facebook
twitter

Наблюдател

Безразличието на суверена крепи тази безобразна власт

Борисов е в позата на въжеиграч, на когото всеки момент ще му резнат предпазното въже
5734
Снимка: Архив
Гражданите не разбраха нито защо Маринов стана главен секретар, нито защо беше предложен за министър.

Докато суверенът в България - народът, летаргично придремва в последните летни дни, разпадът по върховете на държавното управление е пълен. 

Главният охранител на държавата се прояви за пореден път в целия си блясък с безобразния арест на журналисти. Не става дума (само) за премиера, а за главния секретар на МВР Младен Маринов, посочен от Бойко Борисов за бъдещ вътрешен министър. Тази лоша топка дава възможност на тенисиста, който ни управлява, да изкара провалилия се моментално от властта с мощно воле. Но не е толкова просто, защото вече става дума за

 

пълната несъстоятелност на цялото правителство  

 

Защото и този кандидат за държавната трапеза, както е казал класикът, беше "подаден" на Борисов, както всички предишни. От кого - от противниковия лагер, с когото той се кълне от години, че няма нищо общо, но с когото се съобразява всеки ден. В този лагер, там зад завесата, са ДПС, добре облечените бизнесмени от 90-те, които скриха анцузите и бухалките си в килера, руските мафиоти, сръбските главорези, дъртите ченгета от Държавна сигурност. Борисов е в позата на въжеиграч, на когото всеки момент ще му резнат предпазното въже. Ситуацията е патова и илюстрира тежки зависимости. На балансьора вече му плащат кеш, пред очите на всички, с нагли аргументи като този, че Доган например ще ни осигурява студения резерв в енергетиката.

Така и никой не разбра на какво се дължи светкавичната кариера на охранителя Маринов. (Охранител, защото целия си трудов стаж е натрупал като охранителен полицай, а не заради слуховете, че през 90-те бил охранявал Мето Илиянски в качеството си на полицай от поделението за Борба с масовите безредици - нищо че по думите на бивш секретар на МВР тези публикации никога досега не са отречени.)  И дори да не се беше случил безобразният арест на журналиста от "Биволъ" и румънския му колега,

 

Борисов пак ни дължеше обяснение - защо Маринов?

 

Ето няколко примера как се справяше полицията под професионалното ръководство на главния секретар:

Граждани бяха "профилактирани" от ГДБОП заради свои публикации във "Фейсбук", защото засягали премиера. Шесторен убиец водеше за носа преследвачите си от МВР, докато то беше блокирало цял масив в Стара планина. Няколко обирджии на банкомати избягаха пеша през един дол пред очите на стотици полицаи, застанали на пътя им, за да ги заловят. Двама рецидивисти от Софийския затвор духнаха през парадния му вход и си живяха в Ботевград необезпокоявани, защото единият хитро се сетил да си пусне брада и станал неразпознаваем за полицията. Брадатия го уби негов авер, а другият още не е върнат в затвора. И още: Купища пътници влязоха и излязоха от страната непроверени през летище София. За капак - Маринов бил научил от Асоциацията на европейските журналисти, че спецполицаите му тръшкат журналисти из шубраците в Радомирско. Ако се кълне, че е така, какво изобщо търси още в МВР?

Чий любимец е Маринов разбрахме в прав текст миналата седмица - главният прокурор Сотир Цацаров и финансовият министър Владислав Горанов го похвалиха - знакови хвалби, които без съмнение са представителни за "мозъчния тръст", конструирал тази власт. А там, както знаем, не попадат случайни. 

Театърът впрочем става все по-фарсов - Борисов хем махна тримата си министри, защото не можел да се прави, че нищо не се е случило след кървавата катастрофа при Своге, хем не можел да каже, че имат пряка вина за нещастието. Удивителен оксиморон. 

 

На мястото на тези бушони идват следващите - с още по-кратка годност.

 

За кой всъщност кадър разбрахме защо е лансиран за министър? Да не би досегашните да имаха някакви експертни предимства пред останалата гербаджийска маса? Сменените под натиска на общественото мнение Нанков и Московски изведнъж се оказаха "отгледани от деца" от шефа си. Те просто бяха верният му антураж това лято по време на предизборния тур из дълбоката провинция и сантиментите са разбираеми. "Детето" очевидно е Нанков, сложен на 26 г. за областен управител на Ловеч от ГЕРБ незнайно за какви заслуги, а след това изстрелян в министерство. 

Новите кандидати, оказали се осветени, мънкат, че най-важно им е доверието на премиера. Защото чакат да им спуснат какво да кажат и да направят. Защото поредната смяна в отбора на властта пак се случва в сенките. Но дори тъмнината на пазарлъците не може да скрие

 

дългите ръце на мафиотските структури,

 

които избуяха у нас. Самозабравилите се във властта "политици" явно не си дават сметка, че мнозина виждат както крепката дружба с ДПС и неговите Франкенщайни, така и мутрите, които стоят зад тях. Лапането им на публични ресурси е толкова шумно, че заглушава всичко друго.

Впрочем останаха ли гербаджии с чисто минало? ТРЗ-то на партията (Цветан Цветанов) вероятно трескаво отмята досиетата на кандидатите за власт. Не му е лесно... Резервната скамейка на ГЕРБ отдавна е пълна с хора с петна по биографиите: от съмнителни съдружия с хора от силовите групировки през 90-те, през съмнително спечелени обществени поръчки за милиони, фалшиви или подправени дипломи и връзкарски кариери, до потулени скандали, обвинения за престъпления и смачкани дела. Колко ли са платили, за да стигнат до тъчлинията на властта?

Лидерът на партията някога се хвалеше, че резервната й скамейка е дълга. И вече 10 години вади и инсталира във властта съмнителни персони, недоказани с нищо "професионалисти", на чиито чела като въшка изпъква агресивният им кариеризъм. По кого се равняват тези хора е ясно - естествено, че по вожда. Няма никаква надежда, че някога почтени хора ще стигнат до властта. И ще е така до края на света, докато суверенът преглъща това. 

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Научно-техническата революция на ПП ГЕРБ - видими неуспехи

16.02.2019

Петьо Цеков

1537 9
Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Накрая творчеството на Георги Марков влезе в учебниците

16.02.2019

Димитър Бочев

422 4

Коментари

генек

Суверенът не е безразличен. Прояви се на изборите. И си хареса ОПГ ГЕРБ и групировката на патриотарите. Затова малцина недоволстват сега - едни от погубването на държавата, други от липсата на място край копанята.

А, когато на суверена най-после му писне... Усеща се липса на фенери...

Не е за препоръчване...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

wreckage
снимка на wreckage

   ??   ?        ?   ???     ???    ???    ???   ?     ?   ??       ????

?            ?     ?    ?      ?   ?            ?      ?  ?           ?     ?       ?             ?

?               ??      ???     ???    ???    ???   ?? ?       ???     ?

?                  ?       ?      ?   ?            ?            ?           ?     ?       ?       ?  ?  

   ??         ?         ???     ???    ?            ???   ?     ?       ???     ?

????????????????????????????????????

аман бе

За съжаление сте много прав. ?

protor

Докат не си върнем Костов, няма са упрайм.

 

2-of-spades

колега, то не остана нищо за продан - за кво му е на костофф да се връща

ирис

да добавим Корнела и оградката Йончева, тогава с Костов България ще цъфне.

bern

Едно голямо БРАВО на Светлана Георгиева за поредната отлична статия. Палче нагоре и за редакцията, че можем да прочетем толкова истини за властта у нас.  Прекрасно четиво за разни Миранди, Бахури, Слави и т.н., с една дума за всичко онези "на чийто чела като въшка изпъква агресивният" им непукизъм, заслепеност, фалшива самодоволност, кариеризъм, загуба на всичко онова, което спомага на човек да види безнадежността, обречеността, упадъкът на нрави, добродетели, ценности на територията България, крепяща се над бездна и лялееща се в безветрието. 

Manrico
снимка на Manrico

Една част от Суверена наистина е дотолкова безразлична, че не упражнява основното си суверенно право - да  гласува. И по този начин крепи всяка власт, избрана от небезразличната част, независимо дали на някого тя се струва безобразна или образна. И безразличието е суверенно право. Някои казват, че имало хора, дето ги наричали будители, а по-често се самонаричали така и тяхна морална задача било да будят суверена да не е безразличен. Някои дори включвали към будителите и журналистите. Ама суверен не се будел толкова просто с едно "Ай събуди се бе, твойта мама, стига си спал!".

Begemot
снимка на Begemot

Когато махаха соца ( сега му викат комунизъм)  всички се радваха. Искаха пазар, свобода, отворени граници - човешко е. Е, от само себеси се подразбираше, че другите неща като безплатно здравеопазване, образование, някакво разумно социално равенство (социални  лифтове) - това ще се запази. Като приватизираха всичко,  нарязаха на скрап машините, в халетата направиха складове за китайски стоки или за разфасовка на пилета - повечето хора се радваха. От приватизацията някои чутовно забогатяха, на много други така им се искаше - хубаво нещо е това приватизацията, дава шансове. Стига сме работили в тези пушливи заводи, нито са екологични, нито печелят. Като влязохме в ЕС и НАТО, в пакет,  все още бая хора се радваха - ЕС ще ни храни, НАТО ще ни брани. Като ни споходи явлението Бойково,  и тогава немалко се радваха - ето я силната ръка, ще се разправи с бандюгите, нищо, че и той малко така... Ред, мир, просперитет и то  при такава свобода, при такива съюзници, със такива харизматични вождове. Някои още  продължават се радват, не са и толкова малко - към 1 мильон ще да са.

Дано има още радост, щото друго няма. Българите нямат виждане за общото си бъдеще, то не ги и интересува - като общо. Нямат , в масовия случай, даже остатъчен морал, някакви правила, някаква идея за справедливост, защото са смачкани в битката си за оцеляване, а то е поединично. Това е нашия морал, строго индивидуален - който както могъл, така е оцелял. Нямаме, уви, усещане за общност, за някакви общи права, за обща собственост върху тази прекрасна, прекрасна земя. И, съжалявам, че така излиза, май нямаме сили за съпротива. Дано не съм прав.

Neopol

Статията ме развесели с пристрастният си патос. Само, дето й липсват останалите два важни елемента - етос и логос.

ata

Бах тоа отелен вол. ;-)))

vali_cop1

Всичко написано е вярно, ама посочи нам простите алтернатива на тиквеното управление за да се събудим от летаргията.Опозицията кратунена, извънпарламентарните партии нефелни, вяло протестиращите на жълтите павета гледат да заработят надницата, а народът, народът чака да се появи някой като лъжлив Дедо и да му обещае пак небесни краставици за да се вдигне и да отиде до урните, след което отново да потъне в летаргия и всеки да се спасява поединично. 

eric marsai
снимка на eric marsai

смешен плач н-то издание, мехлем за изстрадалата ком-агитка

ИлияНиколов

Виж сега, Манрико, нямам нищо против тебе, ама има една тъъънка разлика между "безразлична" и "обезверена, разочарована и невярваща". Освен това, тези хора имат право и да не гласуват и това е тяхно право - ти би ли гласувал за някой абосолютно тъп задник, който обаче е с големи претенции, безпардонен и агресивен? При положение, че нямат друг, легитимен начин за протест, те просто отказват да участват в театъра, наречен "избори" и именно по този начин протестират.

Смятам, че броят на тези хора, които отказват да гласуват, ще се увеличава.

Така че в момента суверенът е на прага на кръстопът и мисли върху промяна на целия политически модел, защото е ясно, че този отдавна вече не работи - и опозиции и властници са за боклука.

Manrico
снимка на Manrico

Виж сега, Манрико, нямам нищо против тебе, ама има една тъъънка разлика между "безразлична" и "обезверена, разочарована и невярваща". Освен това, тези хора имат право и да не гласуват и това е тяхно право - ти би ли гласувал за някой абосолютно тъп задник, който обаче е с големи претенции, безпардонен и агресивен?

Чакай сега, аз не осъждам безразличието, писал съм, че това си е право. Разочарованието може да е причина за безразличие. А за мен - бих гласувал с отвращение, ако алтернативата е още по-лоша или дори страшна.

ИлияНиколов

"Чакай сега, аз не осъждам безразличието, писал съм, че това си е право."

 

Добре, вярно е че си писал. ОК. 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Не закачайте Миранда.

hevito666

 

Шеметната простотия и мизерия от преди 1945 ..... се завърнаха с пълна сила през 1990 ...!!!

...за кой Суверен става въпрос , за този ли ????  

......... На 25 януари 1939 г. в Народното събрание на царство България, министърът на земеделието Иван Багрянов заявява:

„Имах случай да го кажа и друг път: ние сме земеделска страна БЕЗ ЗЕМЕДЕЛИЕ…Ние нямаме излишъци от зърнени храни. Ние изнасяме не излишъци, а само туй, което крадем от устата на нашия народ и неговия нещастен добитък. (Общи ръкопляскания). Ръкопляскат му същите депутати, които по-късно бяха осъдени от Народния съд и които съставляваха така наречения елит на царска България. Очевидно и те напълно споделяха тъжната констатация на царския министър Багрянов.

А ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г., жизненото равнище на народа в България през 1939 г, един от тези депутати, подкрепящи режима, Серафим Георгиев:

„Това показва, че картината на българската мизерия е страшна….Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни…,че 
19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви.

Нямат кладенци 57 % от домакинствата; 
нямат клозети 17,4 % от тях. 
Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. 
Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. 
Нямат печка 28 % от домакинствата. 
Нямат юрган 36 % от тях. 
Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля.

Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф.

Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелоста на българския живот”.

Памфуций
снимка на Памфуций

Най-коментираните новини в "горещи теми" в тоя форум:

https://i.imgur.com/NbC39t5.jpg

LEFT

Begemot?

Здравка
снимка на Здравка

''Безразличието на суверена...''

Какво друго освен наличие на тотално безразличие извън твърдото партийно ядро когато липсва каквато и да е що годе читава алтернатива. При евентуално спечелване на изборите от БСП само ще сменим едни имена с други. А зад ''левицата'' са  огладнелите и от години в опозиция знайни и незнайни спонсори, точещи лиги за апетитни държавни поръчки. Със сигурност ще гласувам, най-вероятно за някоя ''екзотична'' малка ''дясна'' формация. 

kosatka

Патриотите поискаха и извоюваха /донякъде/ задължителен вот.  

Голяма част ревнаха, че не било демократично.

Демократично било да ходиш за гъби, щото нямало кого да избереш.

От над 100 партии и хиляди кандидати.

Гъбарят не е навит и лично да влезе в политиката, защото "е мръсно нещо".

При тази взискателност на българския избирател се чудя как и жена/мъж си намира.

Но за това последното демографската криза е показателна.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш