facebook
twitter

Кинопремиера

"Киномания" започва с "Времето е наше"

245
снимка: Златна роза
"Времето е наше" - поредният български филм за прехода, потънал в мрак.

15-29 ноември, НДК

 

"Времето е наше" на режисьора Петър Попзлатев ще открие тазгодишната филмова панорама "Киномания". Филмът, озаглавен с популярния лозунг от зората на демокрацията, е свободна адаптация по романа на Владимир Зарев "Разруха" - според режисьора тази книга представлява "най-пълноценният художествен образ на прехода". Криминалната нишка в сюжета пък е по мотиви от разкази на Димитър Шумналиев. Актьорският състав включва Рушен Видинлиев, Елена Телбис, Леонид Йовчев, Ирини Жамбонас, Ицхак Финци, Красимир Доков, Ивайло Христов, Светлана Янчева и Валентин Ганев. Прожекцията на 15 ноември в зала 1 на НДК ще бъде единствена в рамките на "Киномания". "Този филм има своя потребност да бъде документално приближен към най-важното събитие в новата българска история - чрез технологията на промяната да зададе няколко въпроса от философски порядък, да провокира всеки българин да открие и продължи историята, която се опитах да разкажа. Много трудно се прави филм от историческа значимост, в който се казват доста смели неща", сподели режисьорът.

В момента по кината може да се види предишният филм на Попзлатев "Аз съм ти, Адриана" - по "Роман без заглавие" на Димитър Димов и "Адриана" на дъщеря му Теодора Димова, който бе заснет преди 6 години, но след няколко фестивални прожекции изчезна от радара и едва сега може да се види от по-широк кръг зрители. 

Останалите премиерни за България продукции в програмата на "Киномания" са: "Всички знаят" (17 ноември), който откри тазгодишния фестивал в Кан, "Рудолф Нуреев: Бялата Врана" (23 ноември) - третият режисьорски опит на Ралф Файнс, "Папа Франциск: Човек на думата си" (24 ноември) - най-новият документален филм на Вим Вендерс, "Лоро" (25 ноември) - биография на Силвио Берлускони от италианския майстор Паоло Сорентино. 

Преди официалното начало на фестивала зрителите ще могат да се насладят и на селекция филми на Ингмар Бергман, в която са намерили място и някои по-слабо познати заглавия. Те ще бъдат прожектирани между 8 и 14 ноември в киносалоните "Люмиер", "Одеон", Дом на киното и G8. Ретроспективата отбелязва стогодишнината от рождението на великия шведски режисьор, починал през 2007 г. Бергмановата програма се открива с "Вълшебната флейта" - екранизация по популярната опера на Моцарт. Следват "Поляната с дивите ягоди", "Викове и шепот", "Да не говорим за всички тези жени", "В присъствието на клоуна" (първият цветен филм на Бергман), "Лице срещу лице", "Из живота на марионетките" и последният филм на легендарния режисьор "Сарабанда", продължение на "Сцени от един семеен живот", който също е включен в програмата с една-единствена прожекция в кино "Одеон". 

Сред заглавията, свързани с творчеството на Ингмар Бергман, които "Киномания" ще покаже, е и "Островът на Бергман" (14 ноември, 18.30 часа) с режисьор и продуцент Мари Нюрерьод. В този филм саможивият швед за пръв път разкрива своя свят на изолирания и тайнствен балтийски остров Фарьо.  Документалната лента съдържа откъси от най-добрите му творби, както и редки работни моменти от личния му архив.

Билети за "Киномания" вече се продават на касите на НДК, както и на tickets.ndk.bg.
 

Все още няма коментари

Още

Детството не е щастливо в "Капернаум"
Зомбитата на Джармуш и суровостта на истинския живот
Аличе в страната на чудесата

Влез или се регистрирай за да коментираш

×