facebook
twitter

Кинопремиера

Фатална жена изкушава Макконахи

426
снимка: bTV studios
Макконахи и Хатауей обсъждат призраците от миналото.

Оригиналното заглавие Serenity значи друго, но какво пречеше ноар атмосферата на екрана да бъде пресъздадена със смислена фраза на български като "мъртво вълнение" например? Избраното от дистрибуторите "Фатално затишие" отпраща към второразрядните трилъри и екшъни от 80-те и началото на 90-те, предназначени основно за консумация от видеокасети. То и качеството на филма не е много по-високо от това, макар че главните роли се изпълняват от двама носители на "Оскар" - Матю Макконахи и Ан Хатауей, а сценаристът и режисьор Стивън Найт ("Локи") и продуцентът Грег Шапиро също са уважавани и награждавани в своята област.

"Фатално затишие" започва с един обветрен, самотен хубавец, леко очукан от живота, който си играе на нещо средно между капитан Ахав и Сантяго от "Старецът и морето" на изолиран карибски остров: маниакално преследва с рибарската си лодка един точно определен гигантски тунец, отказвайки да припечелва от "обикновени" риби. Пътем Макконахи се гушка с Даян Лейн, за да не е чак толкова тежък рибарският му живот, а и за се да намекне на зрителите, че това няма да е просто филм за сурови мъже, а ще е замесена жена. И че главния герой нито мъст, нито глад го движи, а призраци на стари гаджета.

Първата реалистична част на "Фатално затишие" все пак е гледаема. Но когато влиза Ан Хатауей и започва неумело да се прави на femme fatale, а богатият й мъж я пребива просто за забавление, нещата загрубяват - буквално и преносно. Филмът започва да губи почва под краката си, а фабулата - да се развива в посока нарастваща нелепост. Финалният обрат е толкова неочакван, че предполагаемо създателите и разпространителите на филма предпочитат той да бъде спестен в предварителните анонси. (Нещо повече, в САЩ изобщо не се появиха рецензии и зрителски отзиви за филма преди днешната му премиерна дата - което обикновено сочи катастрофално слаб филм.) Единственото, което може смело да се каже за развръзката, е - брутално нелогична, несвързана с всичко, което са показали дотук персонажите, и съшита с най-белите конци, които са намерили в склада. 

"Фатално затишие" е пример за занаятчийска работа, "трябва и да се яде" - това обяснява присъствието на талантливите актьори, сред които се нареждат още Лейн и Джимон Хунсу. Можете да си го спестите на големия екран и да задоволите любопитството си в домашна обстановка, ако толкова държите. 
 

Все още няма коментари

Още

Eдна добра и една лоша анимация

19.04.2019

224
След "Възвишение" Виктор Божинов снима и "Чамкория"

19.04.2019

165
Какво предстои да видим във финала на Star Wars?

19.04.2019

216

Влез или се регистрирай за да коментираш

×