Quantcast

Медия без
политическа реклама

Американската цветна революция

Бунтовете в САЩ може да повлияят на президентските избори

01 Юни 2020ПЕТЬО ЦЕКОВ
ЕПА
Това е истинска снимка. В края на февруари т.г. Тръмп събра в Белия дом водачи на общността, сред които племеницата на Мартин Лутър Кинг - Алведа Кинг. На тази среща бившият играч на НХЛ Джак Брюър заяви, че Тръмп е "първият черен президент".

Денвър, Синсинати и Милуоки, Атланта, Филаделфия, Лос Анджелис, Питсбърг и Кливланд - един след друг американските градове обявяват комендантски час заради бунтовете, обхванали страната. 

Протестиращи подпалиха входа на щаб-квартирата на CNN в Атланта и футболен музей, в Ню Йорк превзеха за кратко 88-и полицейски участък в Бруклин, а в Остин атакуваха сградата на Върховния съд на Тексас. Няколко полицейски участъка в Хюстън горяха, а дори Белият дом във Вашингтон беше под заплаха. 

Горят коли и сгради, ограбени са десетки магазини. 

Америка има своя нов майдан

своята "пролет", своята цветна революция.

Всичко започна заради ужасното убийство на тъмнокожия Джордж Флойд в Минеаполис. Четирима бели полицаи задържат Флойд по съмнения, че е платил за цигари с фалшива банкнота. Не е въоръжен, не оказва съпротива. Свалят го на земята. Един от полицаите държи крака си няколко минути върху врата на Флойд, въпреки че той многократно повтаря: “Не мога да дишам” и “Умирам”. Накрая, заснет от няколко камери, Флойд умира от асфиксия.  

Това не е първото, вероятно няма и да е последното убийство на невъоръжен чернокож от бял полицай. През годините имаше много такива случаи на непредизвикана агресия, на очевиден расизъм и всички те водеха до протести. Последният бунт в национален мащаб обаче бе отдавна - след убийството на невъоръжения чернокож младеж Майкъл Браун през август 2014 година в предградието на Сейнт Луис Фъргюсън. На следващата година имаше протести след убийството на 25-годишния Фреди Грей, но те се ограничиха в Балтимор.

Расовите бунтове сега са доста по-силни, но и доста по-интересни, тъй като биха могли да окажат влияние на президентските избори, които ще се проведат на 3 ноември. 

Досега такива бунтове при Тръмп нямаше. Първите години от мандата на действащия американски президент бяха белязани от икономически ръст, благодарение на който дори и бедните слоеве от населението живееха по-добре. Но дойде коронавирусът и почти 40 милиона американци останаха без работа. Малкият и средният бизнес, гръбнакът на американската икономика, бе ударен жестоко, карантината доведе до умора, отчаяние и гняв. Казват, че това са истинските причини за бунта днес. Казват, че безумното убийство на Джордж Флойд е финалът на карантината в Америка.

Финалът на "голямата изолация"

Убийството бе искрата, която изкара всички негативни емоции, трупани през трите месеци на борба с епидемията. 

Как реагира елитът на САЩ?

Президентът Тръмп реши публично да осъди убийството и да не се впуска в коментари. Но бунтът се разрасна бързо, стигна до вратата на Белия дом и Тръмп трябваше да заеме позиция. Сега президентът не подкрепя бунтовете, той казва: “Паметта му /на Флойд/ е опетнена от крайнолеви размирници, грабители и анархисти. Стоя пред вас като приятел и съюзник на всеки американец, търсещ справедливост и мир, и като твърд противник на всеки, който експлоатира тази трагедия, за да граби, мародерства, напада и заплашва....” Защо Тръмп зае такава позиция? Защото в щаба на Тръмп виждат аналогия между сегашните бунтове и тези от края на 60-те години, когато расовите протести довеждат до разнобой в Демократическата партия /която подкрепя бунтовете/, и позволяват на Никсън /който говори за възстановяване на реда/ да спечели президентските избори. Републиканците на Тръмп очакват бунтовете сега да бъдат насочени и срещу предизборните мероприятия на Демократическата партия - точно както се случва през 1968 в Чикаго. 

Джо Байдън, сигурният съперник на Тръмп наесен, реши да капитализира протестите и записа видео обръщение след като разговоря със семейството на Джордж Флойд. Представители на щаба на Байдън внимателно поддържат протестите, опитвайки се да отделят от една страна мирните протестиращи от вандалите, които атакуват обществени и частни сгради. Байдън, който се опитва да насочи гнева на протестиращите срещу Тръмп, наскоро обаче допусна стратегическа грешка, като заяви, че 

истинските афроамериканци не могат да поддържат Тръмп 

Т.е., ако някой тъмнокож избирател харесва Тръмп, той не е истински тъмнокож избирател. Говори се, че 77-годишният Байдън е готов да вземе в екипа си афроамериканка като вицепрезидент. Напред в този неофициален списък изпъкна кметът на Атланта Кейша Ланс Ботъмс, която в петък през нощта отправи емоционален призив за спокойствие в града. Други потенциални кандидатки в списъка на Байдън са сенаторката от Калифорния Камала Харис, Вал Демингс, която е член на Камарата на представителите от Флорида, и Стейси Ейбрамс, демократка от Джорджия и активист за избирателните права.

А Тръмп върви и повтаря "M.A.G.A. loves the black people". 

Дали така ще стане - дали ще бъдат атакувани мероприятия на ДП и дали афроамериканците ще обърнат окончателно гръб на Тръмп, може да се прогнозира, ако се знае кой протестира сега. Не, на протестите не са само бедни тъмнокожи, мачкани от бялото превъзходство. Една от най-разпространените тези е, че расовото недоволство сега гори с активното участие на “Антифа” движението - крайнолеви либерали и анархисти, които отдавна набират сили в Европа. Това е теза на републиканците. Тя се роди и разви за пет дни и достигна кулминацията си с решението на Тръмп да обяви "Антифа" за терористична организация. Всичко това има някакво формално обяснение. Ако имаше подобни протести у нас, те със сигурност щяха да бъдат наречени антиправителствени, защото цялата власт е съсредоточена в ръцете на кабинета и парламентарното мнозинство. Само че тук става дума за САЩ, за независими щати, които имат своите губернатори, своите органи на реда и т.н., които водят независима политика. В Минеаполис /Минесота/, в Портланд /Орегон/, в Ню Йорк и Вашингтон - десетилетия наред управлява Демократическата партия. Кметът на Портланд Тед Уилър не защити преди година по никакъв начин хората на Тръмп, когато бяха нападнати от "Антифа" в центъра на града. Миналата година кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей лично водеше протестите срещу Тръмп. Главният прокурор на Минесота Кейт Елисън позираше с инструкции на "Антифа" движението. 

Т.е. - сега хората на Тръмп с удоволствие наблюдават как крайната левица громи кметовете и губернаторите, които я поддържаха. По ирония на съдбата бе ударена тв CNN, която за Тръмп е информационният рупор на либералния свят.

Ситуацията не е еднозначна. В Минесота дотолкова се объркаха, че започнаха да обвиняват за погромите някакви бели националисти. В голямото и мощно движение “Black Lives Matter” пък от години търсят някаква “руска връзка“ - разбира се, няма как да не се търси и такава.

Бунтовете ще затихнат. Кога - не е ясно. В момента силите на полицията и националната гвардия стигат, за да защитят основните правителствени сгради. Предишните изблици на улично недоволство показват, че след погромите следва рязко спадане на напрежението.

Кой е преценил по-добре ситуацията - Тръмп или Байдън, ще се види наесен.

Още по темата