facebook
twitter

Наблюдател

Бай Ганьо цака шпицен кандидати

Реакцията на премиера Борисов по разследването на убитата русенска журналистка за пореден път показа, че той живее в свой, измислен свят, в който хората с морал са вредни и излишни
19380
Илияна Кирилова
Който критикува управлението на Борисов, удря по родината - и това ако не е нахалството на годината.

Бойко Борисов излезе от равновесие, но за кратко. След като за 4 дни върху главата му се стовари цялото вътрешно и международно възмущение от убийството на русенската тв водеща, той успя да се надигне, зае атакуваща позиция и се озъби на критиците си, изкарвайки се онеправдана жертва на ситуацията. Разбрахме, че най-много го е засегнал приятелският огън от Европейската народна партия (ЕНП), а най-големият му враг са, естествено, българските журналисти. И той започна да им раздава словесни мавашита. 

 

Обратът на случката беше предизвестен

 

като в древногръцка трагедия - заловеният за убийството е ром, не може да се говори за поръчково престъпление, а покойната жена не се е занимавала с разследваща журналистика, въпреки че в първото си и последно предаване на тази тема казва няколко смели изречения. Някои наши колеги откровено преиграха и раздуха версията, че жестокото престъпление е заради разследване за източване на еврофондове. Западният свят логично свърза случая с мафиотските посегателства над разследващи репортери в Малта и Словакия. Фактът обаче е, че в крайна сметка купищата политици от ЕК и ООН не направиха нищо повече от това просто да призоват убийството бързо да бъде разкрито и дори предложиха помощ.

Всичко това бе възприето от Борисов твърде лично. Тирадата му, че държавата ни с нищо не е заслужила подобно отношение, е най-малкото цинична. Особено като се вземе предвид как се разследват престъпления през последните десетилетия.

 

Щяха ли българските власти да се размърдат,

 

ако не беше силният натиск, особено по международна линия? Подобни убийства у нас не са рядкост, но тъй като жертвите не са журналисти, извършителите им не се "радват" на вниманието на всички разследващи органи и мнозина се разхождат съвсем свободно. Щеше ли сигналът за източване на европари от фирми, любимки на властта, да стигне изобщо до ОЛАФ? Щеше ли прокуратурата да иска запори върху съмнителни преводи на същите тези фирми, ако в предаването на убитата Виктория Маринова не беше споменато това разследване? Нима управляващите са направили нещо по останалите случаи на пребити и заплашвани журналисти? Та един депутат откровено заяви в парламента, че в България нямало проблем със свободата на словото, защото нито един журналист не е убит!

Доверието в работата на полицията и прокуратурата от години не съществува именно защото

 

те се провалят при всеки по-шумен случай

 

- било като изобщо не разкрият извършителя, било като скалъпят версия, на чиято нелепост дори неизкушеният от детективски романи лаик се изумява. Гражданите отдавна знаят, че ако не окупират полицията и съда, ако не блокират някой път, никой няма да им обърне внимание. В случая управляващите бяха измъкнати от креслата си, извадени от обувките си, за да си свършат работата. Нещо, което би трябвало да е нормалната им дейност в служба на данъкоплатците.

Борисов обаче пренебрегва всички тези неща. На него и през ум не му минава, че в други държави има независима преса и

 

един посланик не може да й нарежда какво и как да публикува

 

За него всяка критика срещу управлението му е удар срещу България. Това отъждествяване в стила на абсолютните монарси само идва да ни покаже за какъв примитивизъм става дума. Най-бесен е, разбира се, на „гадовете“ – журналистите и пишещите в социалните мрежи. В неговата глава всички са под общ знаменател, въпреки че имаше и медии, които запазиха професионалния тон и не се подведоха по истерията, че убийството е поръчково. Това обаче за свикналия да тъпче медиите няма никакво значение. 

Явно за пореден път трябва да се обясни на премиера, че

 

журналистиката съществува, за да следи под лупа управляващите

 

Тя е онзи механизъм, който би трябвало да ги спира да не кривват от закона и да следи злоупотребите по високите етажи, където изкушенията са неустоими. Журналистиката съществува и за да информира гражданите обективно и свободно. Когато няма такава журналистика, корупцията и разрухата превземат държавата, на което сме свидетели. Властта и медиите нямат работа на една маса, защото такива са правилата на играта. И който не желае да ги спазва, може кротко да си стои извън властта. 

Затова не е вярна мантрата на Борисов, че медиите у нас са свободни. Точно неговото управление натори почвата за монопола, който ги превзе, подчини и върза за държавната хранилка. Точно неговото управление постла килима за всякакви слухове и конспиративни теории. Останалата само с няколко зъба българска журналистика в момента дава тежка жертва, защото тя най-много ще пострада от загубата на доверие. 

Най-смешното е, че Борисов сега смята, че е получил най-големия коз в живота си и с него

 

ще цака „големите“ в европейската политика

 

Тези, на които досега се увърташе като манастирски котарак – снимчици, прегръдки, всяка дума, разменена с тях, се съобщаваше победоносно на смаяните избиратели. Сега обаче позицията му е друга и той се надява, че от неговото благоволение зависят "шпицен кандидатите" за шефската позиция на Еврокомисията Манфред Вебер и Франс Тимерманс, на които явно лично ще се кара въпреки чинните им извинения. Този синдром отдавна е описан от Алеко Константинов и се нарича Бай Ганьо. "Всички са маскари!" е неговото мото. 

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Партийната субсидия е по-голяма гавра, отколкото мислехме

24.05.2019

Людмил Илиев

27
Как да си изберем евродепутат (по икономиката)
Завръщане за празника. Колко навреме...

Коментари

Страници

Асол
снимка на Асол

Тези, на които досега се увърташе като манастирски котарак – снимчици, прегръдки, всяка дума, разменена с тях, се съобщаваше победоносно на смаяните избиратели. Сега обаче позицията му е друга и той се надява, че от неговото благоволение зависят "шпицен кандидатите" за шефската позиция на Еврокомисията Манфред Вебер и Франс Тимерманс, на които явно лично ще се кара въпреки чинните им извинения. Този синдром отдавна е описан от Алеко Константинов и се нарича Бай Ганьо. "Всички са маскари!" е неговото мото. 

??

чевибара

 Някои наши колеги откровено преиграха и раздуха версията, че жестокото престъпление е заради разследване за източване на еврофондове.

Слободия на словото.

Предводител на ...

Кво да кажа ... Бе я по-добре да дам думата на класика:

 

Немците може да бъдат унищожени, но нацистите — не. Нацистите не паднаха от Марс и не изнасилиха Германия. Така все още мислят само онези, които напуснаха страната преди 1933. Аз живях там в продължение на няколко години. И чувах рева по радиото, пиянските кръвожадни крясъци на техните сборища. Това вече не бе само една партия, това беше самата Германия.

Моля журналистиката да бъде така добра да поеме своята част от вината. 

аванти дилетанти

Реакцията на две трети от форумниците на Сега показва, че те живеят в същия измислен свят като премиера. Чудя се защо го плюят толкова. Може би защото като във физиката еднаквите полюси се отблъскват.

Хр_Атанасов_2

... Немците може да бъдат унищожени, но нацистите — не. ...

Предводителю,

Нацист - это дело тонкое (от сегашната ни камбанария).

И нека оставим "тъпите" немци на техните класици - те си ги познават и са яли и меда, и жилото им (IMHO).

ЕМР едва ли е споделял и би споделял сегашните им ЛГБТ-ценности. Което едва ли (ще) оправдава сегашното състояние на Германия и немците...

 

Но ... Ние - трябва да се поучим от най-важното им качество (на немците и върхушката им): екипната (СДРУЖЕНАта) им дейност/и. Хубави, лоши, вредни, полезни - те (немците) действат в ЕКИП (СДРУЖЕНИЕ). И резултатите им се получават - колективна вина/успех.... Което по всякаква логика не може да бъде приписано само на един индивид, пък бил той и цял народ... (Емотикон: Саркастичен и тъжен смях)

 

А колкото до журналистиката българска - (Емотикон: Смях в залата)

Предводител на ...

Всъщност важното в случая е друго. Нацистите не паднаха от Марс и не изнасилиха Германия. Заменяш нацистите с Бойко и Германия с журналистиката и получаваш общата идея.

Памфуций
снимка на Памфуций

Някои наши колеги откровено преиграха и раздуха версията, че жестокото престъпление е заради разследване за източване на еврофондове. Западният свят логично свърза случая с мафиотските посегателства над разследващи репортери в Малта и Словения. Фактът обаче е, че в крайна сметка купищата политици от ЕК и ООН не направиха нищо повече от това просто да призоват убийството бързо да бъде разкрито и дори предложиха помощ.

Някои ваши колеги, уважаема г-жо Георгиева, буквално използваха убийството. И така дадоха възможност на Борисов да се възползва. Така всички информации, които излязоха покрай убийството - за злоупотреби с фондове, за състоянитето на българските медии и журналистика и прочее бяха отречени вкупом от него като "фалшиви новини". Тези ваши колеги дадоха този коз в ръцете му. Те позволиха така той имплицитно да се застрахова срещу бъдещи негативни публикации в повече или по-малко авторитетни западни издания. 

На пресконференцията Борисов направи категорично разграничение: "български медии" се държали по-отговорно от чуждестранните.

Най-сетне грухтящите медии в България, правилните медии, получиха шанса да отъждествят Борисов с България (повтаряйки самия Борисов, разбира се), да разобличават - напр. сигнали до ОЛАФ като "предателство". И точно колегите Ви, които - повтарям - използваха убийството, за да повдигнат въпроса за безобразията на властта у нас, им дадоха това оръжие. 

Аз Патагонец
снимка на Аз Патагонец

Имам чувството, че много народ е разочарован, че това убийство не е като убийствата на журналисти в Словакия и Малта. Още по-разочароващо е, че бързо се разкри.

Времето за политически пиар беше много кратко.

Neopol

"хората с морал са вредни и излишни"
Това виц ли е ? Или неосъзнаване на собственото поведение, което няма никакви скруполи и задръжки в името на дребнави цели, стигащи до откровена лешоядщина ?

Дежурния

Ако тази история се раздуха от родните помияри само за някое евро хонорар или от безмерна простотия, няма да стане по-приятна, но добре си знаем, че дълбаем дъното. В "журналистиката" също.

По-притестнителното е, че тази свръхреакция се използва сравнително отскоро при всички по-трагични случаи. Ако е във връзка с нещо дето започва другата седмица, ще има още ескалация, а ако няма естествени поводи с нещастни събития, ще трябва да се създават. И може да не е само чрез медийно помиярство и лешоядство.

Всъщност, Бойко Борисов се държа най-адекватно от всички в тази гадна история. Дано да греша и да не се налага нужда от адекватност в още по-големи мащаби.

Neopol

"Затова не е вярна мантрата на Борисов, че медиите у нас са свободни."
Медиите, които има богати собственици, които ги финансират са свободни, но не и журналистите в тях. Това обаче не ознаава, че останалите са зависими от правителството. Щото не може да е свободен наемен работник. Докато медиите са търговски дружества и произвеждат продукция, то какво да се произвежда ще го определя собственика, спрямо бизнес интересите си.

Свобода на словото има там (в пространства) където няма бизнес, а свободен е този, който не очаква да получи пари за мнението и творчеството си. Докога тази елементарна истина няма да се разбира и ще слушаме и четем пустословия ?

Предводител на ...
Памфуций
снимка на Памфуций

Да, статията на Спас Спасов наистина си струва

Begemot
снимка на Begemot

А защо, позволете да запитам, се разглежда това престъпление през  призмата журналист ли е била убитата млада жена, разследващ журналист ли е била, какво е разследвала и т.н.? Лица (хора не ми се обръща езика да ги нарека) с определен профил , етнически, социален, са основния контингент в подобни престъпления. Какво направи правителството на Борисов за пребитите и ограбени стари хора по селата, за изнасилените там, за множествота случаи на убийства ? Има ли някаква програма за превенция, някакво присъствие на държавата извън жълтите павета? Има ли въобще прилагане закона по отношение на битовата и, даго кажем направо, етническата престъпност , особено към любимя на ГЕРБ електорат, който продава публично 12 годишни деца за булки, или където 13 годишни раждат масово  в държавни болници и никой не се интересува от закона? Ще кажете, къде е връзката...Ами явна е връзката и ясен е извода, че законът се прилага само в условията на натиск и то отвън, когато много се размирише. Затова всички се занимават с бедното момиче, Бог да го прости, дали е била или не разследваща журналистка. Ако изнасилят и убият някоя бабичка от Монтанско, няма и да чуем за това, Европа още по малко. 

Jules

Крайно време е да започнем да наричаме убиеца - убиец,  "бизнесмена" - крадец, "политика"- келепирджия, ББ - незнайно как попаднал на върха шоп от Банкя.........

 И да, циганина - циганин !

n0umenon

???

vali_cop1
"....Точно неговото управление натори почвата за монопола, който ги превзе, подчини и върза за държавната хранилка.".... 

Когато човек е честен и има морал и съвест, никаква хранилка не може да го подчини.За жалост в България журналисти с тези качества се броят на пръстите на едната ми ръка.Горната статия го доказва.

Sine_metu

Ср., 10/10/2018 - 23:33 (нов)

Предводител на ...

Всъщност важното в случая е друго. Нацистите не паднаха от Марс и не изнасилиха Германия. Заменяш нацистите с Бойко и Германия с журналистиката и получаваш общата идея.

 

Важното е, че в случая цитираният от теб класик дрънка чисти глупости.

Изнасилването на Германия е медицински факт. На 31 януари Хитлер идва на власт с малцинство. Понеже немците не са продажни като некои други, му се налага да направи малцинството мнозинство. Пали Райхстага и още на следващия ден въвежда два декрета : "За защита на народа и държавата", с който отменя седем члена от конституцията и още един с дълго име. Памфуций ще ти го каже.

Не щеш ли, на изборите от 5 март отново не получава мнозинство. Тогава забранява компартията с лично, в смисъл на райхсканцлера, постановление, анулира 81- те им мандата в Райхстага, а на 24 март приема Закон за извънредните пълномощия, с който фактически отменя конституцията и се назначава за едноличен законодател.

Те така те с изнасилването. Останалото са подробности

генек

Всички приказки около убийството са СЛЕДСТВИЕ.

Убийството е факт. За някои сиво ежедневие и затова се чудят как така разни хора използват "нормално битово убийство" /определение на висш полицай/ за атаки срещу властта.

За други централна е фигурата на жертвата. И, свързана със средата /битова, медийна, социална, политическа/, тя става притегателна. Дори се митологизира - несбъднатото й желание да е разследваща журналистка. А кой е в мишената на ИСТИНСКИТЕ лазследвания /не разни псевдо разследвания/? Властта и богатите. Извод - разследваните се пазят от разследващите. И започва шумът - може би неверен и измислен, но базиращ се на огромното недоверие към управляващи и богаташи. Но психовогически обоснован...

Ето защо на властимащите беше нужпо разкриване и психопат като убиец. Дали са улучили, дали са нагласили - също остава съмнение.

И няма скоро да изчезне...

Причината за това не е убийството. Причината е във фигурите, ролята, действията и бездействията, в самата политическо-социална среда, във вековния опит на народа. Причината е народопсихологическа - изразител е Андрешко. Неверие във властта, неверие в държавата, неверие в правосъдие, закони, правила. И единствен изход - пречи на тези, които те лъжат, грабят, унижават, презират, убиват...

Другото го виждаме - примирение пред насилието, демагогията, наглостта...

И продажността - троленето, например...

------------

  https://genekinfoblog.wordpress.com/

Adolff

Западняците връчиха на Борисов черния знак,но той не може да го проумее това.Убитата журналистка няма никакво значение.

Памфуций
снимка на Памфуций

Важното е, че в случая цитираният от теб класик дрънка чисти глупости.

Изнасилването на Германия е медицински факт. На 31 януари Хитлер идва на власт с малцинство. Понеже немците не са продажни като некои други, му се налага да направи малцинството мнозинство. Пали Райхстага и още на следващия ден въвежда два декрета : "За защита на народа и държавата", с който отменя седем члена от конституцията и още един с дълго име. Памфуций ще ти го каже.

Не щеш ли, на изборите от 5 март отново не получава мнозинство. Тогава забранява компартията с лично, в смисъл на райхсканцлера, постановление, анулира 81- те им мандата в Райхстага, а на 24 март приема Закон за извънредните пълномощия, с който фактически отменя конституцията и се назначава за едноличен законодател.

Те така те с изнасилването. Останалото са подробности.

Да, това са неоспорими факти, както например , че през ноември 1932 г., НСДАП получава около 2 мил. гласа по-малко отколкото през юли 1932. Но сущо така са неоспорими факти, че отначало НСДАП управлява с парламентарната подкрепа на консервативно-националистката партия, DNVP (Германската национална народна партия) и, а през март 1933 Zentrum (католическата дясна партия) подкрепя т.нар. Ermächtigungsgesetz, който де факто ликвидира многопартийната система в Германия. Т.е. Хитлер не ликвидира демократичната система еднолично, като някой дошъл с преврат диктатор, а по парламентарен път, че и с подкрепата на ненациски партии.

Но Команчът има пълното основание да цитира класика. Защото в периода на еднопартийно управление 1933-1938 популярността на нацисткото управление бележе огромен възход, дотолкова, че масата, гласувала против Хитлер през 1932 и 1933 г., през 1939 вече безрезервно го подкрепя. Безспорно през април 1939 вече Хитлер и национал-социализмът нямат алтернатива в Германия. Дори след края на войната, в условията на разрухата, почти всеки втори германец е дълбоко убеден, че национал-социализмът е правилнаТА политика, но която е била съпроводена с грешки.

Впрочем доста добра поредица имаше по въпроса в "Шпигел" преди време:

http://www.spiegel.de/international/germany/the-fu... 

 

protor

Западният свят логично свърза случая с мафиотските посегателства над разследващи репортери в Малта и Словения. 

Фактът, че някаква неграмотна патка, която не различава Словакия и Словения, има наглостта да се изтъпани в национален всекидневник и да ръси акъл, говори най-красноречиво за професията ви. Донякъде и за вестника ви. Ше ма прощавате. 

Sine_metu

Четв., 11/10/2018 - 11:50 (нов)

Памфуций

 

Благодаря за мнението, но как си знаех, че ще реагираш на "подробности"

Всъщност те са най- секси. Изнасилването приключва есента на '36 със създаването на Вафен СС. Към тоя момент вече всичко е решено и няма ни един германец извън строя.

Съгласен съм, че германците многократно изразяват най- дълбока преданост. Кулминацията може би е референдумът от 19 август '34. Но какво да правят, като от една страна имат вече създадено положение - Хинденбург е мъртъв, конституцията тоже, Хитлер се е самообявил за едноличен вожд; по същество пойнтът на референдума е заклеването на Вермахта лично пред него, а от друга е цялата мощ на държавата : администрация, пропаганда, репресивни органи

 

 

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Дори след края на войната, в условията на разрухата, почти всеки втори германец е дълбоко убеден, че национал-социализмът е правилнаТА политика, но която е била съпроводена с грешки.

 

 

Мхм, това сме го чували много пъти във форума - как комунизмът нямал алтернатива и не се бил провалил, а само някои грешки били допуснати.

И то не за друго, ами щото в Партията били проникнали "буржоазни типове".?

Памфуций
снимка на Памфуций

Благодаря за мнението, но как си знаех, че ще реагираш на "подробности"

 

Естествено, че ще реагирам, защото за мен не са подробности. Мнозина от нас губят себе си в безкраен ред от "малки" компромиси , продиктувани от опортюнизъм и егоизъм и неусетно се превръщат, ако не в чудовища, то в съучастници на чудовища. Психологически компенсираме това с намиране на оправдания, в които вярваме, за да не се плюем, когато се погледнем в огледалото.

 

Ако щеш го наречи "стокхолмски синдром", ако щеш по друг начин, но прочети внимателно поместения в https://www.segabg.com/comment/102991#comment-102991 цитат и помисли още над него.

 

Sine_metu

Чудесно казано, драги. Съгласен съм.

В случая просто ползвах малка хитрост да измъкна мнения от тебе, за които благодаря

Предводител на ...

Още по-чудесно. И ся сепак Ремарк глупости ли дрънка?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Тази статия връща Боко в първи клас.

 

Туй хубаво, ама той отдавна вече е професионален премиер, освен дето футболист.

Да се върне и научи всичко пропуснато е доста смела мечта. Наша при това, не Негова.

 

И докато се занимаваме с психологията на отделно взет български глезан, пък бил той и най-овластеният, около нас и с нас се случват напълно излишни проблемации.

 

Изгълтахме жабетата от всички локви, направиха развъдници за такивата, гълтаме и от тях.

И оти това?

От липса на наука, туй ясно.

За наука трябва акъл. Имаме го в излишък, както е широко известно. Но си го пазим да се не хаби. А не приемаме да ни нанаждат безплатен акъл, защото сме недоверчиви и опъки проклетии. И щото тъй.

 

Има ли надежда, се пита в задачата.

Колкото може Боко да се справи със своите характерови особености и лоши навици,

толкова и ние с нашите.

Надежда в този смисъл няма никаква.

 

Надеждата е в тъканта на Вселената. Тя вади от недрата на своята тъмна материя, от виртуално омнипотентния си вакуум чудесии. Когато някъде се получи забатачен батак като този нашия, Вселената се радва. Тук тя може да покаже какво може.

Витоша е била едно време вулкан, който се надигал, надигал, и аха да избухне, ама нещо го спряло. В този смисъл тази недопритурила се планина е символ на българщината -- нещо ври и кипи вътре, ама във всички отвори има завряна по една тапа и изход няма.

Едва ли Витоша ще избухне сега, пък и това няма да промени нищо.

Защото пак прав би излязъл Боко. Вулканът само ще докаже на световната общественост, че всички са срещу Него, барабар Вселената -- нали в полите на Витоша са Банкя и Бояна.

 

Нещо друго ще измисли Вселената, може пък да не бъде мор, а нещо, което да ни върне в играта. Наречена битие.

Битие иде от бит. Венец на битието обаче не са битакът и битовата кухня, а най-малката информационна единица за пресмятане на принципа  0/1,  да/не  =  бит.

Ей туй като го научим, и ще сме в играта !

hick

Тази статия връща Боко в първи клас.

Реакцията на премиера Борисов по разследването на убитата русенска журналистка за пореден път показа, че той живее в свой, измислен свят, в който хората с морал са вредни и излишни

Не.

 

Това, което Борисов направи, е да покаже публично разочарованието си от нивото, до което медиите, включително извън България, паднаха по този случай, както и разочарованието си от липсата на лоялност у много от европейските си "приятели".

 

Може би ѝ се вижда старомодно на г-жа Георгиева човек да е лоялен и да очаква това от другите, и може би смята, че това не се цени.

 

Греши. Лоялността към близките е една от определящите черти на националния ни характер. За добро или лошо, ако трябва да избираме между принципите и идеологията от една страна, и приятелите от друга, българите с много по-висока вероятност избираме приятелите.

 

За това, което Борисов каза и направи по случая, както и за начина, по който олицетворява националния ни характер,

 

???!!!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Лоялността към близките е една от определящите черти на националния ни характер.

когато лоялността към близките не се съчетава интимно с лоялността към християнските  ценности, тя е неотличима от мафиотския морал

 

добрутро

 

всъщност близките ни няма да загубят нищо от нашата лоялност, ако се отнасяме към тях съобразно християнските ценности

 

това го знае всяко дете

 

После, докато детето израства, някой -- родителите/приятелите/филмите/сектите/бандите,  -- няма значение кой,  преформатира добрия Божи матрял в продукт на социума, за да го използва като свой матрял; целта е детето да стане лоялен възрастен, лоялен само към семейството/групата/пристрастията/пристрастеностите.

 

Колкото повече едно общество пази детето, давайки му свобода и насърчавайки го да запази и развие вложеното у него, колкото по-настоятелно му пречи да се подхлъзне и да замени с измамно лека лоялност тежкото -- щото пълно с несгоди, ама и с награди! -- бреме на свободната съвест и дълга към ценностите и ближните, толкова повече надежда има в него.

 

Ние сме били тръгнали по този път през Възраждането, издържали сме през провали и поражения, дори през терора на соца издържахме, но СЕГА се излагаме грандиозно.

Няма да свърши добре тази работа.

Всъщност изчезването ни не е непременно лоша новина.

 

Пък кой знае, може да се задава ново Възраждане.

Нали първото е почнало баш с... КЪРДЖАЛИЙСТВО

https://bg.wikipedia.org/wiki/Кърджалийство

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×