Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов е на крачка от хеттрик – пак да не довърши мандата си

Много му е гадно, че го удрят с битовизми. Разбираме го – и ние бихме искали да излезе нещо по-съществено

Фейсбук

Каква ирония на съдбата – най-баналната врътка при покупката на апартаменти изяде главите на видни представители на ГЕРБ и заплашва кариерата на още по-видни.

Не търговията с влияние и корупцията, не нагласените обществени поръчки, не покровителстването  на организираната престъпност, не раздаването на порции зад кулисите, не източването на обществените ресурси, заради което партийците отдавна трябваше да са посетили арестите и затворите. Но какво пък – и Ал Капоне е влязъл в затвора не заради корупция и мафиотски убийства, а за неплатени данъци.

Изтърканият номер с декларирането на данъчната оценка вместо истинската цена, за да се спестят пари от местни данъци и да се плати по-малко ДДС, доведе до непредсказуеми последици. Залогът вече не са просто министри и депутати.

 

Залогът е съдбата на ГЕРБ и особено на неговия лидер

 

Бойко Борисов, както обикновено при криза, се е разкрачил в позата „Всичко ще бъде проверено, обаче всичко е законно“. Само че този път разкрачът му е толкова голям, че равновесието трудно се удържа. След „прекрасните“ проверки на министрите му Ивайло Московски и Владислав Горанов търпението на електората стигна критичния минимум. А тъй като на мушката е пословичният с апартаментите си Цветан Цветанов, там дори собствените избиратели вече губят толеранс.

Най-бесен, разбира се, е Борисов. След като два дни мълча за скандала с апартаментите, на третия дръпна реч от Брюксел, в която направи аналогия с "червената буржоазия, която след 1945 г. живееше в най-хубавите жилища в България". Само че се получи внушението, че

 

сега новата буржоазия превзема хубавите апартаменти

 

Което е факт. Много му е тъжно и гадно, че го удрят с битовизми. Разбираме го – и ние бихме искали да излязат доказателства за нещо по-съществено. Но какво да направим, като гафовете на приближените му нямат край? Алчността им извира от всяко изречение, безпомощността им да се оправдаят е комична. Единият вика, че пазарната цена се определяла от данъчната оценка. Другата имала нотариален акт за изкоп, в който цената „в никакъв случай не е вярна“, и ще има „окончателен нотариален акт“. За съчувствие е и продавачката, която първо призна: „Какво ви притеснява, че сме продали на загуба? Да, имам такива апартаменти“, а след като стана за смях с възхвалата на Цветановия вкус към „енергийната защита“ на Светото писание, даде заден ход.

Коментарът на Борисов всъщност е съвсем на място: „При положение че имаш в по-хубавата част на квартала два луксозни апартамента, за които си ял бой и си ги доказал, минала е проверката, кое наложи да го направим точно сега?!“ Отнася се не само за Цветан Цветанов, а за всички ненаситни за луксозни имоти в ГЕРБ. А те имат тази слабост – кой живее в дома на кръстника си, защото уж го било страх в собствения му, кой само „стокира“ в евтино общинско жилище – страстта на българските политици към палати е пословична. Обаче ето че взеха да им присядат.

Очевидно е, че властта купува на занижени цени и посочените в нотариалните им актове числа не са истинските. Още по-очевидно е, че

 

някои във властта притежават свръхскъпите си имоти чрез подставени лица,

 

защото няма как да оправдаят доходите си, с които са ги придобили: тъстовете нямат толкова, а доскоро скромните собственици са се оправдавали, че едва изхранват децата си с министерска заплата.

ДАНС, антикорупционната комисия, прокуратурата и НАП трябваше да са ги хванали тези трикове отдавна, а не да ги четат във вестника. Само че ДАНС, МАНС и останалите скъпи хрантутници на българските данъкоплатци имат за задача да НЕ разкриват такива неща. Защото са престъпления на хора по високите етажи във властта, а въпросните държавни органи са зависими от властта и подчинени на нея, а не на закона.

Понеже се прави на арабия, Борисов се изпусна да обещае няколко неща, за които трябва да бъде гонен до дупка:

1. „Много внимателно ще проверя сделките с апартаментите – дори само нарушение да има, не престъпление“, закани се той.

Не е нарушение, престъпление е, защото изповядването на сделка на нереално ниска цена означава укриване на местен данък, невярна декларация пред нотариуса и укриване на ДДС.

2. Борисов увери, че при наличието на лобистки закон при строежа на сгради лично ще внесе контразакон, който да го регулира.

Ами наличен е - чл. 153 от ЗУТ така е променен на 21 януари 2017 от депутатите на ГЕРБ, че да може да се осъществи един небостъргач. „Законът, когато е приеман, не важи за бъдеще време“, казва премиерът и сме напълно съгласни. Така че

 

чакаме мигновени мерки срещу незаконния строеж,

 

както и всички замесени да понесат отговорност – поне административна, а най-добре наказателна. Така е по закон.

И тарикатските му лафове вече издишат – смешно е отказалият преди 30 г. да напусне БКП пожарникар да убеждава хората, че партия ГЕРБ била създадена, за да се бори с корупцията на комунистите. Кои комунисти – левите или десните? Че тук само те се редуват във властта. 

Малоумно е парвенюшките небостъргачи, които задушиха София благодарение на податливото й управление, да ни се пробутват като алтернатива на „колиби и панелки“. 

Още по-жалко е всички бушони, гръмнали, за да защитят лидера си, да се представят като „жертви и отрязани глави“.  

По ирония на съдбата Борисов е на крачка от хеттрик – да не довърши мандата си за трети път. И това е логиката на събитията.