Медия без
политическа реклама

Токио отбелязва 100-годишнината на вярното куче Хачико

09 Ноем. 2023
Ричард Гиър в "Хачико: Историята на едно куче".
Ричард Гиър в "Хачико: Историята на едно куче".

Токио ще отпразнува 100-годишнината на Хачико, кучето символ на вярност, съобщи АФП. Бронзовата статуя на четириногото пред гара Шибуя е една от важните туристически атракции на японската столица. Кучето Хачико е чакало своя починал господар всеки ден на гарата в продължение на почти десет години.

Квартал Шибуя и Одате - родният град на Хачико в Северна Япония, избраха да честват годишнината на бялото куче от порода акита ину, родено на 10 ноември 1923 г.  

Хачико е осиновен през 1924 г. от Хидесабуро Уено, професор в университета в Токио. Кучето редовно чакало господаря си пред гарата Шибуя в центъра на Токио, за да се прибере заедно с него вкъщи. Професор Уено умира внезапно на работното си място през 1925 г. Но в продължение на почти десет години акитата продължава да чака господаря си на гарата, като получава храна от хората наоколо. Жителите на Токио са трогнати от предаността домашния любимец и затова през 1934 г. издигат статуя на кучето на това място. 

Хачико е намерен мъртъв на улица близо до гарата на 8 март 1935 г. 

По време на Втората световна война статуята е иззета, а материалът е рециклиран за нуждите на войната. През 1948 г. е издигната нова статуя, която бързо печели популярност. Тя е известно място за срещи в квартал Шибуя. 

Историята на вярното куче е разказана във филми през 1987-а и 2009 година - съответно японски и американски, като далеч по-популярен е вторият с Ричард Гиър в ролята на професора. 

Последвайте ни и в google news бутон