facebook
twitter

Кинопремиера

Мечо Пух спасява Кристофър Робин

"Дисни" с поучителен нов сюжет за мечето, което обича мед
508
снимка: Форум филм
Кристофър Робин и Мечо Пух - ръка за ръка както в детството

Понеже Холивуд обича да разказва историите си по два пъти, по-малко от година след "Сбогом, Кристофър Робин" се появява и "Кристофър Робин и Мечо Пух" (в оригиналното заглавие е само името на момчето, мечето е добавен щрих от българските разпространители). Първият, британският филм с участието на Кели Макдоналд и Домнал Глийсън бе показан у нас само в рамките на "Киномания" и беше тъжна история за едно семейство, което преживява травмата на две войни, бремето на известността и медийното внимание. "Дисни", както им е в характера, показват обратната страна на медала - възрастни и война има и в техния филм, но в основни линии той е очарователно семейно забавление с поука, което ще радва невръстната публика със своите ходещи и говорещи плюшени животни. Накратко: от двата "Кристофър Робин и Мечо Пух" е по-подходящ да заведете децата си.

Филмът не е от тежката артилерия на "Дисни" - днес империята предпочита да хвърля големите си бюджети в продукциите на "Марвъл", "Пиксар" и "Лукасфилм". Режисира Марк Форстър, чието разнообразно портфолио включва "Балът на чудовището", "Пътят към Невърленд", "Спектър на утехата" и "Z-та световна война". В ролята на порасналия Кристофър Робин този път влиза друг мрънкащ англичанин, Юън Макрегър, а любимото на няколко поколения мече, което обича мед, говори с гласа на Джим Къмингс.

Историята (по сценарий на Алекс Рос Пери и Алисън Шрьодер) препуска набързо през детството, порастването и мобилизацията на Робин. За по-малко от десет минути момчето, което обича да прави нищо и да приключенства в Голямата гора с плюшените си играчки, пораства, преминава през чистилището на фронта, жени се и се превръща в унил работяга, който никога не се усмихва и няма време за семейството си. Дъщеря му се принуждава да следва неговия пример и да зубри за престижно училище, самата тя лишена от игра, ласка и безгрижни детски дни.

Разбира се, това е филм на "Дисни" и спасение дебне отвсякъде. Точно когато нещата изглеждат най-безнадеждни, на помощ на Кристофър Робин ще се притече самият Мечо Пух, който ще го измъкне от бедата чрез... познахте, вкарване в дълга поредица беди, в които са замесени и Тигър, Бухал, Йори, Зайо, Прасчо. На екранния Пух в историята на "Дисни" липсват неподправеният чар и хумор на  - да речем - мечето Падингтън, което игра в два суперуспешни семейни филма през последните години. Моментите, които той споделя с Кристофър Робин, обаче са трогателни. 

Без да е нещо изключително, "Кристофър Робин" пристъпва с уважение към класическия роман и е приличен филм за цялото семейство. Визуално изпипан е, не му липсва дидактика, но не е и лишен от емоционален заряд. В крайна сметка, всички имаме нужда от по-малко работа и грижи и повече плюшени мечета. 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:
Дисни разказва историите на героите на А. А. Милн още от 1966 година, когато излиза първата кратка анимирана версия на "Мечо Пух и Меденото дърво".
 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Детството не е щастливо в "Капернаум"
Зомбитата на Джармуш и суровостта на истинския живот
Аличе в страната на чудесата

Коментари

Forza NATO

друг мрънкащ англичанин, Юън Макрегър

 

?  ?  ?
Simplicissima
снимка на Simplicissima

Обичам да ми разказват хубаво филми.

Представям си ги и няма нужда да ги гледам.

Благодаря, Анита Димитрова!

Miranda
снимка на Miranda

И аз благодаря за така доброто  представяне на филма и със сигурност ще го гледам.?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×