facebook
twitter

Медии

Успешните кампании се познават от пръв поглед, но какво стои зад ефективността?

Говорим с екипите на Лидл България и Кауфланд България за целите отвъд заветната ефективност
95

Tази година се провежда дванадесетото издание на конкурса за рекламна ефективност - Effie България, под наслов „Успешните кампании се познават от пръв поглед“.  Наградите, които се организират от Българска асоциация на комуникационните агенции (БАКА), са символ на успешната маркетингова комуникация и фокусират вниманието върху най-ефективните и работещи идеи. Церемонията по награждаване ще се проведе на 26 ноември 2019 г., когато ще се разберат кои са победителите в 5-те различни категории: „Стоки“, „Услуги“, „Промоции“,  „Корпоративни комуникации“ и „Социална, Медийна, Политическа“.

В деня на официалната церемония ви споделяме част от разговора ни с компании-победители от предходни години, които се отличават не просто със емблематични послания, но и постигната висока ефективност на кампанията.

"Освен ефективността, кое е второто най-важно нещо за една реклама?" 

ЛИДЛ България: Признанието ни се отразява вдъхновяващо, тъй като идва от професионалисти в сферата на маркетинга и интегрираните комуникации. Цялостно го приемаме и като солидна подкрепа, защото потвърждава, че вървим в правилната посока. Спомням си, че миналата година приехме новината доста емоционално и отпразнувахме събитието с изненадваща закуска за целия отдел. Звездата в нея, разбира се, беше прясно изпеченият хляб от "Фурната на Лидл" - приготвен по чиста рецепта и носител на вече две престижни награди. Вложихме много усилия и енергия в развитието на тази продуктова категория през последните години, затова и плодовете на труда ни са толкова сладки. 

И двете категории, в които до момента сме отличени - свежи продукти и прясно изпечен хляб, растат през последните години. Ръстът е резулат от комплексни фактори, сред които и правилната маркетингова стратегия. 

Лидл България е носител на три отличия за маркетингова ефективност Effie Award. Сред тях са златна награда Effie за кампания "Свежест" 2016 г., сребърна награда Effie за кампания "Вкусният хляб не стига цял до вкъщи" 2016 г. и златна награда за продължението на кампанията - "Вкусен хляб от коричка до средичка" през 2018 г. Благодарение на първите две отличия, Лидл стана и рекламодател на годината за 2016 г. в България. Освен този национален успех, събраните 14 точки допринесоха за това 2016 г. да се превърне в най-успешната за Лидл и на глобално ниво с общо 18 точки, заедно с кампанията Лидл Делукс във Финландия. 

 

"Освен ефективността, кое е второто най-важно нещо за една реклама?" 

Кауфланд България: Другото важно нещо за една реклама е да има потенциала отговорно да ангажира потребителите по обществено значими теми. "Топчовците" е изражение на важна мисия, към която всички имаме отношение - развитието на българските деца. Кампанията ни имаше широко обществено въздействие, в резултат на което успяхме да подкрепим с над четвърт милион лева значимата дейност на партньора ни в рамките на инициативата - Фондация "Димитър Бербатов" - да подпомага всестранно младите български таланти.

 

Можете да откриете всички отличени компании и кампании през годините на https://www.effiebulgaria.org/

Още

Туитър забранява политическата реклама

31.10.2019

140
Цацаров ще информира депутатите за разследването по случая "БНР"

10.10.2019

265 1
Светослав Костов: Започна да ми мирише на някакъв вид саботаж

28.09.2019

2421 5
×