facebook
twitter

Наблюдател

Автархия

4 806
 EPA/BGNES
Клаус Шваб обяснява на Доналд Тръмп какво е автархия.

Едно от най-важните изказвания на приключилия неотдавна Световен икономически форум в Давос направи неговият учредител, проф. Клаус Шваб. Той се оплака, че светът се срива в безредие. Става все по-неуправляем с познатите механизми, по досегашния ред и не върви в посоката, която Форумът сочи от основаването си през 1971 г. досега. Проф. Шваб определи опасната тенденция с една дума: автархия. Имаше предвид стремежа на всяка страна, като започнем от първата икономическа и политическа сила, САЩ, та стигнем до най-дребната държавица, да постави своите национални интереси (така, както ги разбират властващите там) над всички други приоритети. С тази цел всички правителства в света – някои по-внимателно и тихо, повечето явно и гръмко, - стъпка по стъпка и доколкото могат, разбира се, възстановяват суверенитета си, като се дистанцират от международните споразумения и механизми за координация на стопанството и търговията. Разбира се, диагнозата на професора е емоционално преувеличена. Става дума за най-обикновен егоизъм и желание да печелиш за сметка на съседа. За „автархия“ обаче и дума не може да става. Това означава политика на самоизолация и затваряне на националната икономика в териториалните граници на отделната държава, стремеж към самодостатъчност, включително с цената на лишения, ограничения и забрани. В най-крайна степен и откровено развива идеите на автархията Ким Ир Сен в своята доктрина „чучхе“. Никакво чучхе никой не се гласи да налага в нито една съвременна държава, включително и Северна Корея се отмята от идеите на „великия водач“. Какво тогава правим?

Какъв е моделът на утрешния свят?

Отговор на този най-важен въпрос засега никой не е дал, само несвързани измислици. Не бива да премълчаваме проблема и трябва да търсим отговора, защото е безспорно: който не знае къде отива, стига някъде другаде. Според мен посока няма, няма нов икономически модел, следователно светът се лута без план и вече без доминиращи доктрини и идеологии, всеки от участниците воден от първичните си инстинкти. Не съм сигурен, че този отговор е верен, може би просто не виждам зад хаотичните движения архитектурата на нов стопански градеж. Специален интерес представлява и

арсеналът от способи, използвани в отделните държави: от преки санкции и заплахи от онези, които имат правото на силата, та до дребнавото хитруване на икономическите и политически джуджета. България до момента не се отличава особено нито с умения, нито със сериозни провали. Хубаво ще е да се поучим от по-ловките, но е добре да помним, че в игра, чиито правила всеки момент могат да се отменят, успех се постига бавно и не винаги се забелязва, но провалът е мълниеносен и винаги е на една крачка в грешна в момента посока. Добър ориентир при движение без посока е да знаем

какво предлагат гигантите, най-големите глобални корпорации, членуващи в Световния икономически форум. Президентът на Форума повтори същото, което слушаме в Давос над десетилетие, от глобалната финансова криза насам. Само че в по-шарен вариант. Рецептата на проф. Шваб лесно се помни, защото е в цветовете на българското знаме. Доминира бялото, универсалният цвят, символът на глобализма – фискална реформа на света, преразглеждане, ограничаване и преразпределяне на фискалния суверенитет и облагане на потреблението, вместо на доходите; значи увеличаване на фискалните постъпления на богатите държави и намаляване на възможностите за фискална конкуренция на периферните хитреци чрез ниско облагане. Акцентът е зеленият цвят: екологична икономика, борба с климатичните промени, всичко красиво, но нищо конкретно. Картината допълва червеният цвят. Професорът предлага глобализиране на защитата на правата на трудещите се под върховенството на Световната организация по труда с цел налагане на задължителен минимум права навсякъде по света.

Рецептата е невъзможна,

следователно никакво решение не се предлага, а старата илюзия, че нещо се върши. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) напълно се провали като организатор на глобалната финансова революция, за която говори проф. Шваб. Дори лидерите от 36 държави, членки на ОИСР, с изключение на Франция, острието на революцията, категорично отхвърлят не само яловите решения, които наужким предлага ОИСР, а и самата идея за (принудителна) фискална унификация. Световният зелен пакт - Парижкото споразумение за климата - започва да се разпада, след като САЩ се оттеглиха от него, каква ще бъде новата европейска „зелена сделка“ тепърва ще видим. А световният червен пакт (за защита на трудещите се) изглежда от ден на ден все по-трудно постижим, още по-съмнително е как ще се приложи, след като дори държавите в европейския Запад започнаха да ограничават правата на трудещите се в тях чужденци, включително европейци. Сиреч процесът е точно обратен на една победоносна глобалистка революция. Можем да го наричаме „автархия“, но не е, само връщане на независимостта, както казват британците. Ще видим докъде.

Ключови думи:

автархия
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Между Лукашенко и Ердоган България избира и двамата
Възможна е коалиция от четири партии, която ще управлява много трудно

27.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

668 1
Гледай Сандански, мисли за цяла България

Коментари

ЗТБХЦ

Автархия

 

На български се пише автарКия - от гр. ἀντἀρκεια ‘самозадоволяване’.

 

И Шваб така го е казал:

 

Klaus Schwab:

 

Avoiding Autarky [ ´ɔta:ki ]

For some nations, trade and cooperation are becoming less attractive. But the world needs more coordination, not less.

https://foreignpolicy.com/2020/01/16/trade-cooperation-avoiding-autarky-international-economic-order/

geo_19

Има го и автархия. (ἀντἀρχια). Но означавало "Рядко, Самоуправление"

 

http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/АВТАРХИЯ/

Verbis verbis

αυταρκης - самозадоволяващ се, материално независим

αυτατχικος - абсолютен, деспотичен

 

Каквото и да е казал този шваба, все глупост до глупост е.

Хубавото е, че времето на WEF отминава.

 

„Става дума за най-обикновен егоизъм и желание да печелиш за сметка на съседа. „

Егоизъм ли е да си стопанин, и да си отговорен за  своята страна и народ?

 

„Какъв е моделът на утрешния свят?

Отговор на този най-важен въпрос засега никой не е дал, само несвързани измислици.„

 

Преди близо осем години четох статия на италиански колумнист. Мноого хубава статия, още тогава показваща безизходицата на глобализма, петнадесетата глуха, в която се е озовала Европа, изместването на центъра на събитията в Азия, и все по-голямата роля на Русия в световните процеси - политически и икономически. Изчерпването и краха на всички действащи идеологии и модели.

Още тогава се питаше какъв ще е моделът на утрешният свят.

И отговаряше.

Всички очакват Русия да предложи своят модел, но тя се бави.

А когато Москва мълчи, светът трепери.

 

nanyac

И в тази, както във всяка теория конструираща правилния социум никой не се ангажира директно да твори благата, а вместо това всеки се се надява на ролята на преразпределител.

 

И разбира се има и клоуни.

Москва била мълчала, а светът бил треперел... абе не разбрахте ли, че от 50 години насам бъдещето не се гради с дивизии?

Verbis verbis

„.. абе не разбрахте ли, че от 50 години насам бъдещето не се гради с дивизии?„

 

Разбира се. Гради се с кадри.

Ето така.

„Почему проиграла Англия„
 https://aurora.network/articles/10-vlast-i-obshhestvo/76864-pochemu-proigrala-anglija

Влез или се регистрирай за да коментираш