Quantcast

Медия без
политическа реклама

В Чечения маскирани пребиха руска журналистка и адвокат

Пострадалите са превозени с частен самолет в Москва

05 Юли 2023Обновена
Елена Милашина след побоя

Въоръжени и маскирани са нападнали адвоката Александър Немов и журналистката Елена Милашина, съобщиха правозащитният център "Мемориал" и "Новая газета Европа". Автомобилът на двамата е спрян, като е напускал летището в Грозни. Следва бой по краката, лицето, ръцете. Милашина е остригана и залята с дезинфектанта зеленка, който се използва само в Русия. ( В Европа и САЩ е забранен, защото производството му е много вредно ).  Губи съзнание. Откраднати им са техника и документи. 

По време на боя нападателите са крещели: "Предупредиха ви! Махайте се оттук и не пишете нищо!", съобщава "Мемориал". Двамата в момента са в болница. Немов говори трудно и трудно се придвижва. Единият му крак е прободен с нож. Милашина е със счупени палци. Тъй като продължава да губи съзнание, не може да бъде транспортирана. Нападението не е с цел грабеж, а заради журналистическите разследвания на екипа. 

Те пристигнали в Грозни заради произнасянето на присъдата на жената на бившия върховен съдия Зарем Мусаева, която през януари 2022 г. е била отвлечена в Нижни Новгород от чеченски силоваци. Междувременно Мусаева получи присъда от 5 години и половина за нападение на полицай, самата тя твърди, че е била в безсъзнание, когато са я отвлекли.  Децата на Мусаева са правозащитници. Присъдата е произнесена в отсъствието на адвоката й Немов, който е ранен. 

Това не е първият случай на нападения на Елена Милашина в Чечения. 

През февруари 2023 г. тя е бита заедно с адвокатката си Марина Дубровина в Грозни, където дошли заради видеото "Как живеят Кадиров и неговите съратници". Тогава Милашина казва, че свързва боя с недеволството на чеченските власти от нейните публикации. 

Елена Милашина е разследващ журналист, повечето ѝ публикации са свързани с неспазването на правата на човека в Чечения. В публикациите ѝ се разказва за убийствата на чеченци, за преследването и мъченията на чеченски гейове.

Днес сутринта Милашина и Немов бяха превозени в Москва с частен самолет. Съпровождаха ги главният редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов и бившият гл.редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов. "Полетът е платен от частни лица- Дори не зная колко струва. Обърнахме се към познат собственик на компания за търговски полети, той веднага се съгласи и каза, че "плащането е уредено", съобщи Венедиктов пред тв "Дождь".

ЗАГОВОР СРЕЩУ ЧЕЧЕНИЯ

Министърът на печата Ахмед Дудаев обвини за нападението на журналистката и юриста "западните спецслужби". Разгадавал се "характерният почерк на западните спецслужби", а преди този случай Чечения била известна като най-безопасното място в Русия.

Дудаев издигна няколко версии за побоя: раздухване на съдебния процес на Мусаева и дискредитация на Русия преди срещата на НАТО във Вилнюс.

 

Ключови думи:

Чечения, Елена Милашина