанбул е било "опорочено и корумпирано" и затова са нужни нови избори. Партията на Ердоган загуби и други два големи града - столицата Анкара и Измир. В национален мащаб обаче Партията на справедливостта и развитието (ПСР) спечели победа.

Ако има нещо, което Ердоган изобщо не може да понася, това са загубите. Още повече, когато става дума за Истанбул. Веднага след края на изборния ден на 31 март си пролича, че в Истанбул още не е казана последната дума. Независимо че победителят Екрем Имамоглу вече бе получил удостоверението си за кмет на 15-милионната метрополия, управляващата ПСР и президентът Ердоган направиха всичко възможно, за да оспорят избора в Истанбул. Първо поискаха да бъдат отново преброени бюлетините в някои изборни секции, където резултатите между победителя и следващия кандидат бяха минимални. После се заговори, че имало несъответствия в избирателните бюлетини, а сега се твърди, че наблюдателите в избирателните секции на някои места не са били държавни служители. Твърде странно е обаче, че повечето наблюдатели в избирателните секции са били членове на управляващата ПСР.

Въпреки че на предишните избори имаше не само несъответствия, а и улики за по-сериозни прегрешения, Върховният изборен съвет (ВИС) тогава отхвърли всички оплаквания на опозицията. Този път той действа съвсем различно. Решаващо е обаче друго:

 

решението на ВИС е финалният удар срещу демокрацията

 

в Турция, коментира "Дойче веле". Върховният изборен съвет явно не устоя на натиска, на който бе подложен от страна на Ердоган. А решението на ВИС е окончателно и не подлежи на обжалване. Неслучайно бе избрана и датата да се оповести решението за повтаряне на изборите в Истанбул. Това е тактически умен ход. В първия ден от Рамазана бе малко вероятно да се стигне до масови протестни демонстрации, макар че и такива да бяха организирани. А фактът, че решението на ВИС се публикува след приключването на борсовия ден, показва на какво са се надявали управляващите: финансовите пазари да не успеят да реагират на тази новина. Стана обаче тъкмо обратното. Икономическите експерти прогнозираха, че турската лира ще загуби много от стойността си спрямо еврото и долара, ако изборите в Истанбул бъдат повторени.

Преди шест седмици вотът на кюрдските гласоподаватели се оказа решаващ. Макар и само с няколко хиляди гласа преднина, той осигури победата на кандидата от Народнорепубликанската партия (НРП) Екрем Имамоглу в Истанбул. За крехката победа на Имамоглу допринесе и прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Ръководството на партията умишлено оттегли кандидатите си в някои градове и вместо това призова да се гласува за кандидата от НРП, за да се предотврати победата на Реджеп Ердоган. Този план проработи в Истанбул, Анкара, Адана и Анталия, където кандидатите на НРП спечелиха с малка преднина пред консервативната ПСР. Политическите опоненти на Ердоган сега са обезпокоени, че кюрдските избиратели този път могат да проявят по-малко солидарност с опозицията. Причината е, че той прави усилени опити да се хареса на кюрдските гласоподаватели.

За първи път от 2011 г. насам на лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан бе разрешен контакт с външния свят. Разрешението на турското правителство дойде неочаквано. Двама от защитниците на Йоджалан, които са го посетили в затвора, предадоха и посланието му, отправено към кюрдите: да не залагат повече на насилие, а да търсят политически решения. От 20 години Йоджалан е държан под строг режим на почти пълна изолация в затвора на остров Имралъ. Особено

 

в турските социални мрежи усилено се спекулира,

 

че е възможно Ердоган да подеме нов мирен процес с кюрдите, за да си осигури благоразположението на кюрдските избиратели в навечерието на избора в Истанбул. Подобна стратегия вече е била прилагана. Между 2012 и 2015 г. правителството на Ердоган полагаше усилия за мирно решаване на кюрдския конфликт, но те бяха прекратени след парламентарните избори през юни 2015 г.

Според наблюдатели това е станало, защото по-меката позиция на управляващите спрямо ПКК накарала редица отявлени националисти да се отдръпнат от ПСР. След провала на преговорите отново се стигна до засилване на терористичните атаки от страна на ПКК, както и до кръвопролития в Югоизточна Турция. Сега обаче няма конкретни белези за това, че турското правителство е готово да води нови преговори с кюрдите.Президентът Ердоган дори категорично заяви: „Не, за мирен процес изобщо не може да става дума“. Не е ясно също и това дали евентуалното ухажване на кюрдските избиратели ще се отрази на изборния резултат в Истанбул. Ръководството на прокюрдската Демократичната партия на народите (ДПН) сигнализира, че ще продължи да подкрепя опозиционния кандидат Екрем Имамоглу.

На местните избори ДПН успя да отвоюва от ПСР близо 50 общини. Въпреки това

 

кюрдите не вярват, че от техния глас ще зависи нещо

 

Президентът Ердоган заяви още по време на предизборната кампания, че отново ще назначи административни управители на общините, ако кюрдските кандидати на ДПН постигнат големи успехи. Това неуважение на народната воля в Югоизточна Турция разгневи много кюрди и ги тласка да подкрепят отново кандидата на опозицията. Президентът Ердоган няма да успее да ги умилостиви само с един символичен жест спрямо Йоджалан.

В момента тече голяма мобилизация на гласоподавателите на опозицията срещу Ердоган. Либералният топ съдия Хасим Килич директно обвини ВИС, че е "злоупотребил с властта си и е нарушил фундаменталните права на гражданите да гласуват". Десетки от водещите дейци на изкуството в Турция застанаха зад опозиционния кандидат за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, който напомня на много турци на бившия президент Тургут Йозал заради кроткия си нрав. "Казват, че артистите не бива да приказват. Напротив - те ще се изкажат", заяви Имамоглу след обявеното решение на централната избирателна комисия. "Сега е времето да се говори", допълни той и завърши речта си с думите: "Не се бойте, всичко ще бъде наред". Още на следващия ден хаштагът с тази фраза #HerSeyCokGuzelOlacak бе публикуван в "Туитър" повече от милион пъти. "Не можах да спя снощи. Но светлината на зората сутринта бе по-ярка от всякога. Знам, че #ВсичкоЩеБъдеНаред", написа певецът Таркан. Актьорът, комик и сценарист Джем Йълмаз публикува кадър от свой филм със същото име. Вокалът на ска-пънк бандата Athena, която представляваше Турция на "Евровизия" през 2004 г., Гьокган Йозогюз написа: "Искаме само права, закони, справедливост и #ВсичкоЩеБъдеНаред."

Ердоган не жали сили и вече организира срещи със своите последователи в поне 50 района на Истанбул. Датата за вота също не е избрана случайно - 23 юни, тъй като явно управляващите разчитат, че много жители на града ще отидат на планираните си летни почивки. Изчисления на ПСР показват, че поне 500 000 техни гласоподаватели въобще не са отишли до урните на 31 март. Сега президентът е дал нареждане всеки от тях да бъде издирен и да бъде принуден да гласува, пишат местни медии. Партията на Ердоган има много добра развита инфраструктура и няма да е изненада, след като напрегнат всичките си сили и незаконни средства, да успеят да си върнат Истанбул.

Още по темата