Медия без
политическа реклама

Който го е страх от мечки, не ходи... на кино

"Кокаиновата мечка" е кърваво забавление без особена острота

форум филм

"Кокаиновата мечка" можеше да не е филм, а анекдот. Той започва с истинска история през 1985 г., на която вестниците отделят има-няма стотина думи. Полицаи са намерили труп на мечка в гората, заобиколена от разкъсани пакети с 40 килограма кокаин. Филмът на режисьорката Елизабет Банкс (по-известна като актриса) и сценариста Джими Уордън взема тази "кукичка" и я превръща в история за наркотрафиканти в разбиващ се хеликоптер, които изхвърлят кока от небето, и мечка, която я намира и... изяжда. По-нататък в тази хорър комедия дефилират дузина разнообразни персонажи, функцията на повечето от които е да бъдат разкъсани от надрусания хищник след няма и десет минути екранно време. Ако мислите, че Леонардо ди Каприо в "Завръщането" е пострадал сериозно от срещата си с мечка в гората... помислете пак.

За разлика от The Revenant обаче, "Кокаиновата мечка" не е от онези филми, които ще се състезават на "Оскарите" идния месец - и като цяло не е от филмите, които се струва да приемаме насериозно. Опит за невъздържано забавление за възрастни, в което телесните части хвърчат като конфети, той ще убие само 95 минути от времето ви (похвална краткост в наши дни), но и безброй мозъчни клетки.

Сред целите на Банкс е било да отдаде почит на второразрядните филми от 70-те и 80-те, но трябва да знаете: това не е "Челюсти". "Кокаиновата мечка" не е нито достатъчно смел и подигравателен, за да бъде пародия, нито достатъчно интелигентен, за да го наречем сатира. Той е просто кратка доза бягство от действителността, чиято целева аудитория несъмнено са напушени младежи. Не че не е занимателен и за хората в съзнание - просто през цялото време стои една голяма червена въпросителна "абе аз какво точно гледам?!" и съмнението дали всъщност творческият екип не е бил "на черешата" също. 

Едно е сигурно - Рей Лиота не доживя премиерата. Това е последната му завършена роля, в която покойната звезда от "Добри момчета" си партнира с Кери Ръсел, О‘Шей Джаксън-младши, Олдън Ерънрайк, Исая Уошингтън, Марго Мартиндейл и др. Лиота се превъплъщава във вбесен наркобос, който изпраща доверения си помощник и своя неособено способен син да намерят и върнат изгубената дрога. Двамата неудачници влизат в гората, където е истинска лудница - там вече е полицията, която също иска да се добере до кокаина, но и местните горски рейнджъри, двойка туристи, трима тийнейджъри-вандали и една разтревожена майка, която търси изгубената си дъщеря и неин съученик. Но най-вече там е една черна мечка, която си умира да хапне малко бял прах.

Тъпотата на повечето персонажи пред мощта на природата води до преждевременната им смърт, като това е показано в абсурден и преувеличен ключ. За развитие на характери или сюжетни линии е невъзможно да се говори - както вече стана дума, това не е кино, а виц. От самото начало е очевидно, че никакви мечки не са пострадали при направата на този филм - дрогираният хищник е изцяло компютърно генериран. 

"Кокаиновата мечка" определено не е заглавие, което бих препоръчала. С филми като този всеки влиза на свой риск.

Една мечка. Много кокаин. Невъобразими последствия. Вижте, вдъхновената от действителни събития история на #КокаиноватаМечка - от 24 февруари само в кината.

 

Последвайте ни и в google news бутон