Медия без
политическа реклама

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ

Растенията чуват жуженето на пчелите

Някои факти, които не подозирахте, че искате да знаете

12 Май 2023
Pixabay

Чуват ли растенията? Кой е измислил парите? Как торният бръмбар се движи в права линия нощем? Защо Джон Кенеди е имал кокосов орех на бюрото си в Овалния кабинет? Това не са най-важните въпроси на света, но пък веднъж възникнали, сигурно няма да ви дадат мира. Ако някои отговори ви се струват невероятни, то не се съмнявайте в тях – поверили сме ги на енциклопедия "Британика".

---

Учените са установили, че звукът от жуженето на пчела увеличава с 20% захарната концентрация в цветовете на растенията.

***

 По време на своето президентство Джон Кенеди имал странна колекция сувенири на бюрото си в Белия дом. Сред макетите на кораби и зъбите от кит имало и изсушена кора от кокосов орех. Историята на тази черупка е свързана с участието на Кенеди във Втората световна война. Той е командир на патрул от флота, когато на 2 август 1943 г. лодката му е ударена от японски разрушител и разцепена на две. Двама моряци загиват, а Кенеди пада и наранява гърба си – болките ще го преследват до края на живота му. Бъдещият президент успява да събере моряците си и да ги изведе с плуване към близък остров. Там издълбава послание с броя на живите върху черупка от кокосов орех и двама коренни жители с кану с риск за живота си отнасят кокоса до американските сили.

***

Най-много думи в английския език започват с s.

***

Преди векове хората в Югоизточна Азия ползвали ферментирал рибен сос, който наричали ке-тчуп. Британските търговци отнесли соса в Англия, където с годините се пръкнали всякакви вариации – с гъби, орехи и какво ли не, докато през 19-и век доматите взели връх над останалите съставки.

***

В средата на 19-и век американската армия внесла камили, за да ги ползва за експанзията на Запад.

***

Президентските пенсии са въведени в САЩ след управлението на президента Хари Труман, който нямал почти никакви доходи след мандата си.

***

Конете са способни да развиват до 15 конски сили.

***

Понеже отбелязъците му непрекъснато се изплъзвали от книжката с църковни песнопения, разработчикът на компанията 3M Арт Фрай обединил сили с колегата си Спенсър Силвър за създаването на листче със самозалепващи свойства, което ще стои на едно място, без да наранява хартията. Така се раждат самозалепващите се листчета, които всички ползваме.

***

Блутутът е кръстен на датския крал от Х век Харалд Синия зъб (Bluetooth на английски, на датски е Blåtand). Той е кръстник на технологията, защото тя обединява устройства както Харалд Синия зъб е обединил Дания и Норвегия.

***

Събуждането с аларма причинява скок на норадреналиновите нива, което затруднява запомнянето на сънища.

***

Петрихор е миризмата на дъжд върху пресъхнала земя. Идва от гръцки – πέτρα – „камък“, и ἰχώρ – „ихор“ (течността, която тече във вените на боговете от гръцката митология). Това не е просто поезия, а съвсем обективно съществуващ природен феномен – наквасени от дъжда, бактериите в сухата земя освобождават молекули, към които човешкият нос е особено чувствителен.

***

На Нептун има ветрове, които духат с по-голяма скорост от скоростта на звука – над 2400 км/ч.

***

Учените определят възрастта на сините китове по ушната им кал, която потъмнява при миграция. Всеки чифт тъмна и светла ушна кал отброяват една година от живота.

***

В продължение на около 15 години тенистурнирът в Уимбълдън наема ястреба Руфус да държи досадните гълъби далеч от играта.

***

"Фереро" – компанията, произвеждаща "Нутела", изкупува една четвърт от реколтата на лешници на Земята всяка година.

***

Най-продаваният роман на всички времена е и първият – "Дон Кихот" на Мигел де Сервантес. Откакто е завършен през 1615 г., той е продал над 500 млн. копия.

***

През 1910 г. поради недостиг на месо Конгресът на САЩ е обмислял закон за внос на хипопотами.

***

Китай на практика се води собственик на всички панди в света. Пандите се отдават под наем на зоологически градини в други страни на баснословни цени, които понякога достигат 1 млн. долара на година.

***

Най-старата компания в света, която още работи, е японската "Конго Гуми", основана през 578 година. Занимава се със строителство.

***

Повече хора са стъпвали на Луната (12), отколкото са родени на Антарктида (11).

***

Вкусовите рецептори на пеперудите са разположени на краката. Това им позволява бързо да установят дали едно растение е подходящо за разполагане на пашкули.

***

Лихтенщайн и Узбекистан са единствените държави в света, които не само нямат излаз на море, но и са заобиколени от страни без море.

***

До 1959 г. новозеландците наричали кивито китайско грозде. Фермерите обаче сменили името му, за да го разграничат от комунистическата страна по време на Студената война.

***

Хората подновяват изцяло външния слой на кожата си на всеки 2-4 седмици.

***

Най-дългата светкавица се е простирала на 767 км от щата Тексас до щата Мисисипи и е регистрирана през 2020 г.

***

Както всеки човек е уникален с пръстовите си отпечатъци, така и горилите имат уникални носове и учените ги разпознават по техните особености и бръчки.

***

На френски глухарче е pissenlits, или подмокрям леглото. Названието идва от диуретичните свойства на билката.

***

Торните бръмбари са единствените животни, за които е известно, че се ориентират по звездите в Млечния път. Те винаги се движат в права линия нощем, когато правят торните си топчета, дори да няма луна. Експерименти установили, че се равняват именно по светлата ивица на Млечния път.

Ключови думи:

калейдоскоп