facebook
twitter

Медии

Управляващите ще изсветляват кабелните оператори с още бумащина

И в същото време отказват да се взрат в калпавата работа на Комисията за регулиране на съобщенията
621
 Снимка: Архив
Според различни изследвания сивият дял на пазара на платена телевизия надхвърля 25 на сто.

Депутати от управляващото мнозинство предлагат в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) да се запише, че броят на абонатите на фирмите за платена телевизия „не представлява производствена или търговска тайна”. Текстовете се прокарват с поредната преработка на Закона за авторското право и сродните му права. Със същата ГЕРБ и „Обединени патриоти” искат да задължат заведения и барове, в които се гледат футболни мачове, да плащат такси на излъчващите ги телевизии. Според шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ съпартийката му Анна Александрова и Емил Димитров от „Обединени патриоти” чрез поправката за търговската тайна ще се постигнат „изсветляване на пазара за разпространение на тв програми”. „За носителите на авторски права е изключително трудно да установят реалния брой абонати на предприятията, разпространяващи програми, и да получат справедливо възнаграждение за използването на техните интелектуални продукти. Неточното деклариране на броя на абонатите ощетява цялата авторскоправна индустрия. От друга страна, предприятията, които подават коректна информация пред Комисията за регулиране на съобщенията, са ощетени от нелоялната конкуренция, осъществявана от сивия сектор на кабеларното (вероятно вносителите имат предвид „кабелното”) разпространение”, пише в мотивите. Припомнят се и констатациите на КЗК от юни т.г., че резултатът от установеното от комисията недобросъвестно отчитане на абонатите е „влошаване на пазарните условия и изкривяване на конкуренцията на пазара на разпространение на програми, както и на пазара на тв съдържание”. КЗК препоръча провеждане на политики за изчистването на „сивия сектор”.

„С предложеното изменение на ЗЕС ще се постигне ограничаване на възможностите за недобросъвестно деклариране, което ще е от полза както за авторскоправната индустрия, така и за коректните предприятия, а в крайна сметка и за държавата”, се казва в мотивите на ГЕРБ и „Обединени патриоти. Любопитно защо интересът на държавата и данъкоплатците е поставен след този на телевизиите и на добросъвестните оператори?

Всъщност е почти сигурно, че изсветляване на пазара на платена телевизия няма да се постигне, тъй като предложенията на Кирилов, Александрова и Ревизоро са поредното преливане от пусто в празно. От много години управляващите в България, включително в момента ГЕРБ и патриотите, кръжат около проблемите и като че ли не искат да ги забележат и решат. Основният сред тях е, че Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) не изпълнява задължението си да контролира наистина сериозно и задълбочено телевизионния пазар, който е в ресорите й, да забелязва пороците на него и да предлага работещи мерки за справяне с тях. Макар през юни КЗК да каза ясно, че в този бизнес съществува сериозен сив дял, това за поредна година не бе отразено по никакъв начин в доклада на КРС, който ежегодно се гласува в Народното събрание. През септември той бе приет там, въпреки че съдържаше само бодряшка статистика и никакъв анализ. За пореден път КРС не обясни на какво се дължи огромната разлика в събраните от нея данни за кабелизацията на градовете и селата - около 60 на сто, в сравнение със същите на частните агенции, занимаващи се с това наблюдение. Те показват, че над 85 на сто от домакинствата в България са абонати на някакъв вид платена телевизия. Разлика от над 25 на сто, която е трайна и която КРС от години не иска да обясни.

Не по-малко виновни за ситуацията са и управляващите. Преди дни ГЕРБ и „Обединени патриоти” внесоха поредните текстове, признаващи, че на кабелния пазар у нас има голям сив сектор. Само преди два месеца обаче парламентарните им групи гласуваха отчета на КРС без никакви въпроси и забележки.

А че това е поредният формален законопроект, който няма да промени нищо, може да се докаже лесно. През пролетта мнозинството прие други текстове, с които уж забраниха на операторите да крият абонати. Измененията гласяха, че всеки кабелен и сателитен провайдър е длъжен  да предоставя „вярна и точна информация за броя на потребителите и абонатите на предприятието си”.

В ЗЕС има и още няколко изисквания в тази насока, които съществуват от години, но досега не са довели до никакъв резултат. Всичко това води дотам, че индустрията не отчита коректно приходите си и че вероятно укрива данъци. Според последния отчет на КРС през 2017 г. в кабелния и сателитния бранш са се завъртели 254 397 млн. лв. Според един от последните сигнали до парламента на асоциацията на частните телевизии и радиа - АБРО, около 26 на сто от действителните обороти са останали скрити и държавата не е събрала вземанията си от тях. Още преди около година сдружението поиска управляващите да накарат КРС да упражнява по-сериозен контрол над играчите в сектора. Сходни бяха исканията и на асоциацията БАККО, в която членуват т.нар. големи кабелни и сателитни компании. По друг начин си представя решението на проблема сдружението на малките и средните оператори, обединени в „Клуб 2000” (виж карето). Каквото и да е вярното решение, е повече от ясно, че с чиновническо отношение и с поредните кухи текстове до изсветляване на платения телевизионен пазар няма да се стигне. Нужен е доста по-сериозен поглед върху проблемите и истински мерки за справяне с тях.

 

Позиция

И тези законодателни предложения не изясняват въпроса какво е абонат, коментира за „Сега” изпълнителният директор на "Клуб 2000” Валентин Георгиев. Все още нито един нормативен документ у нас не дава дефиниция на термина. „Той се възприема по различен начин според това на кой как му е удобно. Под абонат в по-старите модели за предоставяне на услугата се разбираше домакинство. Така започнахме преди 25 години, като домакинството имаше средно 3-ма членове и град с 50 000 души се разделяше на 15 000 -17 000 домакинства. Новите технологии добавиха нови възможности. В момента част от фирмите предоставят с 1 договор по 3-4 приемника на 1 абонат, които той поставя в различни стаи. Основният абонамент струва около 15 лв., а за всеки допълнителен бокс се плащат по 2-3 лв. Много от домакинствата обаче разпределят тези боксове в други домакинства - на родители, деца и т.н. Това е начин да се укриват абонати. Боксове се носят в други градове, дори в други държави. Според нашата асоциация новите текстове облагодетелстват големите оператори, които раздават боксове. Малките и средните нямат такива възможности. Затова смятаме, че понятието абонат не кореспондира със съвременните дадености. Коректното понятие би трябвало да е крайно устройство. Телевизорът е крайно устройство”, коментира Валентин Георгиев.  

 

Все още няма коментари

Още

Туитър забранява политическата реклама

31.10.2019

145
Цацаров ще информира депутатите за разследването по случая "БНР"

10.10.2019

273 1
Светослав Костов: Започна да ми мирише на някакъв вид саботаж

28.09.2019

2484 5

Влез или се регистрирай за да коментираш