Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Бенедета" - секс в манастира

Ветеранът Пол Верховен се отнася пренебрежително към табутата

снимка: Синелибри
Виржини Ефира в ролята на Бенедета.

Ще кажете, тя, Мадона, откога го измисли в песните и клиповете си, но всъщност и нейният декоративен скандал не е нищо качествено ново. Документалната книга "Неприлични действия: Животът на една монахиня лесбийка в Ренесансова Италия" е научен труд на историчката Джудит Браун, стъпил върху действителен религиозен процес от XVII век. Опити за подобни истории в киното също има отдавна - например "Зад стените на манастира" (1977) на полския режисьор Валериан Боровчик.

Пол Верховен на свой ред е отдавна известен с пренебрежително отношение към табутата. Показва го в най-успешните си филми, холивудския хит "Първичен инстинкт" (1990), изстрелял към славата Шарън Стоун, и донеслия "Златен глобус" и номинация "Оскар" на Изабел Юпер "Тя" (2016); също и в някои от по-малко успешните. В "Бенедета" той отново решава да сексуализира женски образ до крайност в типичния си вулгарно-развлекателен стил. За съжаление, въпреки категоризацията 18+, не сцените на еднополов секс, а тези на насилие и мъчения са проблематични в новия му филм. 

То се знае, сексът продава и "Бенедета" изпълни очакванията в онлайн изданието на "Синелибри", където седмици наред бе най-гледаното заглавие в платформата Neterra. Въпросът е какво може да донесе един такъв филм на интернет зрителя във времето, когато порното е на един клик разстояние? "Бенедета" има видими драматургични недостатъци поради факта, че историческият извор не съдържа особено интересна фабула или обосновка на персонажите - това е трябвало да направят Верховен и неговият сценарист Дейвид Бърк.

В резултат филмът се държи на ангелската красота на Вирджини Ефира (в ролята на протагонистката Бенедета Карлини) и майсторската игра на Шарлот Рамплинг (скептичната игуменка). Бароковата визия на малкото италианско градче Пеша в епохата на чумата също е сред положителните му страни. Не може да се каже същото за безличната Дафне Патакиа, която играе изкусителката на Бенедета. При все (почти) отсъстващите от екрана мъже, това е изумително сексистки и опредметяващ жената филм - едва ли друго може да се очаква от 83-годишния Верховен, човек на друго време и естетика. 

На фона на амбициите си да съпостави (и противопостави) религия и секс, сакрално и профанно, "Бенедета" е впечатляващо плосък и непровокативен. Но все пак говорим за опитен режисьор, владеещ жанровите техники, който не се срамува да прекрачва границите на добрия вкус. И в крайна сметка филмът му привлича вниманието, като очарователно ловък измамник, сам повярвал в чудесата, които извършва пред смаяната публика. Точно такава е и сестра Бенедета.

Седмото издание на кино-литературния фестивал CineLibri ще се проведе под мотото "Божествена комедия" между 02 и 31 октомври 2021 г.Един от най-любопитните и...