Медия без
политическа реклама

ЕС забранява излъчването на 4 руски медии

РИА Новости, "Известия", "Российская газета" и Voice of Europe служат за пропаганда на войната

17 Май 2024
Руските медии са пропагандисти на Путин
колаж
Руските медии са пропагандисти на Путин

Съветът на Европейския съюз забрани излъчването на руските медии РИА "Новости", "Известия", "Российская газета" и свързаната с Русия Voice of Europe", съобщи пресслужбата на представителството на ЕС в Русия.

Съветът заяви, че посочените издания се намират под прекия или непрекия контрол на руските власти, насърчават и подкрепят агресивната война срещу Украйна и се опитват да дестабилизират положението в съседните държави.

В същото време журналистите от тези издания ще могат да продължат да събират факти и да правят и интервюта на територията на ЕС, заяви Съветът. Забраната се отнася конкретно за радио- и телевизионните предавания.

"Русия провежда системна международна кампания за медийна и информационна манипулация, намеса и грубо изопачаване на фактите, за да оправдае и подкрепи пълномащабната агресия срещу Украйна и да укрепи стратегията си за дестабилизиране на съседните държави, както и на ЕС и неговите държави членки", заяви ръководството на ЕС.

На 15 май АФП съобщи, че страните от ЕС са се споразумели да забранят излъчването на "Известия", "Российская газета" и информационната агенция РИА "Новости". Преди това ЕС наложи санкции срещу около 10 руски медии, сред които RT и Sputnik, Russia 24 и Първи канал. На тях им е забранено да излъчват по какъвто и да е начин в държавите - членки на ЕС.

Ключови думи:

руски медии